Τι συζητήθηκε στο Χίλτον μεταξύ Αθήνας και δανειστών – Η ατζέντα των επόμενων ημερών

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδος και των Θεσμών τέθηκε επί τάπητος χθες στην τρίωρη, (από τις 19:00 μέχρι τις 22:00), συνάντηση στο Χίλτον.

Στη συνάντηση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη συμμετείχαν και οι υπουργοί Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Αν και ουδείς εκ των παραπάνω δεν έκανε δηλώσεις κατά την αποχώρησή του με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν μπήκε στην ουσία και δεν συζητήθηκαν καθόλου «αριθμοί» παρά μόνο θέματα ατζέντας είναι προφανές ότι ο κύριος όγκος των συζητήσεων το επόμενο δεκαήμερο θα αναλωθεί στο πακέτο των μέτρων (αφορολόγητο, ασφαλιστικό) και αντίμετρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) το ύψος των οποίων έχει οριστεί στο 2% του ΑΕΠ (στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να μειωθεί περαιτέρω), στο νέο Υπερταμείο (για το οποίο ο ΥΠΟΙΚ θα προσέλθει σήμερα με ολοκληρωμένο φάκελο, λένε οι πληροφορίες), στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, απαντώντας επί της ουσίας στα δημοσιεύματα για έναρξη κάποιων μέτρων από το 2018, για νέες κάθε φορά και πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών και διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του ΥΠΟΙΚ, «Όλα τα μέτρα θα έχουν ημερομηνία έναρξης το 2019».

Ο συστημικός Τύπος κερνάει η ΝΔ πίνει

Και πριν καλά, καλά εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον μερίδα του Τύπου και η ΝΔ ανακάλυψαν νέο «άδειασμα» του Ευκλείδη Τσακαλώτο στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ο πρώτος είπε χθες στη Βουλή ότι δεν μίλησε ποτέ για το τέλος της λιτότητας.

Η Κυβέρνηση απάντησε λέγοντας πως «Η ΝΔ αντί να συνεχίζει να ανακαλύπτει διάσταση του υπουργού Οικονομικών από τον πρωθυπουργό για να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο και τις εσωτερικές της διαφωνίες, ας συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα περίγραμμα συμφωνίας και πλέον η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο και θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα σημείωσε ότι η συμφωνία «θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου» και θύμισε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030!» και ότι «ευθύνεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ για την απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου σε μία πενταετία».

Κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα σημείωσε ότι ουδείς είπε ότι τελείωσε η λιτότητα, αλλά ότι πλέον τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρα και η δήλωση κυβερνητικού στελέχους ότι αναζητείται ένας νέος μηχανισμός έγκαιρων προβλέψεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών και την ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων.