Τι μπορεί να μάθει ένας δρομέας από τους αναβάτες του ιπποδρόμου;

Τι μπορεί να μάθει ένας δρομέας από τους αναβάτες του ιπποδρόμου;

Οι ιπποδρομίες και το τρέξιμο μοιάζουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετα αθλήματα: είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι αναβάτης σε ένα άλογο από το να χρησιμοποιείς τα ίδια σου τα πόδια σε έναν αγώνα.

Πράγματι, αν εξαιρέσει κανείς το ότι η ταχύτητα είναι δομικό στοιχείο και στα δυο αθλήματα, τίποτα άλλο δεν φαίνεται να τα ενώνει.

Και όμως, αν μιλήσει κανείς με κάποιον που συμμετέχει σε ιπποδρομίες και αναλυθούν τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας κούρσας, οι στρατηγικές που ακολουθούνται για να κερδηθεί ένας αγώνας καθώς και η ψυχολογία που προκύπτει από τον ανταγωνισμό, θα βρεθούν πολλά κοινά στοιχεία με τους αγώνες δρόμου.

Αν ένας δρομέας θέλει να βελτιώσει τις επιδόσεις του πάντως δεν είναι κακό να ακούσει ορισμένες συμβουλές από τους συμμετέχοντες σε ιπποδρομίες – τους αναβάτες προφανώς, όχι τα άλογα. Μάλλον θα φανούν πιο χρήσιμες απ’ όσο αρχικά φαίνεται.

Μην σε νοιάζει ο κακός καιρός

Είναι δεδομένο πως δεν μπορείς να περιμένεις τον ιδανικό καιρό σε κάθε κούρσα που παίρνεις μέρος. Είναι φυσικό βέβαια να σε επηρεάζει ο κακός καιρός αλλά ο επαγγελματίας αναβάτης Μάικ Σμιθ έχει την τέλεια συμβουλή: «Αγνόησε τον κακό καιρό». Όπως επισημαίνει ο Σμιθ: «Δεν βρέχει μόνο για εσένα. Βρέχει για όλους. Είναι μέρος του παιχνιδιού και πρέπει να βρεις απλά τον τρόπο να το διαχειριστείς».

Χαλάρωσε και τρέξε χωρίς νευρικότητα

Είτε είσαι άλογο είτε είσαι άνθρωπος, μπορεί να σπαταλήσεις μπόλικη από την πολύτιμη ενέργειά σου αν είσαι υπερβολικά νευρικός πριν την γραμμή εκκίνησης. Στις ιπποδρομίες θα δεις πολύ συχνά τους αναβάτες να χαλαρώνουν τα άλογα τους μιλώντας τους και χαϊδεύοντας τους. Στόχος είναι να τα αποφορτίσουν από τη νευρικότητα πριν τον αγώνα. «Τα άλογα μπορούν να καταλάβουν πριν τους αγώνες ότι σύντομα θα μπουν σε μια φάση υπερέντασης και γι’ αυτό πρέπει να χαλαρώνουν», λέει η αναβάτρια Τζάνις Μπλέικ που φυσικά, συμβουλεύει τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο: να διώξουν με κάθε τρόπο την νευρικότητα πριν τον αγώνα.

Μην πάρεις το προβάδισμα από νωρίς

Είναι πασίγνωστο πως ένα δυνατό και γρήγορο άλογο ανεβάζει ταχύτητες στην τελική ευθεία ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως στα πρώτα στάδια μιας κούρσας θα έχει χάσει έδαφος. «Πρέπει να παρακολουθείς ένα γρήγορο άλογο, να είσαι ελάχιστα πίσω του και όταν μπείτε στην τελική ευθεία να επιχειρήσεις να το περάσεις εκμεταλλευόμενος την κούρασή του. Αν είσαι εξαρχής πρώτος το άλογό σου θα σπαταλήσει τη δύναμή του από νωρίς και την κρίσιμη στιγμή θα έχει κουραστεί», λέει η αναβάτρια Άλεξ Σολίς και οι αναλογίες με τους αγώνες δρόμου γίνονται εύκολα.

Μάθε τον ανταγωνισμό σου πριν τον αγώνα

Ο σωστός αναβάτης κάνει την έρευνά του πριν ξεκινήσει ο αγώνας και γνωρίζει από πριν ποια άλογα αποτελούν ουσιαστικό ανταγωνισμό για το δικό του. «Προσωπικά, οπτικοποιώ τον κάθε αγώνα στη φαντασία μου. Πλάθω τρία ή τέσσερα διαφορετικά σενάρια για το πως θα κυλήσει η κούρσα και συνήθως το ένα από αυτά επιβεβαιώνεται», λέει η Σολίς και οι συμβουλές της πανεύκολα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον αγώνα που θα λάβει μέρος ο μέσος δρομέας.

Απόλαυσε τον αγώνα

Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από τις πολλές συμβουλές και τις εξειδικευμένες μεθόδους που πρέπει να ακολουθείς στο τρέξιμο, στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να ξεχνάς τον λόγο για τον οποίο γίνονται όλα αυτά: για να απολαμβάνεις τον αγώνα. Και αυτό πρέπει να κάνεις. «Όλοι έχουμε ένα κοινό και αυτό είναι η χαρά να αγωνιζόμαστε. Αυτό το ξεχνάνε πολλοί και είναι λάθος. Όπως και να έχει όλοι οι άνθρωποι και όλα τα άλογα διαφέρουν μεταξύ τους. Έτοιμο σχέδιο για να βελτιωθείς στον αγώνα δεν υπάρχει και αυτό είναι το ωραίο με τον αθλητισμό γενικά», λέει ο Σμιθ.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter