Τι πρέπει να ξέρετε για το φύτεμα της πατάτας σε μπαλκόνι και κήπο

Τι πρέπει να ξέρετε για το φύτεμα της πατάτας σε μπαλκόνι και κήπο

Η_x000D_
φύτευση της πατάτας γίνεται με τον πατατόσπορο, τη γνωστή μας πατάτα (κόνδυλο)_x000D_
που τρώμε. 

Φροντίζουμε να προμηθευτούμε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο της επιθυμητής ποικιλίας από γεωπονικά καταστήματα τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την φύτευση, ώστε να προλάβει να βγάλει φύτρα. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, στη νότια Ελλάδα, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι στα τέλη Ιανουαρίου, στην κεντρική Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στη βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε να μπει ο Μάρτιος. Για την φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τον πατατόσπορο από μέσα Αυγούστου ως τέλη Σεπτέμβριου μόνο στις νότιες περιοχές της Ελλάδας όπου μπορεί να ευδοκιμήσει.

Πώς επιλέγουμε και προετοιμάζουμε τον πατατόσπορο για την φύτευση;

Προτιμάμε μικρού μεγέθους πατατόσπορο, ο οποίος δεν χρειάζεται τεμαχισμό κατά το φύτεμα. Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετούμε τον υγιή πατατόσπορο σε τελάρα. Στη συνέχεια, φυλάσσουμε τα τελάρα με τις πατάτες σε χώρους με υψηλή υγρασία και χαμηλό φωτισμό, σε θερμοκρασία 16-18 βαθμών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα γρήγορα και σκεπάζουμε με μια λινάτσα, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορούμε να ψεκάσουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την έκπτυξη φυτρών διατηρώντας πάντα τον πατατόσπορο σε δροσερό περιβάλλον. Ο πατατόσπορος είναι έτοιμος να φυτευτεί όταν έχει βγάλει φύτρα μήκους 1-1,5 εκατοστό.

Πώς προετοιμάζουμε το χωράφι για να φυτέψουμε πατάτες;

Πριν τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι, είναι σωστό να απομακρύνουμε τα υπολείμματα παλαιάς φυτείας πατάτας ή άλλης καλλιέργειας που έχει προηγηθεί. Αποφεύγουμε τη συνεχή καλλιέργεια πατάτας ή άλλων σολανωδών (ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά) στο ίδιο χωράφι, καθώς αναπτύσσονται ασθένειες και έντομα. Κατά τη φύτεμα της πατάτας, απαιτείται έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους. Για να εξασφαλίσουμε μια ποιοτική και αποδοτική παραγωγή, ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, καθώς η καλλιέργεια της πατάτας συντελεί στην εξάντληση του χωραφιού, ειδικά σε αποθέματα καλίου. Φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε βάθος 15-20 εκατοστών με αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 30-35 εκατοστά μεταξύ των φυτών.

Πως μπορούμε να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι;

Κι αν δεν έχουμε κήπο, κανένα πρόβλημα! Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε πατάτες στο μπαλκόνι! Επιλέγουμε μια αρκετά μεγάλη γλάστρα ή ένα σάκο φύτευσης ή μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα βαρέλι που τοποθετούμε οπωσδήποτε σε ηλιοφανή θέση του μπαλκονιού μας για να μας δώσει καλή παραγωγή. Τοποθετούμε μια στρώση χαλικιού στη βάση του σάκου ή της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλή στράγγιση του νερου και τοποθετούμε αφράτο φυτόχωμα σε ύψος περίπου 20 εκατοστά από τη βάση. Φυτεύουμε 3-4 πατατόσπορους και σκεπάζονυμε με μία στρώση φυτοχώματος πάχους 10 εκατοστών. Όταν τα φυτά της πατάτας γίνουν 20 εκατοστά σε ύψος, προσθέτουμε άλλη μία στρώση αφράτου φυτοχώματος πάχους 10 εκατοστών. Σε 15-20 μέρες που τα φυτά θα έχουν μεγαλώσει κι άλλο επαναλαμβανουμε τη διαδικασία προσθέτοντας άλλη μία στρώση φυτοχώματος.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για το φύτεμα της πατάτας

Από τη μέρα της φύτευσης του πατατόσπορου θα χρειαστούμε 3-4 μήνες μέχρι τη συγκομιδή της πατάτας. Η διάρκεια της καλλιέργειας εξαρτάται από την ποικιλία πατάτας που επιλέξαμε καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

(Πηγή: Τα Μυστικά του Κήπου)

Ετικέτες

Documento Newsletter