Τι σημαίνει για τη χώρα μας η κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία

Τι σημαίνει για τη χώρα μας η κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα, την ημέρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, από την περασμένη Τετάρτη με επιστολή του στον ΟΗΕ κατέθεσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες όπως αυτές προέκυπταν, κατά τον ίδιο και τη χώρα του, από το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Η κυβέρνηση να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες

Επί της ουσίας με τις συντεταγμένες αυτές η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ΑΟΖ σε τέσσερα ελληνικά νησιά και φυσικά παραβιάζει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Άλλωστε στην επιστολή του ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει τη θέση – άρνηση της χώρας του στο δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ ενώ χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Η ελληνική αντίδραση περιορίστηκε την επόμενη ημέρα σε μια δήλωση της αντιπρόσωπου μας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη, ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του». Παράλληλα η κ. Θεοφίλη, χαρακτήρισε «πλασματικές, παράνομες» και «αυθαίρετες» τις γεωγραφικές συντεταγμένες επειδή παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση

Το πρόβλημα βέβαια για τις ελληνικές κυβερνήσεις από εδώ και στο εξής, πέρα από την τουρκική φαρέτρα διεκδικήσεων η οποία δεν σταματά να εμπλουτίζεται, είναι αν η κίνηση αυτή της Άγκυρας παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα εντός των συντεταγμένων αυτών όπως για παράδειγμα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Βέβαια ο πονοκέφαλος για τη σημερινή κυβέρνηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει, εδώ και δύο μήνες, επί της ουσίας να πολιορκεί τα σύνορά μας στον Έβρο εργαλειοποιώντας το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Κίνηση την οποία λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, η κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ερμηνεύσει ως προσφυγικό πρόβλημα και όχι ως μία ακόμη τουρκική πρόσκληση.  

Documento Newsletter