«Τι να την κάνω τη φορολόγηση υπερκερδών;»

«Τι να την κάνω τη φορολόγηση υπερκερδών;»

«Τι να την κάνω τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια; Το θέμα είναι να μη φύγουν από την τσέπη μου. Κι αν τα φορολογήσουν, μήπως πρόκειται να επιστρέψουν στην τσέπη μου;». Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου σε πόλη της Μακεδονίας είχε δίκιο. Η φορολόγηση της αισχροκέρδειας είναι εκ των υστέρων αναγκαίο μέτρο αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία. Ιδιαίτερα στο πεδίο του πληθωρισμού των υπόλοιπων προϊόντων η ζημιά είναι απολύτως μη αναστρέψιμη, ακόμη κι αν επιστρεφόταν σε φόρους το 100% των υπερκερδών στην ενέργεια. Η ακρίβεια δεν επιστρέφεται.

Αυτή την προφανή αλήθεια η αντιπολίτευση δεν την ανέδειξε. Η εκ των υστέρων φορολόγηση είναι κάτι πολύ λίγο, πολύ αργά. Βέβαια, η κυβέρνηση αρνείται να πράξει ακόμη κι αυτό. Ωστόσο η φιλολογία της αντιπαράθεσης από τις αρχές του έτους επικεντρώθηκε στη φορολόγηση των υπερκερδών ως «λύση» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Την πολιτική Μητσοτάκη, που αρνείται να παρέμβει στην ίδια την αγορά ενέργειας και ταυτόχρονα να μειώσει τους έμμεσους φόρους και εκμεταλλεύεται μικρό μέρος των υπερκερδών και έμμεσων φόρων για επιδοματική – επικοινωνιακή πολιτική, η επικέντρωση στη φορολόγηση των υπερκερδών την ευνόησε. Οπως και τις εταιρείες ενέργειας. Τηλεοπτικό κανάλι που συνδέεται με γνωστά διυλιστήρια την επομένη των εξαγγελιών Μητσοτάκη ανήρτησε στις ειδήσεις κάρτα ότι οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει Market Pass 312 ευρώ ανά μήνα!

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση καλά κρατεί

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει τον λιγνίτη, τίποτε τέτοιο δεν έχει γίνει. Το μερίδιο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή παραμένει υψηλό. Στο φιάσκο της βίαιης απολιγνιτοποίησης ήρθε να προστεθεί η κοροϊδία επί ένα χρόνο τώρα ότι τάχα επανέρχεται ο λιγνίτης. Οταν εξαγγέλθηκε η βίαιη απολιγνιτοποίηση το 2019 η αντιπολίτευση αστόχησε να αναδείξει τον δόλο που είχε σκοπό να ωφεληθούν οι παραγωγοί από αέριο. Σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να αναδειχτεί η προφανής κοροϊδία και επιμονή της να μην επαναφέρει τον λιγνίτη παρά τις υποσχέσεις.

Δεν είναι τα καρτέλ, είναι η κυβέρνηση

Οσο το δημόσιο είχε το μάνατζμεντ τα ΕΛΠΕ μπορούσαν να διαμορφώσουν χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα. Με την ευγενική χορηγία του μάνατζμεντ στον ιδιώτη από την κυβέρνηση, κάτι που πέρασε στα ψιλά, δημιουργήθηκε καρτέλ. Ποιος φταίει; Η κυβέρνηση.

Δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα στην ηλεκτρική ενέργεια.

Τα υπερκέρδη και η κοροϊδία Μητσοτάκη

Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πωλούν οι παραγωγοί και αγοράζουν οι πάροχοι που το πωλούν στους καταναλωτές. Μέχρι τον Ιούλιο όλη η παραγωγή ηλεκτρισμού, από αέριο, λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ (Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας), ανεξαρτήτως κόστους, αποζημιωνόταν στο χρηματιστήριο με την οριακή τιμή, δηλαδή την υψηλότερη προσφερόμενη τιμή παραγωγού από αέριο που έμπαινε στο σύστημα. Μόνη εξαίρεση οι ΑΠΕ. Πληρώνεται και η δική τους παραγωγή στην οριακή τιμή, αλλά τα χρήματα πηγαίνουν στο ταμείο ΕΛΑΠΕ που αποζημιώνει τις ΑΠΕ σε σταθερές τιμές. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στο κράτος. Οι ΑΠΕ δεν έχουν υπερκέρδη. Αλλά ο τελικός καταναλωτής επιβαρύνεται σαν να αποζημιώνονταν στην οριακή τιμή.

Μετά τον Ιούλιο μπήκε πλαφόν στην παραγωγή από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Ενα σύστημα παρόμοιο με των ΑΠΕ. Ωστόσο οι παραγωγοί από αέριο συνεχίζουν να πωλούν ανεξαρτήτως κόστους. Επιπλέον, στην άλλη άκρη του χρηματιστηρίου οι πάροχοι πλέον αποζημιώνονται και από το κράτος (επιδοτούνται) ώστε να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο τιμολόγιο του καταναλωτή και την αυθαίρετη τιμή λιανικής που έχουν προσφέρει.

Ο Γιώργος Τσίπρας είναι βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμυνας Ο Πέτρος Αλληλόμης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός Των Γιώργου Τσίπρα, Πέτρου Αλληλόμη

Documento Newsletter