Το ερώτημα τι τρέχει με την κ. Μητσοτάκη δεν το θέτω εγώ, αλλά όλοι αυτοί τους οποίους συνήθισε η σύζυγος του πρωθυπουργού σε μια ανήσυχη και παρεμβατική ζωή. Η εξαφάνιση της δραστήριας Μαρέβας Γκραμπόφσκι από το πρωθυπουργικό σύμπαν, και μάλιστα όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι στα καλύτερά του, σχολιάζεται στο Μέγαρο που πριν από λίγο καιρό διαφήμιζε ότι το διακόσμησε με τα χέρια της. Με εξαίρεση την εμφάνιση που έκανε δίπλα στον σύζυγό της με την ευκαιρία της επίσκεψης του πάπα (άτιμο πρωτόκολλο), η Μαρέβα έχει εξαφανιστεί. Αδειασαν τα περιοδικά από τις συνεντεύξεις της και οι δημοσιογράφοι από κοσμητικά επίθετα. Οι εργολάβοι της κομψότητάς της έπαψαν να θαυμάζουν τα έργα της και οι υπουργοί να φοβούνται τα τηλεφωνήματά της. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο Αδωνης Γεωργιάδης, αυτό το ανεμούριο των εξελίξεων που αντιλαμβάνεται προς τα πού φυσάει ο αέρας προτού το ανακοινώσει η ΕΜΥ, έπαψε να την αναφέρει και να καυχιέται ότι ευνοείται από την ευλογία της αύρας της. Η γυναίκα που οι ξένοι ηγέτες γνώριζαν περισσότερο και από τον σύζυγό της (σίγουρα περισσότερο από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών) επέλεξε πλέον άλλη τακτική. Απηυδισμένη, όπως λέει σε φίλους –χωρίς να λέει από τι ακριβώς–, έχει αποτραβηχτεί όπως ήδη σας έχουμε γράψει στα όμορφα Ζαγόρια, όπου λέγεται ότι ετοιμάζει το καταφύγιό της σε οικόπεδο που αγόρασε (όπως πάντα ως διορατική περί των ευκαιριών) σε τιμή ευκαιρίας. Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μάλιστα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη δίνη των αποκαλύψεων της έρευνας Τσιόδρα, η Μαρέβα περνούσε χαλαρά με έξι φίλους στην Πίτα της Κικίτσας στο Μονοδένρι Ζαγορίου. Μας εκπλήσσεις ευχάριστα, Μαρέβα.
Τικ – τακ
Είναι μάλλον πρωτοφανές στην ελληνική πολιτική ιστορία να σφυροκοπείται κυβέρνηση για ένα σκάνδαλο που αφορά ανθρώπινες ζωές και το οποίο αποκαλύπτεται από πρόσωπο φιλικό στην κυβέρνηση όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας και αντί να παραιτηθούν μέλη της κυβέρνησης να διαγράφεται στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή μίλησε για «δολοφονίες» της κυβέρνησης είναι το έλασσον. Ο χαρακτηρισμός ήταν περιττός, όσο κι αν ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχουν κατηγορήσει τον Τσίπρα ως δολοφόνο στο Μάτι. Το βασικό θέμα που αναδεικνύεται είναι η τακτική του «θερμού επεισοδίου» που έχει υιοθετήσει από την εποχή της αντιπολίτευσης η ΝΔ.
Oποτε ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε άσχημη θέση πολιτικά εξάγει το πρόβλημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι σαν την τακτική του Ερντογάν που όποτε δεν τα πάει καλά δημιουργεί θερμά επεισόδια και εθνικούς κινδύνους. Ο Μητσοτάκης παράγει «επεισόδια» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη βοήθεια πάντα συριζαίων ευαίσθητων περί της καλής συμπεριφοράς, αντιστρέφει την κρίση.
Το παιχνίδι είναι απλό. Η ΝΔ φροντίζει να στοχοποιεί πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και να τα ενοχοποιεί προκαταβολικά. Στη συνέχεια, όποτε βρεθεί σε δύσκολη θέση, επαναφέρει τον στόχο και αφήνει το θέμα στα αντανακλαστικά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που παράγουν αγανάκτηση ευπρέπειας και φυσικά βλέπουν τον εαυτό τους στα κανάλια ως νουνεχή πολιτικό.
Μετά την αντίδραση πάντως βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το θέμα Κουρουμπλή (φυσικά πριν θέσει θέμα η ίδια η ΝΔ) μάθαμε τουλάχιστον ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είναι βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
Με επικοινωνιακά κόλπα ωστόσο δεν βάφονται αυγά. Η φθορά του Μητσοτάκη και η δύσκολη θέση του είναι καταφανείς. Και επειδή δεν γίνεται να φταίει ο Μητσοτάκης, οι Μάξιμοι του Μαξίμου αναζητούν στους κορονάτους του Κυριάκου, ήτοι τους Ακη Σκέρτσο, Γιάννη Βλαστάρη και Γιώργο Μυλωνάκη, την ευθύνη για γκάφες όπως αυτή στη Βουλή που ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει έρευνα για μεγαλύτερη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Πρόκειται για τα πρόσωπα που του στέλνουν συνήθως στις δευτερομιλίες του στη Βουλή τις κορόνες και τους εξυπνακισμούς που τον χαντακώνουν.
Ο Γιώργος Μυλωνάκης σχολιάζεται και για άλλα. Η σύζυγός του, τηλεπερσόνα ονόματι Τίνα Μεσσαροπούλου, ενημερώνει τους φίλους της στο Facebook πόσο καλά περνάει με κάρτες της Εθνικής Τράπεζας. Αναρωτιούνται αν πληρώνεται.
Με μεγάλη περηφάνια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για τα μαχητικά F-35 που θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Κι αν γελάω είναι ψέμα, όμως, που λέει και το άσμα. Από κάτω γίνεται πόλεμος για να βγει από το παιχνίδι γνωστός οπλάς και να πάρει τη θέση του παλιός κόκκινος υπότροφος του Κρεμλίνου (και φωτογράφος σε Ναύσταθμο, έχει σημασία) στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Βλέπετε έχει επισκευάσει στις εγκαταστάσεις του το ελικόπτερο του καναλάρχη Κυριακού και δεν καταδέχτηκε να πάρει λεφτά.
Ασχημα τα «Νέα» για την πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με εξαίρεση ίσως τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, κανένας άλλος κάτοχος του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος δεν έχει σχολιαστεί τόσο πολύ όσο η νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η πρόεδρος σχολιάζεται ακόμη και στα social media για πολλά και διάφορα και όχι μόνο για τη γάτα της, όπως θα επιθυμούσε. Στο Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Εξωτερικών τα σχόλια είναι πιο σοβαρά και επιβαρυντικά, αφού η πρόεδρος εμφανίζεται να μην τηρεί κανένα πρωτόκολλο. Και δεν εννοούμε τον καθωσπρεπισμό, τον οποίο θα ήταν ίσως θεμιτό να διαταράξει. Λένε ότι η πρόεδρος έχει επιβάλει, αν και απαγορεύεται, να τιμάται ο σύντροφός της με τρόπο που αρμόζει μόνο σε πρόεδρο. Οταν το πρωτόκολλο της απαγόρευσε να επιβαίνει ο σύντροφός της στο προεδρικό όχημα δόθηκε εντολή να τη συνοδεύει με άλλο θωρακισμένο αν και δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο. Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του πάπα, παραγκώνισε τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τοποθέτησε στις θέσεις τους τον σύντροφό της και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Τα πράγματα όμως γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το συγκρότημα Μαρινάκη και έκανε την τιμή στα στελέχη των «Νέων» να συναναστραφούν την πρόεδρο. Το θέμα δεν είναι ότι δεν το κάνει με άλλες εφημερίδες. Οπως σχολιάζουν στην εισαγγελία, είναι σαν η πρόεδρος και πρώην ανώτατη δικαστικός να λέει στους συναδέλφους της στη Δικαιοσύνη «ο Μαρινάκης είναι φίλος μας».
quiz
Σε ποιον δημοσιογράφο παραπονέθηκε ο Αδωνης Γεωργιάδης ότι το συγκρότημα Μαρινάκη δεν τον προωθεί στα Μέσα του και ανέλαβε να λύσει το θέμα με τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση με την ιδιοκτησία;
Τάκη, δεν μας το έλεγες να αγοράσουμε;
Ποιος θα το έλεγε ότι μια εταιρεία δημοσκοπήσεων όπως η GPO, που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι παράγοντας της πολιτικής ζωής της χώρας, θα στοίχιζε 150.000 ευρώ μόνο. Δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά το μάθαμε γιατί έχουμε την κακιά συνήθεια να ασχολούμαστε με το πόθεν έσχες. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου φαίνεται ότι η σύζυγός του Ειρήνη Μαυρίδου, η οποία κατείχε το 33,3% των μετοχών της GPO (το υπόλοιπο το κατείχε η οικογένεια Καλογρίτσα), πούλησε τις 8.000 μετοχές της για 50.000 ευρώ. Η πώληση, αν και έγινε προτού ο Θεοδωρικάκος αναλάβει υπουργός, εντοπίστηκε και από συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι άλλοι με αληθινή απορία ή άλλοι με κακεντρέχεια σχολιάζουν «γιατί δεν έλεγες σε εμάς, ρε Τάκη, να σου δώσουμε 60.000 να τις πάρουμε;». Οι μετοχές πάντως φαίνεται να πήγαν σε καλά χέρια, στον φίλο του Θεοδωρικάκου Πάτροκλο Κουδούνη, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και πρώην υποψήφιο βουλευτή του κόμματος.
Ο Κουδούνης είναι επίσης κουμπάρος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη, του οποίου η εφημερίδα, μαζί με το συγκρότημα Μαρινάκη, δημοσιεύουν συχνά πυκνά δημοσκοπήσεις της GPO. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία στο ΕΣΡ, η οικογένεια Καλογρίτσα παραμένει μέτοχος της δημοσκοπικής εταιρείας.