Κατά την εβδομάδα μετά την Ανάσταση θα υπάρξει ανακούφιση, δεδομένου ότι τότε ο ρυθμός απωλειών θα έχει πέσει κάτω από τους τριακόσιους εβδομαδιαίως (ημερήσιος Μ.Ο. κάτω των 45).
Όσοι θεωρούν αυτόν τον αριθμό μεγάλο έχουν δίκιο. Ίσως όμως δεν έχουν προσέξει ότι κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τον μακρινό Οκτώβριο! Επί ένα ολόκληρο εξάμηνο το ελληνικό κράτος παρακολουθεί παθητικά τις διάφορες διακυμάνσεις της πανδημίας να εξοντώνουν τους Έλληνες κατά χιλιάδες.
Ακριβώς όταν η φυσική αποκλιμάκωση θα έχει επέλθει, πρόκειται να εφαρμοστούν τα «πανηγυρικά» μέτρα Πλεύρη της τελετής λήξης. Για την ακρίβεια, η άρση των λιγοστών αμβληχρών προστατευτικών μέτρων δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα κι αυτό «θα εορταστεί» ως μια επιτυχία της τολμηρής πολιτικής του ενώ δεν θα είναι παρά η προαναγγελθείσα μετεωρολογική εξέλιξη.
Με την βοήθεια λοιπόν των γνωστών παραστατών, οι «πρωτόγονοι» θα κληθούμε να εορτάσουμε ένα φυσικό φαινόμενο, που θα έχει παρουσιαστεί ως πολιτικό επίτευγμα.
Το εαρινό κύμα
Η υποβάθμιση του θέματος των μαζικών απωλειών κι η απόδοση του σε κάποιο υγειονομικό κισμέτ, από ΜΜΕ και ακαδημαϊκή κοινότητα, περιόρισαν το πολιτικό κόστος. Στο ίδιο πεδίο των σημερινών καταστρεπτικών επιδόσεων η αρχική εύνοια της τύχης είχε αντιθέτως οδηγήσει σε αποθέωση και σε πρωτοφανή ποσοστά συναίνεσης προς την κυβερνητική πολιτική (περίοδος Μωυσέως, Φλεβάρης έως Οκτώβρης 2020).
Αν όσοι εξετάζουν υπό αυτό το πρίσμα τα πράγματα δεν βρίσκουν λόγο αλλαγής πολιτικής ή προσώπων, περισσεύουν οι εύγλωττες συγκρίσεις των αριθμών που μιλούν από μόνοι τους, χωρίς διερμηνείες ή αξιολογικές κρίσεις:
Α) Σύγκριση με πέρυσι: πέρυσι το Γ’ κύμα έφθασε στην κορύφωση του (550 απώλειες εβδομαδιαίως) κατά τις 25 Απριλίου ενώ φέτος θα επέλθει η κορύφωση περίπου κατά μια εβδομάδα νωρίτερα και θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη (περίπου 500 απώλειες εβδομαδιαίως). Όσον αφορά όμως στην ανοσία του πληθυσμού πέρυσι το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού ήταν 20% ενώ φέτος 73%. Επίσης φέτος έχουν αθροιστεί και 3,5 εκατομμύρια διαγνωσμένα κρούσματα. Παρά λοιπόν τις μεγάλες διαφορές στην ανοσία τα στοιχεία νοσηρότητας / θνητότητας σχεδόν συμπίπτουν με το περυσινό εαρινό κύμα. Ωστόσο αυτό ούτε καν αναφέρεται κι οι εξελίξεις θεωρούνται κανονικές.
Β) Σύγκριση με άλλους: Τον Απρίλιο ήταν η σειρά λατινοαμερικάνικων χωρών (πληθυσμού 100 εκατομμυρίων) να υπερκεραστούν από την καλπάζουσα ελληνική θνητότητα. Μετά την Κολομβία και το Τρίνινταντ, μέσα στον Απρίλη θα ακολουθήσει κι η Αργεντινή. Θεωρείται ότι μπαίνοντας στο καλοκαίρι (με σαφώς περισσότερες από 30.000 απώλειες) θα πλησιάζουμε πλέον τις ΗΠΑ και την Βραζιλία των Τραμπ και Μπολσονάρου.
Γ) Η μαύρη φωτογραφία της στιγμής: Κοιτάζοντας την κατάσταση ακόμη και των 23 πιο αποτυχημένων ωρών σε σχέση με την δική μας, ξενίζει η σύγκριση της τρέχουσας θνητότητας ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτή την στιγμή του εαρινού κύματος είμαστε οι χειρότεροι όλων (λατινοαμερικάνων, ΗΠΑ και ανατολικοευρωπαίων) και ταυτοχρόνως δείχνουμε έμπλεοι ενθουσιασμού. Πως λέμε χαζό παιδί χαρά γεμάτο …
Συμπέρασμα: τα σκιώδη μέτρα Πλεύρη που αποσύρονται δεν είναι παρά μια παραλλαγή του δελτίου της ΕΜΥ .Μας πληροφορούν ότι ήρθε η Άνοιξη κι ότι η covid 19 ως είθισται ρίχνει αυλαία. Πράγματι αυτό θα αρχίσει να φαίνεται και στον ρυθμό των απωλειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.