Δέκα ημέρες κοντεύουν να περάσουν από την ημέρα που ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στοιχεία για την εκβίαση του Νίκου Μανιαδάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα, με τις αναφορές του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα να βάζουν ευθέως στο κάδρο τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο για συνομωσία με σκοπό την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, αλλά και την τιμωρία όσων τόλμησαν να το αποκαλύψουν και να το διερευνήσουν.
Δέκα ημέρες κατά τις οποίες η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, του κεντρικού τραπεζίτη αλλά και των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης είναι εξόφθαλμη και παροιμιώδης, με την πρώτη αντίδραση να θυμίζει εκείνη της καταδίκης του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, και επί ημέρες Νέα Δημοκρατία και συστημικά μέσα ενημέρωσης σιωπούσαν.
Την ίδια συνταγή επιχειρούν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσουν και απέναντι στις αποκαλύψεις, παρότι ακόμα και τότε αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν. Μέχρι στιγμής, ο Γιάννης Στουρνάρας που προκύπτει κεντρικά στις αποκαλύψεις σιωπά επιδεικτικά, αποφεύγοντας να κάνει και το παραμικρό σχόλιο, ενώ στο παρελθόν προχωρούσε ακόμα και σε προσωπικές ανακοινώσεις μέσα από τα δίκτυα της Τράπεζας της Ελλάδας, ακόμα και για θέματα ήσσονος σημασίας που τον αφορούσαν. Στην ίδια γραμμή κινείται συντεταγμένα και η κυβέρνηση, με τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου που εκ της θέσεώς του είναι αναγκασμένος να έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα ερωτήματα, να είναι ενδεικτικές.
«Έχω απαντήσει ξανά ότι ο κύριος Βαξεβάνης βρίσκεται σε διαδικασία δικαστικής διερεύνησης για πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο» ήταν η δεύτερη απάντηση του Γ. Οικονόμου την περασμένη Δευτέρα σε επόμενο ερώτημά μας , συμπληρώνοντας ωστόσο μία εξόχως παρεμβατική προτροπή προς της Δικαιοσύνη που προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, πως «περιμένουμε να δούμε πως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, έτσι όπως πρέπει να την κάνει».
Άκρα του τάφου σιωπή
Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η σιωπή της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματος παραμένει πρωτοφανής, και υποδηλώνει την «γραμμή» της αποσιώπησης, τουλάχιστον ως πρώτη αντίδραση. Μία σιωπή πρωτοφανής, τόσο επειδή το θέμα της «σκευωρίας» έχει αποτελέσει για χρόνια αιχμή του δόρατος για αρκετά μεγάλα και μικρά γαλάζια στελέχη, αλλά και επειδή στη σημερινή ασφυκτική συγκυρία της επέλασης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, θα περίμενε κανείς βουλευτές να σηκώνουν εύκολα το γάντι, ώστε να χτυπήσουν με αυτό τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Όπως προκύπτει εύλογα, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου προς βουλευτές και στελέχη είναι ξεκάθαρη και απόλυτη, και επιβάλλει την πλήρη αποσιώπηση των καταιγιστικών εξελίξεων. Μία γραμμή που στο διάβα της ισοπεδώνει ακόμα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είδε τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα φιλικών στον ίδιο -μέχρι πρότινος- μέσων ενημέρωσης, να τον πετούν ακόμα και έξω από την κυβέρνηση, με αιτιολογία τις «προσωπικές αναφορές» που κάνει σε σειρά εμφανίσεών του.
Αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις
Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις αποκαλύψεις, είναι το γεγονός πως στη δύο μόλις ανακοινώσεις με τις οποίες έχει «αντιδράσει» σε αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Βαξεβάνη στον Άρειο Πάγο, το γραφείο Τύπου του κόμματος έχει καταφέρει να καταγράψει σειρά γαλάζιων «φάουλ», φέρνοντας σε δύσκολη θέση αρκετούς ενδιαφερόμενους, αλλά ακόμα και απλά στελέχη του κόμματος.
Αφενός, στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Κώστα Βαξεβάνη πως «πανηγύριζε ότι έσπασε το δημοσιογραφικό του απόρρητο», αναφορικά με την αποκάλυψη του δημοσιογράφου πως ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης του σκανδάλου, Νίκος Μανιαδάκης, ήταν πηγή του Documento. Η «μομφή» κατά του δημοσιογράφου και εκδότη από το γραφείο Τύπου του κόμματος αδειάζει ταυτόχρονα τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γιάννη Στουρνάρα και όλα τα πρώην ελεγχόμενα πρόσωπα που κινήθηκαν κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.
Αφετέρου, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας της περασμένης Κυριακής, στην προσπάθεια να απαντηθεί το δημοσίευμα του Documento με τους διαλόγους μεταξύ Βαξεβάνη και Μανιαδάκη, γίνεται ουσιαστικά αποδεκτό το γεγονός πως ο Κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο «νέα στοιχεία» για την υπόθεση, ερμηνεύοντας ωστόσο πως αυτά αφορούν «την εμπλοκή του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα, δίνεται κάλυψη και στον δέκατο Ανδρέα Λοβέρδο, που σήμερα διώκεται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα. Ερωτήματα που όξυνε η άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει, αφήνοντας την γαλάζια «γραμμή» στη θεωρία της σκευωρίας και για το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, παρότι η δίωξη έγινε τον Αύγουστο του 2019, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.