Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη

Μέσω των αρμοδίων αρχών διερευνάται ο θάνατος του Παύλου Ψωμιάδη, μέσα στο κελί του, στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Παύλος Ψωμιάδης πέθανε το πρωί της Δευτέρας στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιες ποινή φυλάκισης 22 ετών για το σκάνδαλο της «Ασπίς Πρόνοια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κρατούμενος στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Παύλος Ψωμιάδης, γεννηθείς το 1939, βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός. Μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο Νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή. Τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο.

Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου».

Ο  Παύλος Ψωμιάδης γεννήθηκε το 1939 και μεγάλωσε στον Πειραιά (Ταμπούρια).

Ήταν παιδί μεταναστών με καταγωγή από τον Πόντο. Το 1953, σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να δουλεύει ως κλητήρας σε πολυκατάστημα, ενώ ταυτόχρονα πήγαινε σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στην σφαιροβολία και στην συνέχεια στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέκτησε τη μαύρη ζώνη.

Πέρασε στο Πάντειο πανεπιστήμιο και παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσωπειών. Με τις ασφάλειες ασχολήθηκε το 1967, όταν έπιασε δουλειά στην American Life αρχικά και δύο χρόνια μετά στην Ιnteramerican. Το 1977 ξεκίνησε η συνεργασία του με την «Ασπίς Πρόνοια» την εταιρεία που έμελλε να χρεοκοπήσει και ο ίδιος να οδηγηθεί στη φυλακή.

Την περίοδο της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, ο Παύλος Ψωμιάδης προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές, που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, με αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρεία. Άφησε στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα χρήματα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.

Κατηγορήθηκε ότι είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που
πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Ήταν στη φυλακή από τον
Δεκέμβριο του 2010, ενώ είχαν