Τι γύρευε ο Κόρμπιν στην Αθήνα;

Τι γύρευε ο Κόρμπιν στην Αθήνα;

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν βρέθηκε στην Αθήνα, πραγματοποιώντας μια σειρά από ομιλίες, συνεντεύξεις, συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, δεξαμενές σκέψης από όλο το φάσμα της Αριστεράς και ακτιβιστές, ξεδιπλώνοντας παράλληλα μια ριζοσπαστική κοινωνική ατζέντα που στόχο έχει να υποστηρίξει τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές τάξεις.

Η «συνωμοσία» των think tank

Το Σάββατο ο Κόρμπιν συμμετείχε σε μια άτυπη συνάντηση μεταξύ των εγχώριων think tank, ερευνητικών ινστιτούτων, ακόμη και πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Μεταξύ άλλων στον χώρο βρέθηκαν το Ινστιτούτο Πουλαντζάς (Κώστας Δουζίνας, Δανάη Κολτσίδα), το Eteron (Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κώστας Γούσης), Historical Materialism (Παναγιώτης Σωτήρης, Γιώργος Σουβλής), το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής (Σεραφείμ Σεφεριάδης), το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού – mέta (Δανάη Στράτου, Σίσσυ Βελισσαρίου, Γιάνης Βαρουφάκης, Σωτήρης Μητραλέξης και Νίκος Θεοχαράκης) το οποίο διοργάνωνε και την εκδήλωση.

Καταρχάς, η συνάντηση συμβόλιζε την αναγκαιότητα ενός συντονισμού της Αριστεράς σε ορισμένα φάσματα πολιτικής, αφού όλα τα ρεύματα εκπροσωπούνταν στο τραπέζι της συζήτησης. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων παρουσίασαν την οργάνωση και τη δράση τους στον Κόρμπιν, ο οποίος με τη σειρά του ανέλυσε την στρατηγική που ακολούθησαν οι Εργατικοί υπό την ηγεσία του ενώ έκανε απολογισμό της θητείας του.

Ακολούθως, ο ίδιος έθεσε τους παρακάτω άξονες βάσει των οποίων συνέχισε η ομολογουμένως σύντομη μεν, πλούσια δε κουβέντα. Τα αρνητικά αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων στις κοινωνίες, το νόημα του Σοσιαλισμού, το περιβάλλον, οι συνέπειες της πανδημίας στους ανθρώπους και η άνοδος της ακροδεξιάς ήταν η βάση της συζήτησης για τον Κόρμπιν, παρότι τέθηκαν και άλλα θέματα από τη μεριά των εγχώριων φορέων. Η ετερογενής πολιτική προέλευση των συμμετεχόντων δεν υπήρξε εμπόδιο για την ανάδειξη ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντας όπως η στέγη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η οικονομική δικαιοσύνη, οι ταξικές και  έμφυλες ανισότητες, το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία) αλλά και ο πόλεμος.

Βέβαια, ο ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε με έμφαση πως η «ενότητα χωρίς συνοχή δεν θα μας πάει μακριά», θέλοντας να καταδειχθεί πως οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές, χωρίς απαραίτητα να αποκλείεται η αμοιβαία κατανόηση και ο κοινός συντονισμός σε ορισμένα ζητήματα. Ενώ και συμμετέχοντες στην εκδήλωση ανέφεραν στο documentonews.gr πως ότι «συζητάμε δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται και οι απόψεις μας». Πάραυτα, ήταν μια επίσκεψη με θετικό στίγμα, ειδικά για το συνέδριο του ΜέΡΑ25 αλλά και την Ελλάδα, που από το 2010 και ένθεν συντηρεί το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αν όχι της παγκόσμιας ριζοσπαστικής σκέψης και δράσης. Για τους συμμετέχοντες, όπως τόνισαν στο documentonews.gr το πιο ενδιαφέρον μέρος της συζήτησης ήταν η μεταφορά των βρετανικών εμπειριών για τη οργάνωση της Αριστεράς στη βάση της κοινότητας, ως μια μέθοδο κατασκευής μιας δυναμικής και παρακαταθήκης για το μέλλον. Άλλωστε, όπως σημείωσε και ο Κόρμπιν, το πρώτο πράγμα που έκανε η νέα ηγεσία των Εργατικών ήταν η αναίρεση των αριστερών βηματισμών της προηγούμενης περιόδου, ειδικά στο επίπεδο των κοινοτήτων.

Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Μητραλέξης, ακαδημαϊκός διευθυντής του mέta, δήλωσε στο documentonews.gr ότι «στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο του ΜέΡΑ25, δίπλα στην ομιλία του και στη συνέντευξη τύπου με Γιάνη Βαρουφάκη και Ετζέ Τεμελκουράν για το αντιπολεμικό «νέο κίνημα των Αδέσμευτων», ο Τζέρεμι Κόρμπιν της Προοδευτικής Διεθνούς είχε τρεις συναντήσεις: μια συνδικαλιστική, μια προσφυγική-μεταναστευτική και μια με ελληνικά think tanks του προοδευτικού χώρου — η τελευταία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, το mέta. Το «μενού» της περιείχε τοποθετήσεις για την ιδιωτικοποίηση στην παιδεία, τον πόλεμο και την πυρηνική ενέργεια, την οικολογία, το τι είναι σοσιαλισμός σήμερα — μεταξύ πολλών άλλων. Η συζήτηση αυτή ήταν μια πραγματικά σπάνια δυνατότητα, και μια πολύτιμη προσφορά του Κόρμπιν στην ελληνική συζήτηση. Ελπίζουμε να τον ξαναδούμε σύντομα…»

Προσφυγικό και συνδικαλιστές

Συν τοις άλλοις, το προσφυγικό και τα συνδικάτα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του βουλευτή των Εργατικών. Δύο διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού όπου εκπρόσωποι πρωτοβουλιών πολιτών, νομικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό – μεταναστευτικό συζήτησαν με τον Κόρμπιν και τον Βαρουφάκη. Από την πλευρά του ο Κόρπιν τοποθετήθηκε υπέρ της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες χωρίς διαχωρισμούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να υπάρξει μια καμπάνια και στην Ελλάδα και παντού ευαισθητοποίησης για όλα όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και αλλού».

Συγχρόνως, στη συνάθροιση που είχαν οι Κόρμπιν και Βαρουφάκης με εργαζόμενους από τα συνδικάτα είχε ως θέμα την εργασιακή επισφάλεια, τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επέλαση νεοφιλελευθερισμού στις εργασιακές σχέσεις. Από τους εργαζόμενους έδωσαν το παρόν συνδικαλιστές από την ΕΥΔΑΠ, την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων στο «Πλαίσιο», το σωματείο των εργαζόμενων της Cosmote και του ΟΤΕ, τους δημοτικούς υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους εργαζομένους στο χώρο της καθαριότητας, το επιχειρησιακό σωματείο της «e-food» και το σωματείο εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ. Ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε πως «το να γίνονται οι εργαζόμενοι ενεργά μέλη των συνδικάτων, είναι η πεμπτουσία του εργατικού κινήματος», καταλήγοντας πως η εκπαίδευση των μελών των πολιτικών κομμάτων, των σωματείων και των συνδικάτων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Νέοι Αδέσμευτοι και Σοσιαλισμός

Το πρόγραμμα του Βρετανού πολιτικού ξεκίνησε την Παρασκευή, όπου στον χώρο της ΕΣΗΕΑ μαζί με την Έτζε Τεμέλκουραν και τον γ.γ. του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη προχώρησαν στην διακήρυξη των Αθηνών για ένα νέο κίνημα Αδεσμεύτων, αντιστρατευόμενοι του πολεμικού κλίματος. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο ίδιος εκφώνησε την κεντρική ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, όπου αναφέρθηκε στον Σοσιαλισμό «ως την ιδέα των ιδεών που γι’ αυτόν είναι η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η ανθρωπότητα και η σχέση μας με την φύση.» ενώ ειδική μνεία έκανε στον πόλεμο και στην προσφυγιά λέγοντας «Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα θύματα του πολέμου. Εμείς μέρος της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού Κινήματος πρέπει να είμαστε πάντα με τους όλους τους πρόσφυγες, απ’ όποιον πόλεμο κι αν προέρχονται».

https://www.documentonews.gr/article/mera25-minyma-rixis-kai-yponomeysi-tis-oligarxias/

Οι πολλαπλές στρατεύσεις και η ατζέντα

Ο Κόρμπιν πέραν από πρώην ηγέτης και κεντρικό στέλεχος του Εργατικού κόμματος, βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου, είναι μέλος της Προοδευτικής Διεθνούς και του Peace and Justice Project, δεξαμενής σκέψης της οποίας προΐσταται και με την ιδιότητα αυτή βρέθηκε στην Αθήνα. Ο Βρετανός πολιτικός από την εποχή που ηγούνταν των Εργατικών, προωθούσε μια αριστερόστροφη ατζέντα, η οποία σχεδόν κέρδισε και τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο, αν δεν υπήρχε ο άκρατος λαϊκισμός και η ξενοφοβική δημαγωγία του Μπόρις Τζόνσον, τωρινού επικεφαλής των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του ΗΒ.

Η στρατηγική του Κόρμπιν και των ακτιβιστών των Εργατικών που έμειναν στην ιστορία ως «κορμπινίστας», ήταν εκείνη που κατάφερε να τριπλασιάσει την οργανωτική πυκνότητα του κόμματος (από 200.000 στα 600.000 μέλη), να ισχυροποιήσει την εκλογική του απεύθυνση και να θέσει τις βάσεις για την ριζοσπαστικοποίηση τόσο των συνδικάτων, όσο των τοπικών συνελεύσεων που παίζουν μεγάλο πολιτικό ρόλο στην Μ. Βρετανία. Η ατζέντα του «κορμπινισμού» είχε ως προμετωπίδα την αναίρεση των αδικιών της νεοφιλελεύθερης θατσερικής περιόδου. Στο στόχαστρο τέθηκαν τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον και οι ανισότητες εν γένει. Η περίοδος της ηγεσίας Κόρμπιν ήταν μια σαφής μεταστροφή του ιστορικού βρετανικού κόμματος από την περίοδο Μπλερ και Μπράουν, όπου οι κυβερνητικές πολιτικές είχαν έντονο νεοφιλελεύθερο και ατλαντιστικό στίγμα, φέρνοντας τους ομολογουμένως πιο κοντά στους «Τόρηδες».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter