Την «μπάλα στην εξέδρα» πέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά το τρίγωνο διαπλοκής που αποκάλυψε το Documento, όπου πληθώρα έργων για το ανθρώπινο δυναμικό αντί δίνεται στο νομοθετημένο φορέα στη ΔΥΠΑ, δίδεται σε κοινωνικούς εταίρους, υπουργεία, επαγγελματικά ή μικρά επιμελητήρια ώστε να κατευθυνθούν μέσα από φωτογραφικούς διαγωνισμούς στους συγκεκριμένους ομίλους. Μάλιστα, τονίσθηκε ότι ενώ στο σκάνδαλο του «Σκόιλ Ελικίκου» σπαταλήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια, οι τρεις όμιλοι που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, αναλαμβάνουν σχεδόν όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με τηλεκατάρτιση.
Στη σχετική ερώτηση για το τρίγωνο της διαπλοκής που εμπλέκονται, κοινωνικοί φορείς, υπουργεία, δήμοι και συγκεκριμένοι όμιλοι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εδώ μιλάμε για ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με σημαντικά έργα κατάρτισης που εμπεριέχονταν στο ΕΣΠΑ το προηγούμενο του 2014-2020 και ενεργές συμβάσεις οι οποίες μεταφέρθηκαν, όπως ακριβώς ήταν στην προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ στο επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027), με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους της χώρας μας, όπως είναι ο ΣΕΒ, όπως είναι η ΓΣΕΕ. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόγραμμα και τι λένε αυτοί που επιτίθενται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Να μη προχωρήσει η κατάρτιση στη χώρα; Να μη ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία; Να μην έχουμε δηλαδή ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη διαδικασία για να καταρτιστούν»;
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί οι πίνακες των ανθρώπων που καταρτίζονται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους έχουν και μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διασταυρώσεων των στοιχείων. Και βέβαια όπως μας ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ακολουθήθηκε η κατά το νόμο διαδικασία και δεν έχει υπάρξει κάποια αντίθετη απόφαση, η οποία να λέει ότι δεν ακολουθήθηκε ο τύπος στη συγκεκριμένη διαδικασία κατάρτισης».
Ο κ. Μαρινάκης δεν είπε τίποτα για το γεγονός ότι οι όμιλοι που ανέλαβαν το 2020 με υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Εργασίας Βρούτση να υλοποιήσουν το σκάνδαλο «σκόιλ ελικίκου», όλως τυχαία αναλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα προγράμματα τηλεκατάρτισης.
Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότεροί από 200 πιστοποιημένοι φορείς κέντρων διά βίου μάθησης (ΚΔΒΜ). Απασχολούν σε μόνιμη βάση περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και περισσότερους από 15.000 πιστοποιημένους από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) εκπαιδευτές. Οι φορείς αυτοί ουσιαστικά κλείνουν πλέον επειδή όλοι οι πόροι για το ανθρώπινο δυναμικό οδηγούνται στους συγκεκριμένους ομίλους συμφερόντων που αποκάλυψε το Documento, μέσω της «διαμεσολάβησης» των κοινωνικών εταίρων, δήμων δημόσιων φορέων κτλ.
Διαβάστε επίσης
€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»
Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής
Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»
Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι