Η Ε.Ε μπροστά στο αδιέξοδο που είχε περιέλθει επέλεξε να πραγματοποιήσει έναν βελούδινο συμβιβασμό αφενός με την Ουγγαρία, αφετέρου με τη Γερμανία και την Πολωνία, όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το τελευταίο βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου θα περικοπεί κατά 90% έως το τέλος του έτους.
Οι προβλέψεις του ευρωπαϊκού σχεδίου
Σύμφωνα με την τελική πρόταση που αναμένεται να υπερψηφιστεί σήμερα, μόνο το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης θα υπόκεινται στο εμπάργκο της Ε.Ε. ενώ αυτό που φτάνει μέσω αγωγού θα εξαιρείται προς το παρόν. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Γερμανία και η Πολωνία θα έχουν τη πολυτέλεια να περιμένουν έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου, όσο η Ουγγαρία παραμένει ανέγγιχτη εξαιτίας της απειλής εμπάργκο. Η απόφαση που ελήφθη από τη Σύνοδο Κορυφής συμπυκνώνει τις αντιφάσεις της Ε.Ε. και αποδεικνύει πως ο δρόμος προς την ενοποίηση που πολλοί στις Βρυξέλλες βλέπουν σίγουρα είναι ευθύς.
Το ποντάρισμα της Πολωνίας και της Γερμανίας
Παράλληλα, η Πολωνία που τόσο έχει ξεσπαθώσει εναντίον της ρωσικής εισβολής δεν έχει κανένα θέμα να αγοράσει το ρωσικό πετρέλαιο. Επίσης, η Γερμανία απλώς επικύρωσε την μεσοβέζικη στάση στην ουκρανική κρίση, κερδίζοντας ταυτόχρονα χρόνο έως τον Δεκέμβριο, αφού ελπίζει πως η σύγκρουση ενδεχομένως να έχει επιλυθεί.
Η ουγγρική εξαίρεση
Ως προς την Ουγγαρία, η απόφαση αυτή αφενός ενισχύει θεαματικά τη δημοτικότητα του Ορμπάν στο εσωτερικό της χώρας του, μιας και εμφανίζεται ως ο ηγέτης που τα έβαλε με τις Βρυξέλλες και κέρδισε, αφετέρου αποδεικνύει πως ο κανόνας της ομοφωνίας και του βέτο δεν έχουν την ίδια ισχύ που είχαν το προηγούμενο διάστημα. Καθώς η Βουδαπέστη δεν έφτασε τα πράγματα στα άκρα μπλοκάροντας τελείως την απόφαση, επιλέγοντας να συμβιβαστεί στην ρήτρα της εξαίρεσης.
Πώς θα αντιδράσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί;
Το ερώτημα πλέον είναι το πως θα αντιδράσουν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Αυτό διότι το ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο βαθμό θα είναι εκτός αγοράς, ως εκ τούτου η τιμή του βαρελιού πετρελαίου θα ανέβει με μαθηματική ακρίβεια. Ήδη την Τρίτη στον απόηχο της απόφασης, το βαρέλι Brent εμπορεύεται στα 123.6 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 1,59% από την προηγούμενη μέρα.
Η στρατηγική που σκοπεύουν να εκπονήσουν στις Βρυξέλλες ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις των τιμών, προβλέπει τη δημιουργία ενός ΟΠΕΚ των καταναλωτών. Η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και πολλές χώρες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους εκεί. Πρόκειται για ένα όνειρο απατηλό, αφού οι παραγωγοί ορίζουν τις τιμές, όχι οι καταναλωτές.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ επιχειρούν να προσεγγίσουν τη Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο, ώστε να αυξήσουν την προσφορά και να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Το παραπάνω εγχείρημα είναι μια ύστατη προσπάθεια τιθάσευσης του καλπάζοντα πληθωρισμού από τη πλευρά των ΗΠΑ και έρχεται χέρι χέρι μαζί με τις αυξήσεις στο κόστος του δανεισμού που από κοινού πραγματοποιούν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες.