«Τι να κάνουμε»: Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21ου αιώνα

«Τι να κάνουμε»: Ένας διάλογος για τις ριζοσπαστικές πολιτικές του 21ου αιώνα

Τι να κάνουμε; Ένα ερώτημα που απασχολεί επαναστάτες, διανοούμενους, ακτιβιστές και γενικότερα πολιτικούς δρώντες για παραπάνω από έναν αιώνα. Από το ομώνυμο βιβλίο του Λένιν μέχρι σήμερα, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, όμως το ερώτημα παραμένει εκεί και πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν την απάντηση υπό το βάρος της άγριας καπιταλιστικής πραγματικότητας.

Ο συλλογικός τόμος περιλαμβάνει κείμενα διανοουμένων που ανήκουν στην ευρεία ριζοσπαστική πολιτική παράδοση, προέρχονται πλειοψηφικά από τη νέα γενιά διανοητών, εντάσσονται σε ένα ευρύ φάσμα της ριζοσπαστικής σκέψης, και καλύπτουν πολλά διαφορετικά ερευνητικά πεδία, από την πολιτική φιλοσοφία και την πολιτική επιστήμη μέχρι την ψυχανάλυση, τον φεμινισμό και τις περιβαλλοντολογικές σπουδές.

Μιλήσαμε για την αξιόλογη αυτή εκδοτική προσπάθεια με τον Δημήτρη Παπανικολόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε τον τόμο μαζί με τον Κώστα Γαλανόπουλο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 4 μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά το γενικότερα ερώτημα του μετασχηματισμού, το δεύτερο τις πιθανές στρατηγικές μετασχηματισμού, το τρίτο τα εργαλεία μετασχηματισμού και το τελευταίο τα διαφορετικά πεδία μετασχηματισμού.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα που διευκρινίζουν το επίμαχο ερώτημα, τα οποία υπογράφουν οι Γιώργος Σαγκριώτης και Σωτήρης Σιαμανδούρας. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει κείμενα για τη μετασχηματιστική δυναμική των Κοινών και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς και τη σημασία της επαναστατικής στρατηγικής, τα οποία υπογράφουν οι Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αντώνης Μπρούμας, Σταύρος Σταυρίδης Μιχάλης Ψημίτης, και Παναγιώτης Σωτήρης. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα για τον ρόλο των κοινωνικών κινημάτων, των αμεσοδημοκρατικών οργανωτικών μορφών, της κοινωνίας πολιτών, των συνδικάτων, και των πολιτικών κομμάτων, τα οποία υπογράφουν οι Δημήτρης Παπανικολόπουλος, Αλέξανδρος Σχισμένος, Ανδρέας Βλαζάκης, Γιώργος Μπιθυμήτρης, και Κώστας Ελευθερίου. Το τελευταίο μέρος περιλαμβάνει κείμενα για τον «καπιταλισμό της παρακολούθησης», τον φεμινισμό, την οικολογία, τα δικαιώματα των ζώων, την ψυχανάλυση, και το ζήτημα της κρατικής εξουσίας, τα οποία υπογράφουν οι Δώρα Κοτσακά, Ελιάνα Καναβέλη και Αλίκη Κοσυφολόγου, Θάνος Γιαννούδης, Σταύρος Καραγεωργάκης, Κωστής Αλεξίου, Γιάννης Μήτρου, και Κώστας Γαλανόπουλος. Τον τόμο κλείνει ένα επίμετρο του Αντώνη Λιάκου, το οποίο προσδιορίζει τη «νέα ύλη της πολιτικής».

Μιλήσαμε για την αξιόλογη αυτή εκδοτική προσπάθεια με τον Δημήτρη Παπανικολόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε τον τόμο μαζί με τον Κώστα Γαλανόπουλο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο βίντεο, σε επιμέλεια Χρήστου Αβραμίδη.

Ετικέτες

Documento Newsletter