Φόρος 22% μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Φόρος 22% μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Έμμεση υπερφορολόγηση μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθιερώνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη… Σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποιήσουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αγορές ίσες με το 30% του εισοδήματος τους θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 22% (επί της διαφοράς).

Ωστόσο το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της ΑΑΔΕ δημοσιεύθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου (με 7 σχεδόν μήνες καθυστέρηση δηλαδή), εύκολα συνάγεται το γεγονός ότι για το 2020, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν με ηλεκτρονικές αγορές του δεύτερου 6μηνου και τις αγορές που δεν έκαναν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών του πρώτου εξαμήνου…

Τι σημαίνει ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ενδεικτικά μεταξύ άλλων νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).

Ποιοι απαλλάσσονται

Από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις, απαλλάσσονται οι 12 κατηγορίες φορολογουμένων:

-Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

-Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

-Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

-Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

-Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

-Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

-Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

-Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.

-Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

-Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

-Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

-Οι φυλακισμένοι.

Documento Newsletter