Τι λέει το κατηγορητήριο του Φρουζή – Tι ζήτησε ο ίδιος για την απαγόρευση εξόδου του

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες και παραλείψεις που αντίκεινται στα καθήκοντα των υπαλλήλων, στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ έχει ασκηθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. 

Όπως προκύπτει από το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Φρουζής ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κατηγορείται ότι «εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας».

Στο υπόμνημα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κατηγορία που του αποδίδεται «συνίσταται συνοπτικά στο εγώ, υπό την ιδιότητα μου ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007- Ιούνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Νοβάρτις, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, δωροδοκηθήσα πληθώρα υπαλλήλων κατά την έννοια του άρθρου 13 εδ. Α’ ΠΚ, που εμπλεκόταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους φορείς προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και προκειμένου –μεταξύ άλλων- να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα που αφορούσαν την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα. Τα ποσά που φέρεται να κατέβαλα ως δώρα, προκύπτει ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ανερχόμενα σε εκατομμύρια ευρώ (ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) ενώ το όφελος που αποκόμισα για λογαριασμό της Νοβάρτις αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Ελλάς ΑΕΒΕ είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανερχόμενο σε δις ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα επηρεάζει παγκοσμίως τουλάχιστον άλλες 29 χώρες».

Στο μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Φρουζής ζήτησε την επικύρωση της εισαγγελικής διάταξης που ορίζει την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο Συμβούλιο, ζητώντας την επικύρωση, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του, για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι θα διαφύγει στο εξωτερικό. Δήλωσε δε ότι ανά πάσα στιγμή βρίσκεται στη διάθεση των δικαστικών αρχών.