Τι θα βρουν μπροστά τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στην Ευρώπη – Οι παλιοί γνώριμοι και οι… άγνωστοι (Videos)

Τι θα βρουν μπροστά τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στην Ευρώπη – Οι παλιοί γνώριμοι και οι… άγνωστοι (Videos)

Ο πρωταθλητής Ελλάδας, ΠΑΟΚ, ο Κυπελλούχος Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έμαθαν τα ζευγάρια από τα οποία θα προκύψουν οι αντίπαλοί τους στον β’ προκριματικό του Champions League, του Europa League και του Conference League αντίστοιχα.

Ταξίδι σε Βοσνία ή Αλβανία για τον ΠΑΟΚ

Η κληρωτίδα έφερε τον ΠΑΟΚ να αναμένει το αποτέλεσμα της «μάχης» της πρωταθλήτριας Βοσνίας Μπάνια Λούκα και της αντίστοιχης στην Αλβανία Εγκνάτια.  Η πρώτη αναμέτρηση Μπάνια Λούκα – Εγκνάτια έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου, ενώ ο επαναληπτικός στις 16 Ιουλίου.

Η Μπάνια Λούκα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1926 και αγωνίζεται στο δημοτικό γήπεδο της πόλης, χωρητικότητας 10.000 θεατών. Έχει κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα Βοσνίας (2011, 2021, 2024) και μία φορά το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας (1988).

Έχει συμμετάσχει δύο φορές στο παρελθόν στα προκριματικά του Champions League. Τη σεζόν 2011-12 βγήκε νοκ άουτ στον δεύτερο γύρο από τη Μακάμπι Χάιφα, ενώ το 2021-22 αποκλείστηκε από τη ρουμανική Κλουζ.

Από την άλλη μεριά, η αλβανική Εγκνατία ιδρύθηκε το 1934 και εδρεύει στη Ρογκοζίνα, πόλη στην επαρχία των Τιράνων.

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ιστορική καθώς κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Αλβανίας, ενώ φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στα προκριματικά του Champions League. Μάλιστα, η πρώτη της ευρωπαϊκή εμπειρία καταγράφηκε την περασμένη σεζόν, όταν αποκλείστηκε από την αρμένικη Αραράτ στα προκριματικά του Conference League.

Η Μάριμπορ του… Ατζούν ή η ιστορική Μπότεβ

Ο Κυπελλούχος Ελλάδας, Παναθηναϊκός είδε την κληρωτίδα της UEFA να του δίνει ένα ζευγάρι με προοπτική. Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο θα αντιμετωπίσει την παλιά γνώριμη, Μάριμπορ, από τη Σλοβενία ή τη βουλγαρική Μπότεβ Πλόβντιβ στον β’ προκριματικό γύρο του Europa League.

Το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού έχει φαβορί τη σλοβενική Μάριμπορ, η οποία από την περασμένη άνοιξη πέρασε στα χέρια του Ατζούν Ιλιτζαλί. Πρόκειται για τον Τούρκο παραγωγό και επιχειρηματία ο οποίος συνεργάζεται με τον Γιάννη Αλαφούζο σε τηλεοπτικές παραγωγές. Μάλιστα, ο «Mr. Survivor» είχε εμπλακεί στην πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του «τριφυλλιού» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εάν η Μάριμπορ περάσει το εμπόδιο της Μπότεβ Πλόβντιβ, τότε το στάδιο Λιούντσκι των 11.700 θέσεων στην ομώνυμη πόλη θα επισκεφθεί η… σλοβενική παροικία του Παναθηναϊκού, οι Αντράζ Σπόραρ, Άνταμ Τσέριν και Μπενιαμίν Βέρμπιτς. 

Μάριμπορ και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν. Το 2012 είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους σε φάση ομίλων του Europa League, με τους Σλοβένους να σοκάρουν το τριφύλλι με 3-0 εκτός έδρας και τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 1-0 στο ματς της Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά, η Μπότεβ Πλόβντιβ είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες της γειτονικής Βουλγαρίας, έχοντας ιδρυθεί το 1912. Αγωνίζεται στο στάδιο «Χρίστο Μπότεβ», χωρητικότητας 18.000 θέσεων. Στο παλμαρέ της έχει 2 πρωταθλήματα Βουλγαρίας και 4 κατακτήσεις Κυπέλλων. Εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του Κυπέλλου, καθώς η πορεία της στο πρωτάθλημα τη σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν ήταν η ιδανική (7η θέση).

Η Βέλεζ, οι αναμνήσεις και η άγνωστη ομάδα από την Ανδόρα

Μία παλιά γνώριμη είναι πιθανόν να βρεθεί απέναντι στην ΑΕΚ στον β’ προκριματικό γύρο του Conference League. Στην κλήρωση της UEFA, η «Ένωση» διασταυρώνεται με τον νικητή Βέλεζ Μόσταρ – Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες.

Η ομάδα από τη Βοσνία, στην οποία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, είχε βρεθεί στον δρόμο της «Ένωσης» ξανά στα προκριματικά του Conference League. Η ΑΕΚ είχε ηττηθεί τότε 2-1 στη Βοσνία, ενώ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ έστειλε το ματς στην παράταση με γκολ του Μάνταλου, αλλά αποκλείστηκε στη «ρουλέτα» των πέναλτι, μία εξέλιξη που πλήγωσε ιδιαίτερα την ελληνική ομάδα που είχε μπει στη «μάχη» ως το απόλυτο φαβορί.

Η Βέλεζ που μετρά 101 χρόνια ιστορίας, έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Βοσνίας, το 2006 και το 2019, ενώ αναδείχθηκε Κυπελλούχος το 2022.

Φυσικά, η Βέλεζ Μόσταρ είναι το φαβορί του ζευγαριού με την Ίντερ Ντ’ Εσκάλδες, ομάδα από το πρωτάθλημα της Ανδόρας, ένα από τα πιο ανίσχυρα στην Ευρώπη. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Ανδόρας, με έτος ίδρυσης το 1991, ενώ την περασμένη σεζόν τερμάτισε στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Σάντα Κολόμα. Συνολικά έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα του μικρού κράτους που βρίσκεται στριμωγμένο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας στα Πυρηναία.

Διαβάστε σχετικά:

Παναθηναϊκός: Με Μπότεβ Πλόβντιβ ή Μάριμπορ στον β’ προκριματικό γύρο του Europa League

ΠΑΟΚ: Με Μπάνια Λούκα ή Εγκνάτια στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League

ΑΕΚ: Με Βέλεζ Μόσταρ ή Ντ’ Εσκάλδες στον β’ προκριματικό γύρο του Conference League

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter