Τι φέρνει το νέο καθολικό lockdown στην οικονομία

Τι φέρνει το νέο καθολικό lockdown στην οικονομία

Η Ελλάδα εισέρχεται σήμερα, Σάββατο, στο δεύτερο καθολικό lockdown μέσα σε ένα χρόνο, με τις οικονομικές αντοχές επιχειρήσεων και νοικοκυριών περιορισμένες σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη της οικονομίας αυξημένα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από 8 μήνες άρνησης, ανακάλυψε το μαξιλάρι κεφαλαίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγνωστη είναι προς το παρόν η πραγματική διάρκεια του λοκ ντάουν, αφού κατά τις συγκλίνουσες δηλώσεις λοιμωξιολόγων και άλλων ιατρικών παραγόντων, το κατώφλι της μείωσης των κρουσμάτων στα 300-400 ημερησίως που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, αποτελεί προϋπόθεση για την άρση του, θα το πιάσουμε γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. «Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα επεκταθούν το Νοέμβριο και όσο χρειαστεί ακόμη, και αυτή τη φορά θα είναι ελάχιστα πιο γενναιόδωρα: για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης, θα λάβουν 800 ευρώ μηναία αποζημίωση ενώ την άνοιξη λάμβαναν 534 ευρώ. (Πιθανόν για να ψωνίσει ο κόσμος τον Δεκέμβριο).

Ποιοι θα πάρουν 3 δις ρευστότητα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα, το συνολικό ύψος των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας που θα ληφθούν ως τα τέλη του χρόνου αφορούν ποσό 3 δις ευρώ, εκ των οποίων 890 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους (με αναστολή σύμβασης), 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους άνεργους και 1,7 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των δύο νέων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, παλεύουν ακόμη να ετοιμάσουν το τελικό Σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Φέρεται όμως να έχουν αποφασίσει να κρατήσουν το σενάριο για πρόβλεψη ύφεσης 10% το 2020 και ανάπτυξης το 2021, το οποίο επεξεργάστηκαν στις αρχές της εβδομάδες, μετά τις ανακοινώσεις των τοπικών λοκ ντάουν σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη καθώς και το λουκέτο ενός μήνα στην εστίαση, αν και έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Στο ΥΠΟΙΚ φέρεται να συνειδητοποιούν επίσης ότι η υγειονομική κρίση έχει ακόμη πολύ δρόμο, άρα δεν αποκλείονται κι άλλα λοκ ντάουν ως το Πάσχα. Και κάθε φορά θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανάγκη που θα οδηγήσει σε αύξηση των ελλειμμάτων του Προϋπολογισμού και το 2021, καθώς και σε περαιτέρω αύξηση του Δημόσιου Χρέους.

Φόβοι για μαζικά λουκέτα στο λιανεμπόριο

Σήμερα, τελευταία μέρα όπου η αγορά ήταν ανοιχτή, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στα μαγαζιά, με τα ηλεκτρονικά, τα αθλητικά και τα καλλυντικά να έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Από αύριο όλα τα εμπορικά κλείνουν και πωλήσεις θα γίνονται μόνο μέσω των eshops και με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Στο λιανεμπόριο, υπάρχει ισχυρή ένταση ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου, που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις, και ζήτησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης να διατηρήσουν ανοιχτά τα φυσικά τους καταστήματα για να παραδίδουν οι ίδιες τα προϊόντα τους στους πελάτες τους και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις που ήταν κανόνας στο προηγούμενο lockdown – το αίτημά τους δεν έγινε όμως δεκτό.

Σε κάθε περίπτωση οι φορείς του λιανεμπορίου προειδοποιούν για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα λόγω της αναστολής εργασιών σε μία σημαντική περίοδο για το εμπόριο καθώς περιλαμβάνει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και την Black Friday. 

Ετικέτες

Documento Newsletter