Τι γυρεύει ο «κίτρινος δράκος» στο παζάρι της Ουκρανίας;

Τι γυρεύει ο «κίτρινος δράκος» στο παζάρι της Ουκρανίας;
Chinese President Xi Jinping, center left, and Russian President Vladimir Putin.

Η Κίνα αναζητάει εναγωνίως τρόπους ώστε να αποτρέψει μία οριστική περικύκλωση της Ρωσίας, διότι γνωρίζει πως εάν ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, τότε η ίδια θα είναι η επόμενη χώρα στο στόχαστρο της Δύσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες στον Δυτικό Τύπο ενώ έχουν στείλει και τηλεγραφήματα σε συμμαχικές πρεσβείες που κάνουν λόγο για ρωσικό αίτημα στην Κίνα για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει drone, πυραύλους εδάφους-αέρος, θωρακισμένα οχήματα και οχήματα επιμελητείας.

Η συνάντηση στην Ρώμη

Το αίτημα κατατέθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία και μέχρι στιγμής υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το αν το ρωσικό αίτημα έγινε αποδεκτό από το Πεκίνο.

Πάραυτα, ο Αμερικανός προεδρικός Σύμβουλος Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογο του, Γιανγκ Τζιεσί στην Ρώμη. Οι δύο αξιωματούχοι φαίνεται να είχαν μία έντονη συζήτηση που έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το Politico.

Ο Σάλιβαν φέρεται να απαίτησε από τους Κινέζους μία ξεκάθαρη στάση ως προς την Ουκρανία, λαμβάνοντας μία σκληρή απάντηση από τον Τζιεσί, ο οποίος υπερασπίστηκε σθεναρά τον άξονα Μόσχας-Πεκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως προτού διεξαχθεί η συνάντηση διάφορα δημοσιεύματα είχαν κυκλοφορήσει στον αμερικανικό Τύπο που απειλούσαν την Κίνα πως αν δεν συμμορφωθεί στις δυτικές κυρώσεις, τότε θα δεχθεί επίσης κυρώσεις.

Ένας κόσμος που έχει αλλάξει

Αυτό που ξεχνούν, βέβαια, όλοι αυτοί οι θερμοκέφαλοι είναι πως ούτε οι ΗΠΑ δεν είναι στο απόγειο της ισχύς τους όπως το 2003, ούτε η Κίνα είναι στο σημείο που βρισκόταν στον αιώνα της ταπείνωσης (1839-1949).

Άλλωστε οι Κινέζοι ιεραρχούν πολύ υψηλά ζητήματα όπως η εθνική ανεξαρτησία και οι σταθερές συμμαχίες και θεωρείται απίθανο να «πουλήσουν» τον Πούτιν ώστε να αποφύγουν κάποιες ήσσονος σημασίας κυρώσεις.

Κυρώσεις που, έτσι και αλλιώς, θα επιταχύνουν την ευρασιατική ενοποίηση που αυτή τη στιγμή τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Αυτό διότι, η απομόνωση του Ιράν και της Ρωσίας από τις δυτικές κεφαλαιαγορές αλλά και το διεθνές νομισματικό σύστημα έχουν δημιουργήσει τον χώρο για μία ευρασιατική συσπείρωση που η Κίνα ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν είχε ονειρευτεί.

Τέλος, εάν και εφόσον η Κίνα αποστείλει εν τέλει στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία, τότε οι σινο-αμερικανικές σχέσεις θα μπουν σε μία νέα φάση που ο εμπορικός και ο τεχνολογικός ανταγωνισμός θα είναι η μία όψη. Η άλλη θα είναι ο εντονότερος στρατιωτικός ανταγωνισμός σε περιοχές όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα και το Στενό της Ταϊβάν.

Documento Newsletter