Τι θα γίνει τώρα που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε;

Τι θα γίνει τώρα που ο Μπάιντεν αποσύρθηκε;

Ο επόμενος υποψήφιος πρέπει να αρχίσει να κερδίζει τις εγκρίσεις των αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, γεγονός που αποτελεί πολιτικό σεισμό όχι μόνο για τις φετινές προεδρικές εκλογές αλλά και για την αμερικανική ιστορία.

Οπότε… τι γίνεται τώρα;

Δεν είναι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρόεδρο να μην διεκδικήσει άλλη θητεία, αλλά οι ιδιαιτερότητες γύρω από τον Μπάιντεν – τόσο οι ανησυχίες σχετικά με την καταλληλότητά του για την άσκηση του προεδρικού αξιώματος όσο και το τεράστιο μέγεθος ενός σύγχρονου προεκλογικού μηχανισμού που ελέγχει – ωθούν τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Και έρχεται αφού είχε ήδη κυριαρχήσει στις προκριματικές εκλογές για να γίνει ο πιθανός υποψήφιος.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα – Πολλά εκ των οποίων άγνωστα – σχετικά με αυτή τη μοναδική στιγμή. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Είναι ο Μπάιντεν ακόμα πρόεδρος;

Ναι. Ενώ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, αυτό δεν τον απομακρύνει από το αξίωμα. Παραμένει ο αρχιστράτηγος της χώρας έως ότου είτε ο επόμενος πρόεδρος ορκιστεί τον Ιανουάριο είτε επιλέξει να παραιτηθεί αργότερα. Στην ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του ανέφερε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε.

Σχεδόν κανένας Δημοκρατικός που ζήτησε από τον Μπάιντεν να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο δεν τον κάλεσε επίσης να παραιτηθεί πρόωρα από το αξίωμά του, αν και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έθεσαν το ενδεχόμενο αυτό.

Θεωρητικά, ο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να απομακρυνθεί από το αξίωμά του από το υπουργικό συμβούλιο μέσω της 25ης τροπολογίας – της ίδιας τροπολογίας που συζητήθηκε συχνά, αλλά τελικά δεν επικαλέστηκε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 – εάν θεωρούν ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει. Μέχρι στιγμής, κανένας αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο.

Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών;

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη για το χρίσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρη. Παρόλο που ο Μπάιντεν αντιμετώπισε μόνο ονομαστική αντιπολίτευση στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και κέρδισε σχεδόν όλες τις αναμετρήσεις, δεν ήταν ακόμη ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος και δεν μπορεί να λάβει μονομερή απόφαση.

Σε γενικές γραμμές, όταν οι Αμερικανοί ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές, δεν ψηφίζουν απευθείας έναν υποψήφιο, αλλά ξεκινούν μια διαδικασία που θα στείλει τελικά αντιπροσώπους στο εθνικό συνέδριο του κόμματος. Αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι εκείνοι που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο – και το συνέδριο των Δημοκρατικών δεν έχει γίνει ακόμη.

Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο – αν και οι ηγέτες του κόμματος εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας «εικονικής» ονομαστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του υποψηφίου νωρίτερα μέσα στο μήνα. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC)  πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θέλει να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Όλοι αυτοί οι σχεδόν 3.800 αντιπρόσωποι του Μπάιντεν έχουν πλέον απελευθερωθεί. Ακόμη και με την υποστήριξη του Μπάιντεν, οι αντιπρόσωποι που είχαν δεσμευτεί σε αυτόν δεν έχουν καμία υποχρέωση, σύμφωνα με τους κανόνες της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να υποστηρίξουν τον επιλεγμένο διάδοχό του.

Ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα;

Οποιοσδήποτε μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα. Οι υποψήφιοι χρειάζονται υπογραφές από τουλάχιστον 300, αλλά όχι περισσότερους από 600, αντιπροσώπους – και οι αντιπρόσωποι μπορούν να υπογράψουν μόνο την αίτηση ενός υποψηφίου. Επιπλέον, ένας υποψήφιος δεν μπορεί να υποβάλει περισσότερους από 50 αντιπροσώπους από μια δεδομένη πολιτεία – μια διάταξη που διασφαλίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι που τίθενται σε υποψηφιότητα θα κερδίσουν την υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα της χώρας.

Υπάρχουν περίπου 4.700 αντιπρόσωποι, περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών υποψηφίων σε περίπου 15. Αλλά λειτουργικά θα είναι πολύ λιγότεροι: Η πίεση για την αποφυγή μιας ακατάλληλης ψηφοφορίας υποψηφιότητας θα είναι τεράστια.

Ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι και πώς λειτουργεί η ονομαστική ψηφοφορία;

Από τους 4.700 αντιπροσώπους του συνεδρίου, λίγο λιγότεροι από 4.000 είναι «δεσμευμένοι» αντιπρόσωποι που απονέμονται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προκριματικών προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος. Ο Μπάιντεν κέρδισε περίπου το 95% από αυτούς, σύμφωνα με το The Green Papers, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί την απόκρυφη διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων.

Υπάρχουν άλλοι περίπου 750 «αυτόματοι» αντιπρόσωποι – η ομάδα που κάποτε ήταν γνωστή ως «superdelegates». Πρόκειται για εκλεγμένους αξιωματούχους, κομματικούς ηγέτες και πρώην προσωπικότητες, όπως πρώην πρόεδροι (Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ) και πρώην πρόεδροι του DNC.

Μετά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αυτοί οι «αυτόματοι» αντιπρόσωποι αποσύρθηκαν από το ρόλο τους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και ψηφίζουν για τον υποψήφιο μόνο στους επόμενους γύρους, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία – ή εάν ο κανόνας αυτός καταργηθεί, όπως συνέβη το 2020, όταν ο Μπάιντεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των υποψηφίων αντιπροσώπων.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν το DNC θα συνεχίσει με αυτό το σχέδιο τώρα που ο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία του. Εάν η ψηφοφορία γίνει αντ’ αυτού στο βήμα του συνεδρίου, οι κανόνες του DNC προβλέπουν 20 λεπτά ομιλιών για την υποψηφιότητα για κάθε πιστοποιημένο υποψήφιο πριν από την πρώτη ψηφοφορία.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία, οι αυτόματοι αντιπρόσωποι συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο – και η ψηφοφορία συνεχίζεται έως ότου η πλειοψηφία των επιλέξιμων αντιπροσώπων ψηφίσει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο εν λόγω υποψήφιος γίνεται επίσημα υποψήφιος «με την ολοκλήρωση της ομιλίας αποδοχής του», σύμφωνα με τους κανόνες του DNC.

Τι γίνεται με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο;

Πρακτικά, ο υποψήφιος πρόεδρος επιλέγει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια διαδικασία του DNC, και είναι ουσιαστικά πανομοιότυπη με τη διαδικασία ανάδειξης του προεδρικού υποψηφίου με μια σημαντική διαφορά: Οι αυτόματοι αντιπρόσωποι ψηφίζουν στην πρώτη ψηφοφορία.

Τι συμβαίνει με την υποδομή της εκστρατείας του Μπάιντεν … και τα χρήματα;

Δεν υπάρχει πραγματικό προηγούμενο για αλλαγή ψηφοδελτίου σε αυτή την εποχή των εκλογών με μεγάλα χρηματικά ποσά. Αλλά πολλοί ειδικοί στα οικονομικά της εκστρατείας έχουν υποστηρίξει ότι όσο η Χάρις παραμένει στο ψηφοδέλτιο – ενδεχομένως ως υποψήφια για την προεδρία, αλλά και αν προταθεί ξανά για αντιπρόεδρος – μπορεί να αναλάβει σχετικά απρόσκοπτα τον έλεγχο αυτού του τραπεζικού λογαριασμού. Τα χρήματα, άλλωστε, δόθηκαν σε μια επιτροπή Μπάιντεν-Χάρις που είναι εγγεγραμμένη και για τους δύο, όχι μόνο για τον πρόεδρο.

Η άποψη αυτή δεν είναι καθολικά διαδεδομένη- ο Τσάρλι Σπις – ένας διακεκριμένος Ρεπουμπλικανός εκλογικός δικηγόρος που εργάστηκε για λίγο ως επικεφαλής σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών νωρίτερα φέτος, προτού φέρεται να διώχτηκε από τον Τραμπ και τους συμμάχους του – υποστήριξε σε δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Χάρις δεν δικαιούται τα χρήματα αυτά, εγείροντας το φάσμα ότι κάποιος θα προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή την παράδοση στο δικαστήριο.

Οι καμπάνιες μπορούν επίσης να κάνουν απεριόριστες μεταφορές στις αντίστοιχες κομματικές επιτροπές τους, οπότε ίσως το πιο καθαρό αποτέλεσμα -ιδιαίτερα αν η Χάρις δεν είναι στο ψηφοδέλτιο- θα ήταν η καμπάνια του Μπάιντεν να δώσει τα μετρητά του στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να τα ξοδέψει στις επερχόμενες εκλογές.

Αλλά όλα αυτά είναι πρωτοφανή.

Έχει ξανασυμβεί αυτό;

Οι περισσότεροι σύγχρονοι πρόεδροι έχουν επιδιώξει μια δεύτερη θητεία – με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Λύντον Τζόνσον. Αφού ανέλαβε το υπόλοιπο της θητείας του Τζον Κέννεντι και κέρδισε μια πλήρη θητεία το 1964, ο Τζόνσον σχεδίαζε να είναι ξανά υποψήφιος το 1968.

Αλλά παρασύρθηκε από τον αντιδημοφιλή πόλεμο του Βιετνάμ και κέρδισε μόνο στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ. Ο ευάλωτος Τζόνσον – αντιμέτωπος με τον αντιπολεμικό Γιουτζίν Μακάρθι και την καθυστερημένη είσοδο του Ρόμπερτ Κένεντι – ανακοίνωσε σε ένα σοκαρισμένο έθνος τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε πλέον το χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία.

Λίγο αργότερα, ο Χιούμπερτ Χάμφρεϊ – ο αντιπρόεδρός του – θα ξεκινούσε τη δική του εκστρατεία. Η δολοφονία του Κένεντι άλλαξε τη δυναμική της κούρσας και ο Χάμφρεϊ κέρδισε το χρίσμα από την πρώτη ψηφοφορία σε ένα συνέδριο στο Σικάγο που μετατράπηκε βίαια γύρω από μια συζήτηση για τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πλατφόρμα του κόμματος.

Ο Χάμφρεϊ έχασε από τον Ρίτσαρντ Νίξον εκείνο τον Νοέμβριο.

Πηγή: Politico – What happens next now that Biden has dropped out?

Διαβάστε επίσης:

Τζο Μπάιντεν: Από το 2020 «απέναντι» στην ηλικία του

Οι 8 ημέρες που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ – Η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Κάμαλα Χάρις: Ρεκόρ δωρεών μετά την υποψηφιότητά της – Συγκεντρώθηκαν 46,7 εκατ. δολάρια σε λίγες ώρες

Ομπάμα: Πατριώτης ο Μπάιντεν αλλά αχαρτογράφητα νερά μπροστά μας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter