Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί σε όσους επιλέξουν να περάσουν το ρεβεγιόν… εντός έδρας είναι το τι θα περιέχει το εορταστικό τραπέζι.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι οποίες δεν θέλουν τόσο κόπο, παρά μόνο καλή παρέα και διάθεση.
Χοιρινό στον φούρνο
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε για το χοιρινό στον φούρνο από τον Πάνο Παπαδάκη:
- 1 κιλό χοιρινό χωρίς το κόκκαλο
- 2 πατάτες
- 2 κρεμμύδια
- 6 φέτες μπέικον
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Δείτε το βίντεο εδώ:
Για το άλειμμα
- 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε φέτες (6-7) το χοιρινό.
- Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε τα κομμάτια με μια μεμβράνη.
- Τα χτυπάμε πολύ καλά να ανοίξουν και τα γυρναμε από την άλλη πλευρά κάνοντας την ίδια διαδικασία.
- Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και στην συνέχεια τις ξανακόβουμε στην μέση.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ , τις αλατοπιπερώνουμε ,ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε 2 κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Βάζουμε 2 πατάτες και τις τρυπάμε με 2 ξυλάκια.
- Βάζουμε το πρώτο κομμάτι από το χοιρινό παιρνώντας το από τα ξυλάκια ,προσθέτουμε ακριβώς από πάνω την φέτα από το μπείκον , τις ροδέλες από τα κρεμμύδια και ξανά τις πατάτες.
- Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
- Στρώνουμε 2 κομμάτια αλουμινόχαρτου βάζουμε στην μέση μια λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Βάζουμε το κομμάτι πάνω από την λαδόκολλα και τυλίγουμε πολύ καλά.
- Το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα στους 180 c.
- Ξεσκεπάζουμε το χοιρινό και σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πα΄πρικα μαζί με το ελαιόλαδο και αλείφουμε πού καλά όλο το χοιρινό.
- Ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά στους 180 c.
- Κόβουμε ακριβώς στην μέση το κομμάτι και έτσι θα χουμε 2 μεγάλα σουβλάκια.
- Σερβίρουμε με γεμιστές πιπεριές με τυριά ή με ότι άλλο μας αρέσει.
Μακαρονόπιτα µε τυριά
Μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο µε τυριά και ζαμπόν, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Υπέροχη γεύση και ένα κλασικό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι:
Για τη μακαρονόπιτα με τυριά
- 500 γρ. μακαρόνια (χοντρά για παστίτσιο)
- 200 γρ. ζαμπόν βραστό (ψιλοκομμένο)
- 200 γρ. Arla Havarti (τριμμένο)
- 200 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη
- 200 γρ. Αrla Aυθεντικό Δανέζικο σκληρό τυρί τριμμένο
- 200 γρ. Αrla φρέσκο τυρί κρέμα (πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά)
- 50 γρ. βούτυρο Lurpak
- 4 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- Λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια για 7΄σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Σουρώνουμε να φύγουν τα νερά από τα βρασμένα μακαρόνια.
Προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά να βουτυρωθούν.
Για τη μακαρονόπιτα
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατ. ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ.
- Βουτυρώνουμε το σκεύος στη βάση και στα πλαϊνά με μέρος από το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αν θέλετε να την ξεφορμάρετε εύκολα, ντύστε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε με όσο βούτυρο έχει απομείνει.
- Εναλλακτικά βάλτε την μακαρονόπιτα σε στρογγυλό ταψί που διαθέτετε.
- Βάζουμε σε μια στρώση το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά.
- Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
- Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν.
- Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της.
- Ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με σύρμα σε ένα μπολ, ν’ αφρατέψει.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας τα καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με τα υγρά υλικά την πίτα.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της, με λεπτές φέτες ντομάτας.
- Ψήνουμε την μακαρονόπιτα με τυριά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για λίγα επιπλέον λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Για το σερβίρισμα
- Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
- Αφού κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα.
- Τη σερβίρουμε με αρωματική κρύα ή ζεστή σάλτσα ντομάτας.
Εύκολη Γιορτινή Σαλάτα σε 5 λεπτά
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε για την εύκολη γιορτινή σαλάτα από τον Πάνο Παπαδάκη:
Για την πατάτα
- 3 μέτριες βραστές πατάτες (700 γρ)
- αλάτι Ιμαλαϊων
- πιπέρι
- άνηθο
- 3 κτσ μαγιονέζα light
Για το καρότο
- 2 καρότα
- αλάτι Ιμαλαϊων
- πιπέρι
Για τον τόνο
- 400 γρ τόνο σε ελαιόλαδο
- λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο
- αλάτι Ιμαλαϊων
- άνηθο
- πιπέρι
- 2 κτσ μαγιονέζα light
Για τα αυγά
6 βραστά αυγά (χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)
Για το τυρί μοτσαρέλα
- 200 γρ τυρί μοτσαρέλα
- 2 κτσ ασπράδι αυγού
- λίγη μαγιονέζα light
Για τα ασπράδια αυγού
- Ασπράδι από τα αυγά
- 2 κτσ μαγιονέζα light
Για την σαλάτα
- Κρεμμυδάκι φρέσκο
- Τουρσί πίκλες
Εκτέλεση
- Σε έναν τρίφτη τρίβουμε το καρότο προσθέτουμε αλάτι Ιμαλαϊων, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Τρίβουμε τις βρασμένες πατάτες ,προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο , μαγιονέζα light και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον τόνο σε ελαιόλαδο ,αλάτι, πιπέρι, κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο, μαγιονέζα light και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τρίβουμε τα ασπράδια και με ένα πιρούνι πατάμε τους κρόκους.
- Στο τυρί μοτσαρέλα ρίχνουμε 2 κτσ ασπράδι αυγού, λίγη μαγιονέζα light και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε ένα τσέρκι 20 εκ. στρώνουμε την σαλάτα ξεκινώντας με το μείγμα με την πατάτα πατώντας την πολύ καλά στον πάτο.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τον τόνο και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Βάζουμε περιμετρικά τις πικλες τουρσί και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Προσθέτουμε το καρότο και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το τυρί μοτσαρέλα.
- Ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και κρατάμε μια μικρή ποσότητα για το στολισμό.
- Μέσα στα τριμμένα ασπράδια αυγού θα προσθέσουμε μαγιονέζα light και θα στρώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Στολίζουμε γύρω γύρω το κρόκο αυγού που κρατήσαμε, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε την σαλάτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
- Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με άνηθο.
Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα
Χριστουγεννιάτικη ζαμπονοτυρόπιτα που θα φτιάχνετε σε κάθε τραπέζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά για τη ζαμπονοτυρόπιτα
- 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 500 γρ. γάλα
- 2 αυγά
- μπόλικο πιπέρι
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 300 γρ. ζαμπόν
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. κασέρι
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
- Λίγο μαύρο σουσάμι
- Διάλυμα αυγού
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
- Αδειάζουμε την κρύα γέμιση.
- Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Κορμός πραλίνα
Από το τραπέζι, δεν γίνεται να λείπει το γλυκό. Παρακάτω η συνταγή για κορμό πραλίνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για το παντεσπάνι
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 3/4 φλ. αλεύρι
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. σόδα
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 πρέζες αλάτι
Για γέμιση και επικάλυψη
- 2 κ.σ. άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 1/3 φλ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. πραλίνα
- 1 φλ. χτυπημένη άγλυκη σαντιγί
- 1 φλ. τρίμμα σοκολάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
- Ψήνουμε τα φουντούκια για 10′.
- Τα βάζουμε σε πετσέτα καθαρή και τα τρίβουμε να ξεφλουδίσουν.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, να κρεμόσουν για 3′ σε δυνατή ταχύτητα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και εναλλάξ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τα στερεά, κοσκινισμένα υλικά.
- Σταματάμε το μίξερ.
- Σε ταψί ρηχό για παντεσπάνι στρώνουμε λαδόκολλα.
Για το ψήσιμο
- Αδειάζουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160ºC, για 12′-15′.
- Δεν το παραψήνουμε, πρέπει να σταθεροποιηθεί και συγχρόνως να είναι αφράτο και να έχει επαναφορά όταν το αγγίζουμε.
- Όχι ξεροψημένο, γιατί δεν θα τυλίγεται σε ρολό, θα σπάει.
- Στρώνουμε καθαρή πετσέτα στον πάγκο.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και κακάο.
- Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε στην πασπαλισμένη πετσέτα.
- Με την άκρη της πετσέτας το τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση της πετσέτας να είναι από κάτω για να μην ξετυλιχτεί.
Για το σερβίρισμα
- Το μεταφέρουμε σε σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Με προσοχή αφαιρούμε την πετσέτα, το αλείφουμε με την πραλίνα σοκολάτας, κάνουμε μια στρώση τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια.
- Το τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τρίμμα σοκολάτας.
Διαβάστε επίσης
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τιμές – «φωτιά» για το 2024 – Πόσο θα κοστίσει
Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα την παραμονή Χριστουγέννων
Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα την παραμονή Χριστουγέννων
Επίδομα θέρμανσης: Μπαίνει η πρώτη δόση – Αναλυτικά τα ποσά
Αρπάζουν €3,6 δισ. από τις συντάξεις μέσω κρατήσεων – «Βαρύς» ο προϋπολογισμός και το 2025