Τί κατέθεσαν μάρτυρες για Αγγελάκη και τις «μπίζνες» Κουκουλίτσιου στη δίκη για πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Τί κατέθεσαν μάρτυρες για Αγγελάκη και τις «μπίζνες» Κουκουλίτσιου στη δίκη για πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Με την εξέταση δυο μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη 23 Οκτωβρίου η δίκη για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ.

Κατέθεσαν με τη σειρά, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ και εμπλεκόμενος σε πολλές «γκρίζες» υποθέσεις της, Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο Γιώργος Δημητριάδης, συνεργάτης στην εταιρία «φάντασμα» του Κουκουλίτσιου που μεταξύ άλλων αναφέρεται στη δικογραφία και ως «σέργος».

Θυμίζουμε πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης, ο πρώην συνεργάτης της ΕΥΠ, Σοφοκλής Κουκουλίτσιος και η κατηγορούμενη που εργαζόταν στην «εικονική εταιρία» που έχει περάσει στο καθεστώς «προστατευόμενων μαρτύρων».

Το ιστορικό της υπόθεσης και τί συνέβη στις προηγούμενες συνεδριάσεις

Η δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου με την κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη. Οι πλαστές αποδείξεις εμφάνιζαν δήθεν ως έμμισθους της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, γνωστούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τους Βασίλη Χήτο, Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννα Μάνδρου, Τάσο Τέλλογλου κ.α. Οι πλαστές αποδείξεις δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και blogs όπως το περιβόητο fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη. Για την ανάρτηση αυτή, ο Γιάννης Παπαγιάννης έχει ζητήσει συγγνώμη από τον Κώστα Βαξεβάνη.

Να σημειωθεί πως η διαδικασία της έρευνας για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελία.

Διαβάστε περισσότερα: Κατάθεση κόλαφος Βαξεβάνη για Κώστα Αγγελάκη και πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Χυδαίες εκφράσεις και τραμπουκισμοί Αγγελάκη στη δίκη για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Η κατάθεση Τσιτσιμπή

Τη γνωριμία του με τους «πατριώτες», Κ. Αγγελάκη και Σ. Κουκουλίτσιο πρόταξε στην κατάθεσή του ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σεραφείμ Τσιτσιμπής. Τόνισε πως οι αποδείξεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο είναι αληθοφανείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το έντυπο που εμφανίστηκε είναι το γνήσιο. Δηλαδή, αυτό που χρησιμοποιούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο διορισμένος στην ΕΥΠ επί χούντας και ειδικότερα, τον Απρίλιο του 1969, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ότι οι αποδείξεις προσομοιάζουν τις αληθινές της ΕΥΠ. Η κατάθεσή του αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε η επί χρόνια υπάλληλος της ΕΥΠ και πρώην διευθύντρια της της Β’ Διεύθυνσης της ΕΥΠ, Ο. Β, της οποίας η υπογραφή βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που δημοσιεύτηκαν στις ψεύτικες αποδείξεις.

Όπως είχε τονίσει η Ο.Β., στις αποδείξεις δεν υπήρχε ποτέ, τουλάχιστον όσα χρόνια εκείνη ήταν υπάλληλος της ΕΥΠ και είχε γνώση για τις αποδείξεις, η υπογραφή της πηγής. Το αληθινό όνομα αυτής. Έμπαινε ο κωδικός της ή ένα ψευδώνυμο. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως ουδέποτε είχε δει ποσό της τάξεως των χιλιάδων ευρώ που εμφανίστηκαν δήθεν να έχουν λάβει δημοσιογράφοι.

Ο Σ. Τσιτσιμπής τόνισε το αντίθετο. Ότι η πηγή υπέγραφε πρώτη, τουλάχιστον επί δική τους υποδιοικήσεως (σ.σ 2004 – 2009) τις αποδείξεις είτε με κωδικό, είτε με ψευδώνυμο είτε με το αληθινό ονοματεπώνυμο.

Ερωτηθείς από την Εισαγγελέα της Έδρας για το ποιος υπέγραφε πρώτος, ο μάρτυρας απάντησε: «Υπέγραφε με κάποιον κωδικό. Ήταν πάγια τακτική να υπογραφεί. Αλλά κάποιες φορές, επειδή δεν ήταν ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης επίσημα ενταγμένος στην υπηρεσία, έμπαινε το όνομά του. Κάποιους δεν τους πείραζε. Υπέγραφαν με το όνομα τους».

Σε ερώτηση για το ποσό των χιλιάδων ευρώ που δημοσιεύτηκε στις πλαστές αποδείξεις, ο Σ. Τσιτσιμπής υποστήριξε ότι δινόντουσαν τέτοια ποσά. Κυρίως, όπως κατέθεσε, για επιχειρήσεις, αλλά και σε πληροφοριοδότες εάν και εφόσον ήταν σημαντική η πληροφορία που έδιναν.

Τόνισε ότι γνώρισε υπηρεσιακά τον Κ. Αγγελάκη και τον Κουκουλίτσιο, ο οποίος «μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πράκτορας» επειδή δρούσε ξένη χώρα. Ήταν κάθετος μάλιστα πώς ο δεύτερος δεν πληρώθηκε ποτέ από την ΕΥΠ. Βέβαια, αργότερα στην κατάθεσή του και με κατόπιν ερωτήσεων του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής, Γιάννη Απατσίδη, ο μάρτυρας είπε ότι θα μπορούσε να λάβει χρήματα ο Κουκουλίτσιος μέχρι και 300 ευρώ κατ’ εντολή διοικητή, χωρίς κάποιος να το γνωρίζει. Όπως κατέθεσε, όσο εκείνος υπηρετούσε στην ΕΥΠ, ο Κουκουλίτισος δεν είχε λάβει ποσό άνω των 300 ευρώ.

Ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμένης και προστατευόμενης μάρτυρος στην υπόθεση για το εάν υπάρχει κάποιος εσωτερικός κανονισμός στην ΕΥΠ για το πως δίνονται αποδείξεις και τα ποσά των χρημάτων, ο μάρτυρας απάντησε πως η υπηρεσία διαχειρίζεται μυστικά κονδύλια τα οποία ο εκάστοτε διοικητής, με «πάγιες εντολές, εσωτερικές διαταγές, έχει τη δυνατότητα να δίνει όσα ποσά χρήματα κρίνει». Τόνισε δε, ότι πάντα η πηγή υπέγραφε και μετά, εκτός του διοικητή ένα τρίτο πρόσωπο.

Σε παρέμβασή του ο Κώστας Βαξεβάνης ρώτησε το μάρτυρα να διευκρινίσει αν πριν τη θητεία του, κατά τη διάρκεια αυτής ή μετά, υπήρχε πρωτόκολλο το οποίο να προβλέπει συνυπογραφή από τη γραμματεία ή άλλο υπάλληλο σε αποδείξεις πληρωμών πηγών. Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν υπήρχε κατά τη δική του θητεία.

Με αυτή τη λογική, όπως έθιξε η πολιτική αγωγή, θα γνώριζε ένας τρίτος, μια απλή υπάλληλος της ΕΥΠ χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση το όνομα ακόμα και μιας υψίστης πηγής, όπως για παράδειγμα ήταν ο Στηβ Λάλας.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Σ. Τσιτσιμπής, η κατηγορούμενη δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για το πώς συντάσσονται οι αποδείξεις ούτε να έχει στα χέρια της ένα έντυπο αυτών από μόνη της.

Ο Δημητριάδης – «σέργος», η εταιρία φάντασμα και το ραντεβού για… personal training

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση του Γιώργου Δημητριάδη. Ο μάρτυρας υπεράσπισης, που αναφέρεται ως «σέργος» στη σχηματισθείσα δικογραφία, κάτι που αρνήθηκε ο ίδιος, κατέθεσε ότι συναντήθηκε με το δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη πιστεύοντας ότι θα του προσέφερε τις υπηρεσίες του ως… personal trainer. Μάλιστα, υποστήριξε πως είχε επικοινωνήσει μαζί του η κατηγορούμενη – προστατευόμενη μάρτυρας, την περίοδο που η εταιρία του Κουκουλίτσιου στην οποία εργαζόταν μαζί της είχε κλείσει, προκειμένου να του πει ότι τον ζήτησε ο Βαξεβάνης για να συναντηθούν.

Βέβαια, όπως τοποθετήθηκε αργότερα ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, δεν κατεγράφη καμία κλήση – πόσο μάλλον μια τέτοιου είδους- από τηλέφωνα της πελάτισσάς του προς το Δημητριάδη.

Πρ: Τι ήταν η επιχειρηματική κίνηση του κατηγορουμένου (σ.σ Κουκουλίτσιου); Τι ήθελε να κάνει;

Μαρτ: Ήταν μια εταιρία βασικό κομμάτι της οποίας θα ήταν οι εναλλακτικοί τρόποι ενέργειας, θα έκανε τέτοιες δουλειές. Ασχολούμουν κυρίως τα σαββατοκύριακα.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας υποστήριξε πώς ως εργαζόμενη στην εταιρία η οποία δεν είχε κάνει καν σύσταση για μήνες, γνώρισε μόνο την κατηγορούμενη. Είχε δει μάλιστα, μια – δυο φορές, τον Κ. Αγγελάκη στα γραφεία.

Ενδιαφέρον παρουσίασε η ομολογία του Δημητριάδη ότι ο Κουκουλίτσιος του είχε πει ότι είναι συνεργάτης της ΕΥΠ. Δεν γνώριζε όμως, όπως υποστήριξε, την ιδιότητα του Κ. Αγγελάκη στην ΕΥΠ. Αρνήθηκε επίσης σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης της κατηγορουμένης ότι τον προσέγγισαν για να γίνει και αυτός συνεργάτης επί πληρωμή της ΕΥΠ.

Αυτό που τόνισε στην κατάθεσή του είναι ότι δεν ήξερε τίποτα τότε για την υπόθεση των πλαστών αποδείξεων, ότι ήταν απλώς ο μεσάζοντας στο ραντεβού (σ.σ κατεγράφη επίσημα από την Αστυνομία) μεταξύ του δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη, της Π. Μπλούτσου, του Κουκουλίτσιου και του ίδιου. Ούτε ήξερε γιατί, όπως κατέθεσε ενόρκως, τον είχε ζητήσει υποτίθεται εξ’αρχής για συνάντηση ο δημοσιογράφος.

Τέλος, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, δεν θεώρησε ότι η εταιρία στην οποία συνεργαζόταν με τον Κουκουλίτσιο είναι «βιτρίνα».

Ετικέτες

Documento Newsletter