Αν τελικά πραγματοποιηθεί μια χερσαία εισβολή των ισραηλινών στη Γάζα, θα είναι η μεγαλύτερη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο μακροχρόνιων αντιπάλων από το 2014. Το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ζουν περιορισμένοι σε μια ανοιχτή φυλακή.
«Συγγνώμη, λάθος»
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το Ισραήλ συγκέντρωνε στρατό στα όρια της Γάζας, μια σαφής ένδειξη μιας επερχόμενης κλιμάκωσης. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για βομβαρδισμό των τούνελ των Παλαιστίνιων στη Γάζα από ισραηλινά άρματα έτσι ώστε να προλειάνουν το έδαφος για μια επικείμενη επιχείρηση.
IDF air and ground troops are currently attacking in the Gaza Strip.
— Israel Defense Forces (@IDF) May 13, 2021
Δύο μονάδες πεζικού και μια πυροβολαρχία έχουν σταλεί κοντά στη Γάζα, ενώ κλήθηκαν 7.000 επιπλέον έφεδροι. Επίσης όλες οι άδειες των μάχιμων μονάδων ανακλήθηκαν, γεγονός που σήμαινε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα συνέβαινε άμεσα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός με μήνυμά του στο Twitter ανακοίνωσε ότι οι εναέριες και χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν μέσα στην Γάζα. Δυο ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο στρατός δεν είχε εισέλθει στην Γάζα και ότι το μήνυμα ήταν αποτέλεσμα ενός προβλήματος εσωτερικής επικοινωνίας, χωρίς όμως να αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη.
Εισβολές στο πρόσφατο παρελθόν
Κατά περιόδους, τα τελευταία 15 χρόνια που έχει αποσυρθεί από την περιοχή, το Ισραήλ κάνει επιδρομές στη Γάζα για να εξολοθρεύσει αυτό που αποκαλεί «τρομοκρατικούς στόχους». Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως πολύ σύντομες, αλλά έντονες σε υλικές ζημιές και, κυρίως, σε απώλειες ζωών αμάχων πολιτών. Τα εμπόδια που έχει τοποθετήσει το Ισραήλ τόσο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους (με τείχη που ανακόπτουν οποιαδήποτε κίνηση προς το μέρος του) όσο και κάτω από αυτή (για να εμποδίσει την δημιουργία τούνελ που να οδηγούν έξω από τη Γάζα) του δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζει την δράση εναντίον των Παλαιστινίων σε αεροπορικά χτυπήματα. Μια χερσαία επιχείρηση έχει συνήθως βαρύ τίμημα για την εικόνα του στο εξωτερικό γι αυτό και τις αποφεύγει. Πράγμα που δεν έκανε τόσο το 2014, όσο και το 2008-2009, με αποτέλεσμα σχεδόν 4 χιλιάδες θανάτους παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «Προστατευτική Αιχμή» και «Χυτός Μόλυβδος», αντίστοιχα. Εάν ξέσπαγε άλλη μια τέτοια σύγκρουση αυτές τις μέρες, οι απώλειες σε αμάχους θα ήταν εξίσου μεγάλες.
Δύσκολη θέση για αραβικές χώρες
Μια εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα, όπου διαμένουν Άραβες, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις αραβικές χώρες που συμφώνησαν τον προηγούμενο χρόνο να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παρακολουθήματα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το Μαρόκο και το Σουδάν ενεπλάκησαν σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες, μετά το πέρας της θητείας Τραμπ, φαίνεται να χάνουν την υποστήριξη των αράβων πολιτών, οι οποίοι στηρίζουν διαδικτυακά τους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν εξώσεις.
The hashtags in solidarity with Palestinians in Jerusalem and the families facing evictions from Sheikh Jarrah (#SaveSheikhJarrah, #القدس_تنتفض & #حي_الشيخ_جراح) are trending in the UAE & Bahrain, 2 countries whose regimes – not people – recently normalized relations with Israel.
— Elizabeth Tsurkov (@Elizrael) May 8, 2021
Οι συμφωνίες αυτές βρίσκονται στο υπόβαθρο της τωρινής σύγκρουσης και μιας ενδεχόμενης πολεμικής κλιμάκωσης. Χαρακτηρίστηκαν ως «προδοσία των παλαιστίνιων». Στη θεωρία η προσέγγιση των αραβικών χωρών με το Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα την εξώθηση των Παλαιστινίων να ξεκινήσουν κι εκείνοι συνομιλίες μαζί του για την εύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης. Στην πράξη όμως, αποθράσυνε το Ισραήλ, στο οποίο επικράτησε η πεποίθηση ότι έχει τη δυνατότητα να έχει εξωφρενικές απαιτήσεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο ήταν προϋπόθεση για σύγκρουση, όχι για ειρήνευση.
Πλήγμα για τον Ερντογάν
Η Τουρκία ποντάρει στις σχέσεις της με τη Χαμάς στην προσπάθειά της να «πλασαριστεί» ως η προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων. Οι σχέσεις Τουρκίας και Παλαιστίνης έχουν ιστορία αιώνων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που καθιέρωσαν σχέσεις με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η βοήθεια που στέλνει στην περιοχή μέσω διεθνών θεσμών υπολογίζεται σε $300 εκατ. ενώ έχει ανοίξει παράρτημα της υπηρεσίας ανάπτυξης στη Ραμάλα.
Μια ενδεχόμενη εισβολή στη Γάζα και η σχεδόν σίγουρη αποδυνάμωση της ισλαμικής οργάνωσης θα είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να χάσει έναν σύμμαχο σε μια περιοχή όπου επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί υπονομευτικά.
Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζας – Περισσότεροι από 100 νεκροί