Τι συμβολίζουν οι «big 4» που τοποθέτησε ο Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Τι συμβολίζουν οι «big 4» που τοποθέτησε ο Τσίπρας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Documento που ήθελε τον Όθωνα Ηλιόπουλο να βρίσκεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., την Έλενα Ακρίτα στη δεύτερη θέση, τον Ευάγγελο Αποστολάκη στην τρίτη θέση και στην τέταρτη και επίσης εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου, την Πόπη Τσαπανίδου.

Ομολογουμένως, οι «big 4»που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι επιλογές γεμάτες συμβολισμούς οι οποίες, μάλιστα, αν και είχαν συζητηθεί μεταξύ των δημοσιογραφικών κύκλων, αποτέλεσαν έκπληξη όταν οι πληροφορίες έδειχναν να επιβεβαιώνονται. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες το σύνολο του ψηφοδελτίου Επικρατείας παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό που γνώριζε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου, δεν υπήρχε καμία απολύτως διαρροή.

Τι σηματοδοτούν, λοιπόν, οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.;

Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να χτίσει ένα «Επικρατείας κολλητών, υπουργών και μετακλητών της ΝΔ» όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να βάλει μπροστά ανθρώπους που προέρχονται για ακόμα μια φορά από τον χώρο της επιστήμης, με μεγάλες ευαισθησίες σε θέματα εθνικής ασφάλειας, υψηλό ανάστημα, μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα, και εμπειρία στη δημόσια αντιπαράθεση με ήπιο και τεκμηριωμένο λόγο.

Όθων Ηλιόπουλος

Αρχικά να σημειωθεί ότι ο κ. Όθωνας Ηλιόπουλος βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα δεδομένου ότι ήταν ενεργό μέλος του think tank που έφτιαξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιλογή του να προσφέρει με τις γνώσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου είχε καταγραφεί ήδη από την πρώτη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει αμέσως μετά την προσχώρησή του στο think tank. «Σε τι αποσκοπεί η γνώση άλλο από το να διαμορφώσουμε έναν κόσμο πιο ευτυχισμένο και ανθρώπινο; Είναι ευκολότερο βέβαια να κάνουμε κριτική και να προτείνουμε εύκολα λύσεις κατά την διάρκεια ενός βραδινού γεύματος όπως όλοι κάνουμε, αλλά η πραγματική πρό(σ)κληση είναι να συμβάλλει ο επιστήμονας στην βελτίωση του κόσμου καταθέτοντας την γνώση του και ¨αναμετρούμενος ¨ με την πραγματικότητα».

Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής -πλέον- του Επικρατείας περιέγραφε την επιθυμία του να προσφέρει με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Το βιογραφικό του είναι βαρύ και αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι  καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να θέσει ακόμα ένα βαρύ βιογραφικό στη μάχη στης πολιτικής, επισφραγίζει το άνοιγμα στον χώρο της επιστήμης και του -καλώς εννοούμενου- τεχνοκρατισμού. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι είχε προηγηθεί η υποψηφιότητα της Αθηνάς Λινού (Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) στη Βόρεια Αθήνα, του Γρηγόρη Γεροτζιάφα (Καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή της Σορβόνης) στην Α’ Θεσσαλονίκης και της Διάνα Βουτυράκου (ιδρύτρια της Unique Minds ) στη Δυτική Αττική.

Έλενα Ακρίτα

Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Να σημειώσουμε ότι το όνομα της Έλενα Ακρίτα έπεσε σαν «βόμβα» στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια και όλοι σχολίαζαν την απήχηση της ίδιας, ενώ, παράλληλα, ήταν σχεδόν «κοινός τόπος» μεταξύ όλων ότι η «Έλενα Ακρίτα θα φέρει κόσμο».

Είχε γραφτεί και σε παλιότερο δημοσίευμα στο DOCUMENTO ότι ένα από τα πολλά προσωπικά στοιχήματα του κ. Τσίπρα ήταν να «ξεκλειδώσει» υποψηφιότητες που έχουν μεγάλο «κοινωνικό μπόι». Η επιλογή της κ. Ακρίτα για το ψηφοδέλτιο φαίνεται ότι επιτρέπει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει έναν θετικό απολογισμό.

Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Με απόφαση ΚΥΣΕΑ στις 15 Σεπτεμβρίου του 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να τον τοποθετήσει στην τέταρτη εκλόγιμη θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας σηματοδοτεί την ευαισθησία που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που αφορούν την Εθνική Ασφάλεια, σε μια, μάλιστα, εποχή που το θερμόμετρο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να φτάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή στο «κόκκινο».

Επίσης, κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος του στην αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και στρατεύματος μετά και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κατά το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε να παρακολουθεί κρίσιμους παράγοντες του Ελληνικού στρατού.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας αφότου αποχώρησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος, ενώ πριν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προχωρώντας έτσι σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού σε μια περίοδο που μεγάλη μερίδα απόστρατων διαδήλωναν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πόπη Τσαπανίδου

Η ψύχραιμη φωνή της τηλεόρασης που εξέπεμπε σεβασμό, πλέον εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ και ως Εκπρόσωπος Τύπου αλλά και ως υποψήφια στο Επικρατείας. Αν και είναι σύνηθες οι Εκπρόσωποι Τύπου των κομμάτων να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, η υποψηφιότητα της κ. Τσαπανίδου σίγουρα διασφαλίζει κοινωνική γείωση, «άνοιγμα» σε mainstream ακροατήρια. Τέλος, όπως είχε γραφτεί και παλιότερα, η επιλογή της κ. Τσαπανίδου για τις δυο κορυφαίες θέσεις αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να σπάσει την υγειονομική ζώνη που είχε χτιστεί γύρω του από το μιντιακό περιβάλλον,και ότι πλέον παίζει φουλ επίθεση.

Να σημειωθεί, ότι με την επιλογή των εν λόγω υποψηφιοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «υπηρετεί» την απόφαση που έλαβε στο τελευταίο συνέδριο για την ανάδειξη γυναικών σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Όλα τα ονόματα (Video)

Το Συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή

Documento Newsletter