Τρία πολύ χαρακτηριστικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αντικατοπτρίζουν την αντίληψη που επικρατούσε εκτός Ελλάδος αναφορικά με του ονόματος της γείτονος χώρας.
«Η Μακεδονία και η Ελλάδα μετά από μακρά περίοδο διαμάχης για το όνομα (της χώρας) κατέληξαν σε συμφωνία. Η Μακεδονία θα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία» γράφει η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter. Σε ανάλογο ύφος είναι και το δημοσίευμα της Ιρλανδικής Irish Times η οποία χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Μακεδονία μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Το τρίτο δημοσίευμα είναι αυτό της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος».
Χωρίς να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου αντικατοπτρίζεται η ουσία της χθεσινής συμφωνίας.
«Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel ενώ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα».
«Η Αθήνα και τα Σκόπια συμφώνησαν στη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει η γαλλική Le Monde και τονίζει «Οι διμερείς συνομιλίες αναζωπυρώθηκαν λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζόραν Ζάιεφ, ο διάδοχος του εθνικιστή Νικόλα Γκρουέφσκι.
Σε «καλά νέα» αναφέρεται δημοσίευμα του δικτύου Al Jazeera στο οποίο χαρακτηρίζει την διαδικασία ως «Οδύσσεια».
H ισπανική El Pais αναφέρει: Η Ελλάδα και η πΓΔΜ καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Και οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια σύγκρουση που κράτησε από το 1991 και εμπόδισε την πρόσβαση της Βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Το δημοσίευμα του βρετανικού BBC αναφέρεται στα 27 χρόνια που πέρασαν για την επίτευξη της συμφωνίας, επισημαίνοντας τις ενστάσεις των Ελλήνων, αλλά και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών, πρέπει να επικυρωθεί από τον λαό των Σκοπίων, μέσω δημοψηφίσματος.
Ο Indepedent, κάνει λόγο για μία συμφωνία μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Guardian, ο οποίος επίσης επισημαίνει τη συμφωνία μετά από 27 χρόνια συζητήσεων και εμπλοκών. Στο ρεπορτάζ του τονίζεται ότι το θέμα του ονόματος «δηλητηρίαζε» τις σχέσεις των δύο κρατών για πολλά χρόνια και ότι η διαδικασία άρχισε να εξελίσσεται με αφορμή το αίτημα των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το τέλος μίας διαμάχης» είναι το κεντρικό νόημα του δημοσιεύματος του πρακτορείου Associated Press, ενώ ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters είναι η Ελλάδα «συμφώνησε να αναγνωρίσει τη Μακεδονία ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Τσίπρα: Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας (Video)