Τι συμβαίνει με την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών στη Βουλή;

Τι συμβαίνει με την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών στη Βουλή;

Πολλά ερωτηματικά εγείρουν τα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους της Βουλής αναφορικά με την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών της Βουλής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Βουλή κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο 4369/2016 σε ότι αφορά την επιλογή των γενικών διευθυντών. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε προκειμένου να προάγει στη Δημόσια Διοίκηση την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικά τα οποία για δεκαετίες απουσίαζαν από τη Δημόσια διοίκηση, καθώς κύριο χαρακτηριστικό για την τοποθέτηση διευθυντών ή γενικών διευθυντών ήταν τα κομματικά κριτήρια. Με το νόμο αυτό οι υποψήφιοι βαθμολογούνται με βάση τα προσόντα τους, και την εμπειρία τους (τίτλοι σπουδών, προϋπηρεσία κτλ) και συγκεντρώνουν την ανάλογη μοριοδότηση.

Οι υπάλληλοι της Βουλής που επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις των τεσσάρων γενικών διευθυντών κλήθηκαν να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους. Αν και το σύστημα ήταν πλήρως αξιοκρατικό εντούτοις από τους 120 περίπου υπαλλήλους, που σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, τελικά υποψηφιότητα υπέβαλλαν μόλις 20. Κατά ένα μυστηριώδη τρόπο δεκάδες υπάλληλοι προτίμησαν να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι διέθεταν τα προσόντα.

Ο λόγος; Από τη μια ίσως το γεγονός ότι οι υπάλληλοι δυστυχώς έχουν μάθει επί δεκαετίες ότι οι υποψήφιοι για τέτοιου είδους θέσεις επιλέγονται αναξιοκρατικά και ίσως παρά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου να μην πείστηκαν. Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, στους διαδρόμους της Βουλής ψιθυρίζεται έντονα τις τελευταίες μέρες, κυρίως από παλαιά στελέχη της ΝΔ ότι το «παιχνίδι είναι στημένο». Ότι δηλαδή ακόμη και να υποβάλλει κανείς υποψηφιότητα δε θα έχει καμία τύχη καθώς οι θέσεις είναι «μοιρασμένες», με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι να έχουν αποθαρρυνθεί.

Η επταμελής Επιτροπή και τα αποτελέσματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Επιτροπής της Βουλής τα οποία θα εκδοθούν αύριο Τρίτη. Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον πρώτο, τέταρτο και πέμπτο αντιπρόεδρο της Βουλής, τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, τον πρόεδρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων, αξιολογεί τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί και θα εκδώσει την τελική βαθμολογία. Ωστόσο ήδη ψιθυρίζονται διάφορα στη Βουλή, με αποτέλεσμα αρκετοί από όσους έχουν θέσει υποψηφιότητα εύλογα να ανησυχούν. Αυτό που ψιθυρίζεται έντονα για παράδειγμα είναι ότι κατά την αξιολόγηση μεταπτυχιακά έχουν πεταχθεί στον «κάλαθο» των αχρήστων, όπως επίσης και διδακτορικά. Με αποτέλεσμα να ωφελούνται υπάλληλοι που για χρόνια ολόκληρα έχουν προσφέρει τις «υπηρεσίες» τους στους κομματικούς μηχανισμούς των παρατάξεων που ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση των ονομαστικών καταλόγων θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα φανεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως προβλέπονται άλλωστε από τη σχετική νομοθεσία. Περισσότερα όμως στην έντυπη έκδοση του «Documento» της Κυριακής. 

Ετικέτες

Documento Newsletter