Τι λένε οι σεισμολόγοι για το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Κιλκίς

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στο Κιλκίς, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη και παρακολούθηση του φαινομένου. 

Οι δύο σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς.

Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:13 σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ενώ η δεύτερη, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:24 σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς, ή 367 βόρεια της Αθήνας.

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και διευθυντής του τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, ανέφερε ότι οι σεισμοί του Κιλκίς σημειώθηκαν σε ένα μικρότερου μήκους ρήγμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται κοντά σε δύο μεγαλύτερα ρήγματα του Βαλάντοβο (ΠΓΔΜ), το οποίο έχει “δώσει” στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, και του Μπέλες, στο οποίο αν και δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλα μεγέθη, ωστόσο χαρακτηρίζεται γεωλογικά ενεργό, άρα σημαντικό, όπως άλλωστε και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο.

Από αυτή την άποψη υπάρχει η ανάγκη να “γρηγορούμε” ώστε να μελετηθούν αυτά τα ρήγματα και από πρακτική άποψη, όχι μόνο ακαδημαϊκά. Να δούμε δηλαδή το μήκος τους, το βάθος, σε πόσο χαλαρά εδάφη βρίσκονται κλπ.

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι μικρότερο και βρίσκεται νοτιότερα ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικά, όπως και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο, και χρήζουν περαιτέρω μελέτης», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Παυλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ, στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν (20ος αιώνας) ισχυροί σεισμοί, όπως στο ρήγμα Γουμένισσας, το 1990, μεγέθους 6 R, και στο γνωστό ενεργό ρήγμα του Βαλάντοβο (ΠΓΔΜ, βόρεια της Δοϊράνης) το 1931, μεγέθους 6,7 R. Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί, ανάλογων μεγεθών και εντάσεων, σημειώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2016, σε μικρότερα ρήγματα νοτιότερα του Κιλκίς, με ασθενή γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Για το ρήγμα Μπέλες, αναφέρεται ότι στο σύνολό του και στα επιμέρους τμήματα του, συμπεριλαμβανομένου και της σχετικά μικρότερης δομής του σημερινού σεισμού, παρουσιάζει σαφή και έντονα γεωλογικά χαρακτηριστικά, στο τμήμα του Σιδηροκάστρου – Πετριτσίου – Ποροϊων και λιγότερο στη ζώνη Δοϊράνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες