Τι ψάχνει ο Κινέζος επενδυτής στο Μαρούσι

Παρότι η ελληνική Χρυσή Βίζα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος δεν έχει λάμψει όσο η αντίστοιχη πορτογαλική ή η κυπριακή, από τις αρχές του 2016 έως και σήμερα φαίνεται ότι η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.

 Μάλιστα το ενδιαφέρον, εκτός από τα ακίνητα των δημοφιλών τουριστικών περιοχών, επεκτείνεται και στα αστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πωλήσεις διαμερισμάτων που έγιναν σε Μαρούσι και Βριλήσσια με αγοραστές κυρίως Κινέζους, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Greece My Residence: Golden Visa Program.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το μεσιτικό γραφείο RE/MAX Αθμονον αναφορικά με τις συνολικές πραγματοποιηθείσες πωλήσεις ακινήτων όλο το έτος 2016 στις περιοχές Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Μελισσίων, όπως μεταγράφηκαν στα υποθηκοφυλακεία, προκύπτει ότι 15 Κινέζοι αγόρασαν διαμερίσματα στο Μαρούσι και στα Βριλήσσια (δέκα και πέντε αντίστοιχα), ενώ η βεντάλια των αγοραστών συμπληρώνεται με δύο Ιρακινούς (προτίμησαν το Μαρούσι) και έναν Ιορδανό (επέλεξε τα Βριλήσσια).

Αν και σε επίπεδο απόλυτων αριθμών οι συναλλαγές αυτές φαίνονται (και είναι) λίγες, ποσοστιαία οι αγοραστές της Χρυσής Βίζας αντιστοιχούν στο 4% των συνολικών μεταβιβάσεων στο Μαρούσι και το 5% στα Βριλήσσια. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την απόκτηση Χρυσής Βίζας είναι η αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Πρώτοι οι Κινέζοι

1.684 άδειες έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, το 2013 – 701 άδειες παραμονής έχουν πάρει οι Κινέζοι

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30 Απριλίου 2017) που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός Enterprise Greece, από το σύνολο των 1.684 αδειών που έχουν δοθεί από την αρχή του προγράμματος, 701 έχουν δοθεί σε Κινέζους, 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, ακολουθεί ο Λίβανος με 78, η Ουκρανία με 79, το Ιράκ με 53, η Συρία με 45, η Ιορδανία με 37 και η Σαουδική Αραβία με 16 άδειες.

Εκτός από τους Κινέζους που κυριαρχούν, δυναμικά κινούνται και οι Τούρκοι αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι φιγουράρουν πλέον στην τέταρτη θέση, με αύξηση 50% από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης των τελευταίων μηνών από το Enterprise Greece και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τη βελτίωση και καλύτερη απόδοση του προγράμματος εξετάζεται η προσθήκη και προϊόντων ομολόγων του δημοσίου και μετοχών αξίας επίσης 250.000 ευρώ, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ανοδικά κινείται η ζήτηση

Όπως αναφέρει στο Documento ο Γιώργος Καπότσι, επικεφαλής της RE/MAX Αθμονον, συνολικά η ζήτηση στα βόρεια προάστια, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά κατά τη διάρκεια του 2016, κάτι που συνεχίζεται και εφέτος. Η τάση αυτή δεν αποτυπώνεται ακόμη στις τιμές, οι οποίες ωστόσο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Καπότσι.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι, με εξαίρεση τους ξένους, το μέσο κόστος των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, με τους περισσότερους αγοραστές να μη διαθέτουν ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και σχεδόν τους μισούς να επιλέγουν ακίνητα κόστους έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, στο Μαρούσι το 74% των πωληθέντων κατοικιών ήταν κόστους έως 150.000 ευρώ (το 26% έως 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 53% και στα Μελίσσια σε 75% (το 20% ήταν έως 50.000 ευρώ).

Ετικέτες