Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχειών για τις ροές μισθωτής απασχόλησης του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Οκτώβριο 2020, που έδειξε πως η απώλεια θέσεων εργασίας κατά το μήνα Οκτώβριο ήταν μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης περηφανεύτηκε για τις «πιο στοχευμένες», υποτίθεται πολιτικές, στήριξης της εργασίας που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που κατάφεραν να συγκρατήσουν την ανεργία στο 16.8%. «Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020», είπε χαρακτηριστικά, «καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε τη δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, ξεπέρασε και την Ιταλία, που κινήθηκε γύρω στο 5%».
Για να είμαστε έντιμοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το πρόγραμμα για τη δημιουργία των 100.000 θέσεων εργασίας που άνοιξε τον Οκτώβριο ήταν θετικό, αφού δεν είχε τις περιοριστικές προϋποθέσεις άλλων προγραμμάτων και ευνόησε τις προσλήψεις. Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως είναι ότι η πιο περιορισμένη απώλεια θέσεων εργασίας του Οκτωβρίου (-33.356) είχε σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το ότι λόγω της πανδημίας, δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο, οπότε ήταν πιο περιορισμένες οι απολύσεις με τον τερματισμό της σεζόν τον Σεπτέμβριο.
Η πραγματική εικόνα για την εργασία και την ανεργία
Σε κάθε περίπτωση, η συνολική αρνητική εικόνα για την εργασία παραμένει καθώς:
• Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», δείχνουν ότι στο πρώτο 10μηνο 2020 (Ιανουάριος-Οκτώβριος), δημιουργήθηκαν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, κατά 41.049.
• Τα στοιχεία Αυγούστου της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι παράλληλα με την υποτιθέμενη συγκράτηση της ανεργίας τον Αύγουστο στο 16.8%, έχουμε μείωση των απασχολουμένων κατά 2,5% ( 99.346 άτομα), άρα υποδεικνύουν την ύπαρξη κρυφής ανεργίας.
• Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του ΟΑΕΔ δείχνουν αύξηση της ανεργίας κατά 12.83% καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήρθε σε 1.030.411 έναντι 913.282 του Σεπτεμβρίου 2019.
Τέλος, πέρα από την πράγματι περιορισμένη αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat για τις εξελίξεις της εργασίας κατά τη διάρκεια του lock down λένε κι άλλα πράγματα, που απέφυγε να μας πει ο κ. Βρούτσης. Συγκεκριμένα λένε ότι:
Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αναστολή συμβάσεων εργασίας
Η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια στην αναστολή συμβάσεων εργαζόμενων, αυτή την ιδιότυπη κατάσταση μεταξύ εργασίας και ανεργίας, όπου οι εργαζόμενοι σε αναστολή λάμβαναν από το κράτος επίδομα 534 ευρώ, έναντι αναπλήρωσης μισθών σε ποσοστό από 70% ως 90% όπως γινόταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αναστολή συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα έφτασε το 39.6%, έναντι 32% της Κύπρου, 27.9% της Ισπανίας, 27.7% της Γαλλίας, 26.2% της Πορτογαλίας και 21,5% του μέσου κοινοτικού όρου.
Για όσους απέμειναν να εργάζονται, η Ελλάδα είχε την τρίτη αρνητική επίδοση στη μείωση των συνολικών ωρών εργασίας, με ποσοστό 21% έναντι 25.9% της Ισπανίας, 23.3% της Πορτογαλίας και 20.4% της Κύπρου, με αντίστοιχη μείωση μισθών.
Να πώς προέκυψαν η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και η μείωση κατά 10% του μέσου μισθού κατά το επίμαχο τρίμηνο, να πώς προέκυψαν και οι ισχυρές υφεσιακές τάσεις λόγω μείωσης των τζίρων στην αγορά.