Τι θα προτείνει το υπουργείο Εργασίας στους θεσμούς για περικοπές και ενισχύσεις σε συντάξεις, φάρμακα, ενοίκια, εργασιακά

Ανοιχτό_x000D_
αφήνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας το_x000D_
ενδεχόμενο οι περικοπές στις συντάξεις, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, να ξεκινήσουν από το πρώτο ευρώ. 

Βέβαια, επισημάνθηκε ότι για κύριες συντάξεις έως 720 ευρώ η προσωπική διαφορά που προκύπτει είναι πολύ περιορισμένη, στα επίπεδα των 10 ευρώ ανά περίπτωση κατά μέσο όρο.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας παραμένει να μπει ένα «ταβάνι» στις περικοπές, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο κάποιες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων (πχ. συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ που έχουν προσωπική διαφορά η οποία φθάνει έως το 39%).

Στα θετικά αντίμετρα για το 2019, η κυβερνητική πρόταση που θα κατατεθεί στους θεσμούς, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Απριλίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τονίζει ότι για εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ η συμμετοχή στα φάρμακα θα είναι μηδενική.

Το μέτρο αυτό αφορά ένα εκατομμύριο ή το 40% του συνόλου των ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η συμμετοχή στα φάρμακα κυμαίνεται από 10 ως 25%, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της ασθένειας.

Για αποδοχές από συντάξεις που κυμαίνονται από 700 έως 1.200 ευρώ, η συμμετοχή θα μειωθεί κατά 50%, που σημαίνει ότι θα γίνει 5% ή 12,5%.

Για συντάξιμες αποδοχές μεγαλύτερες των 1.200 ευρώ η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα θα είναι 25%, που σημαίνει ότι πάει στο 7,5 ή 8,75%.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης υπάρχει ακόμη η επιδότηση ενοικίου που κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 ευρώ τον μήνα. Στόχος είναι να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

Παρεμβάσεις θέλει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση και στο σκέλος των οικογενειακών επιδομάτων. Στις προτάσεις που θα κατατεθούν στους θεσμούς περιλαμβάνεται αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για το πρώτο παιδί στα 60 ευρώ και για το δεύτερο παιδί στα 90 ευρώ. Σήμερα τα οικογενειακά επιδόματα είναι έως 40 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου είναι να δαπανηθεί κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να αυξηθούν κατά 1.800 οι δομές που υπάρχουν σήμερα. Σκοπός είναι να καλυφθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς το 1/3 των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.

Στο σκέλος των νέων θέσεων εργασίας, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να δημιουργήσει πάνω από 30.000 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τη δαπάνη να ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

Στο δημόσιο τομέα, προτείνεται δωδεκάμηνη πλήρης απασχόληση σε δομές που αφοορούν το κοινωνικο κράτος (νοσοκομεία, παιδεία). Στον ιδιωτικό τομέα προτείνεται επιδότηση της θέσης εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500 ευρώ τον μήνα.

Παρεμβάσεις θέλει το υπουργείο Εργασίας να κάνει και στα σχολικά γεύματα. Στόχος είναι να καλυφθούν το 50% των παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου, ποσοστό που μεταφράζεται σε 300.00 παιδιά του δημοτικού και 150.000 του γυμνασίου. Έμφαση θα δοθεί σε περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία.

Όλα τα παραπάνω θα κωδικοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τα τεχνικά κλιμάκια το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, με στόχο να νομοθετηθούν ως τις αρχές Μαΐου και να επικυρωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών είτε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, είτε σε έκτακτο που θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο σκέλος των εργασιακών θα νομοθετηθεί η επαναφορά του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου, όπως επίσης και του μέτρου της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλά η νομοθέτησή τους θα γίνει από τώρα. Παράλληλα παραμένει το ίδιος καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά το βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας μεταφέρεται ως αρμοδιότητα, με νομοθετική αλλαγή, στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).

Όλα τα παραπάνω για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν συμφωνία στο ζήτημα του χρέους ανάμεσα στις δύο πλευρές.