Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ποροσένκο

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ποροσένκο

Με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο συζητήσαμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, τις εξελίξεις της κρίσης στην Ουκρανία και τις προσπάθειες διευθέτησης μιας κρίσης που πρόσφατα αναζωπυρώθηκε, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Κατά τις δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την άνεση της γεωγραφικής απόστασης, διότι έχει μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα που διαβιεί στις περιοχές που παρατηρούνται συγκρούσεις και η μοναδική χώρα που διατηρεί προξενείο στη Μαριούπολη. «Άρα το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και εξ αυτού του λόγου έχουμε μια ενεργητική πολιτική προώθησης της ασφάλειας, της συνεργασίας και των απαραίτητων ενεργειών για να έχουμε μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα μια διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και συνεπώς τα αντίμετρα που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εντούτοις δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», τόνισε. Προσέθεσε ότι έχουμε όμως μια διεθνή εμπειρία από τις κυρώσεις, για να εξηγήσει πως από τη μια λοιπόν κατανοούμε την ανάγκη μιας αποφασιστικής στάσης, από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται και με κίνητρα προς την άλλη πλευρά προκειμένου να κάνει βήματα και ταυτόχρονα από τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου, για την εξεύρεση λύσης και διεξόδου.

«Η θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι σαφής. Αλλά η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πρεσβευτής αρχών και αξιών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι αρχές μας είναι η εφαρμογή και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και η διαρκής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη διπλωματική οδό». Υπ’ αυτή την έννοια, είπε ο κ. Τσίπρας, «πιστεύω ότι μπορεί να είναι ίσως περισσότερο χρήσιμη η θέση και η στάση της Ελλάδας απ’ ό,τι άλλων κρατών της ΕΕ».

Documento Newsletter