Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Η γνωστή για το παρελθόν της στα βελούδινα πραξικοπήματα Βικτόρια Νούλαντ επισκέφτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και ΗΠΑ.

Επειτα από ένα σύντομο πέρασμα από δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής που χρηματοδοτείται από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, μετά την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία πήρε ξανά τη θέση της ως ειδικής στην ανατολική Ευρώπη, στο πλευρό του Αντονι Μπλίνκεν.

Τελευταία έχει στρέψει την προσοχή της στη Λατινική Αμερική. Χαρακτηριστικά, τον Φεβρουάριο η Νούλαντ επισκέφτηκε την Κολομβία και όλους τους υποψήφιους στις εκλογές εκτός από το φαβορί, τον αριστερό Γκουστάβο Πέτρο.

Μερικές μέρες αργότερα ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη χώρα ως μεγάλο σύμμαχο, ενώ ο Πέτρο δέχτηκε απειλές για τη ζωή του… Η χρονική στιγμή για τη Βραζιλία δεν είναι τυχαία. Η χώρα οδεύει τον Νοέμβριο προς εκλογές, με τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να θεωρείται ότι θα νικήσει με μεγάλη διαφορά.

Ο Λούλα έχει δηλώσει «πρέπει να πάρουμε πίσω την Petrobras», την εταιρεία πετρελαίου της χώρας, ώστε να σταματήσουν οι έξωθεν πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Με το ρωσικό πετρέλαιο να βγαίνει σιγά σιγά από την ευρωπαϊκή αγορά, η Βραζιλία πιέζεται από τις ΗΠΑ να αυξήσει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη.

Μένει να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στις επερχόμενες εκλογές και στο φαβορί για τη νίκη Λούλα ντα Σίλβα η… «σύσφιξη» των σχέσεων Νούλαντ – Μπολσονάρο. Να σημειωθεί ότι ο Λούλα έχει ήδη εκτίσει τέσσερα χρόνια ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που τελικά κατέπεσαν το 2021…