Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για το Δεκέμβρη του 2008 και την κυβέρνηση Καραμανλή: «Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς»

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης για το Δεκέμβρη του 2008 και την κυβέρνηση Καραμανλή: «Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς»

Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, από το χέρι του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια.

Μετά την ωμή δολοφονία του μικρού Αλέξη, ο οποίος εάν ζούσε σήμερα θα ήταν 31 χρονών, ξέσπασε η πιο μαζική και νεανική εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών. Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων όλης της Ελλάδα, για να εκφράσουν την οργή τους. Μία ολόκληρη γενιά βγήκε να πει ένα «στοπ» σε μία ζωή χωρίς παρόν και μέλλον, καθώς η δολοφονία ενός 15χρονου από έναν αστυνομικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, το αστάθμητο εκείνο συμβάν, το οποίο έφερε στο προσκήνιο την καταπίεση που ένιωθε η νέα γενιά.

Εξέγερση γεμάτη αντιφάσεις

Σε πολιτικό επίπεδο το ξέσπασμα του Δεκέμβρη του 2008 συνεχίζει να απασχολεί την Αριστερά μέχρι και σήμερα, καθώς ήταν μία εξέγερση γεμάτη αντιφάσεις, η οποία έφερε στο προσκήνιο όλες τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που μετρήθηκαν με το πεδίο της πραγματικότητας. Από αντικοινωνικές πρακτικές, μέχρι την προσπάθεια πολιτικής οργάνωσης των εξεγερμένων νέων. Πολλά γράφτηκαν τότε και πολλά θα συζητιούνται για εκείνη την περίοδο και στο μέλλον, καθώς κάθε κοινωνική τομή φέρνει στον ιστορικό ορίζοντα νέα ερωτήματα και αναμετριέται η πραγματικότητα με τα όνειρα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δολοφονία του μικρού Αλέξη έβγαλε με μαζικό τρόπο τη νέα γενιά από την «πίσω αυλή της κοινωνίας».

Η διαχείριση της κυβέρνησης Καραμανλή και η πρόταση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται η κυβερνητική επιτροπή, ώστε η κυβέρνηση να δει τον τρόπο που θα διαχειριστεί την μαζική εξέγερση. Στη συνεδρίαση έπεσε στο τραπέζι σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου ακόμη και η πρόταση για παρέμβαση του στρατού και η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτή την ακραία και επικίνδυνη πρόταση πίεζαν στη δημόσια σφαίρα και πολλά στελέχη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

Όμως, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έκλεισε κάθε τέτοια συζήτηση και μάλιστα είχε υποβάλλει την παραίτησή τους στον Κώστα Καραμανλή. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο τότε πρωθυπουργός που φαίνεται να είπε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η αιματοχυσία».

«Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη»

Το Δεκέμβρη του 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τότε διεκδικούσε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχε αναφέρει στο Σκάι για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και την κυβερνητική διαχείριση ότι «για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας (Παυλόπουλος)» και πρόσθεσε «παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε. Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη». Αυτά έλεγε ο νυν πρωθυπουργός, ο οποίος λέει σε κάθε τόνο ότι διαχρονικά «ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Διαβάστε επίσης:

«Οι εξεγέρσεις του χθες φωτίζουν τους αγώνες του σήμερα»: Σε εξέλιξη η πορεία μνήμης του Γρηγορόπουλου – 61 προσαγωγές


Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη καταδικάζοντας Ολλανδή δημοσιογράφο – Τι δήλωσε ο συνήγορός της στο Documento


Η καρατόμηση του Αντώνη Ντίνου από την ΑΑΔΕ και ο ρόλος Πιτσιλή


Πυρ και μανία ο Ανδρουλάκης με Γερουλάνο – Τι συνέβη στην ΚΟ


Ημαθία: Διέταξαν ΕΔΕ γιατί… κλήθηκε η κόρη του Τσε Γκεβάρα σε εκδήλωση εκπαιδευτικών


Σταν Γκρίνμπεργκ: Η… επιστροφή στο Μαξίμου – Οι «γαλάζιες» έρευνες και η Προεδρία της Δημοκρατίας


Γυναικοκτονία στην Κω: Ισόβια στον δολοφόνο της Αναστάζια


Documento Newsletter