Τι περιμένει η Ελλάδα από τη σύνοδο της Βάρνας

Τι περιμένει η Ελλάδα από τη σύνοδο της Βάρνας

Η σημερινή σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η συνέχεια της συνόδου στις 25 Μαΐου του 2017. Η αλήθεια είναι ότι διεξάγεται σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο μετά τη συμπεριφορά του Ρ. Τ. Ερντογάν σε μια σειρά από θέματα, όπως για παράδειγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα, η εισβολή στο Αφρίν και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 19:00 (τοπική ώρα), στο κτίριο «Evksinograd» στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέρα από το επικοινωνιακό το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας του ο Ερντογάν η Τουρκία επιθυμεί εδώ και καιρό το «άνοιγμα» κεφαλαίων όπως:

  • Η άμεση
    απόδοση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό
  • Η απελευθέρωση
    των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την
    ΕΕ
  • Η επέκταση
    της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (στους τομείς των υπηρεσιών και των
    δημοσίων συμβάσεων)
  • Το άνοιγμα
    νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η
    ταυτόχρονη απόδοση στην Τουρκία των λεγόμενων προενταξιακών κονδυλίων.

Τι θα πάρει από τα παραπάνω στη Βάρνα ο Ρ. Τ. Ερντογάν; Τίποτε, είναι η απάντηση πηγών της Κομισιόν. Άλλωστε το κείμενο των 28 την περασμένη Παρασκευή προϊδέαζε για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Λεκτικά θα παραμείνει το ενταξιακό παράθυρο κάτι παραπάνω από ανοιχτό όσο η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία συνεχίζεται και όσο η Τουρκία παραμένει η κύρια χώρα υποδοχής των προσφυγικών ροών. Πρακτικά έχει κλείσει προ πολλού όσο ο Ρ. Τ. Ερντογάν αντί να κάνει βήματα προς τη Δύση κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Για την Αθήνα που υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας αυτή τη στιγμή προέχει το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και φυσικά το προσφυγικό.

Ειδικά για τους δύο στρατιωτικούς στην παρούσα φάση η Αθήνα κρατά χαμηλούς τόνους αναμένοντας, λόγω Βάρνας, μια κίνηση καλής θέλησης από τη γειτονική χώρα. Για το Μαξίμου η έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων αποτυπώνει πλήρως την αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Κύπρο και Ελλάδα. Το ίδιο φυσικά και η σαφής διατύπωση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όπως και η δέσμευση Γιουνκερ, Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτών στον Ερντογάν, σήμερα στη Βάρνα, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος. Το αν θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες μένει να το δούμε.

Πρακτικά πάντως όλα τα παραπάνω μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτε αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να εντάξει το θέμα στο μεγάλο διπλωματικό παζάρι που παίζεται στο παρασκήνιο. Ένα παζάρι που σχετίζεται με το Κουρδικό σε Συρία και Ιράκ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο την ώρα μάλιστα που οι σχέσεις του Ερντογάν με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από συστάσεως του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον στην περιοχή.     

Documento Newsletter