Τι έκρυψαν κάτω από τα μπάζα στα Τέμπη;

Τι έκρυψαν κάτω από τα μπάζα στα Τέμπη;

Ποιοι και γιατί έσπευσαν να καλύψουν τα στοιχεία που θα έδιναν απαντήσεις στο τι προκάλεσε τη φονική έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Η συµπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχηµα στα Τέµπη που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους και στοίχειωσε δεκάδες ακόµη που επέβαιναν στο δροµολόγιο του θανάτου δεν οδήγησε την κοινωνία στη λήθη. Πάνω από 1.250.000 πολίτες υπογράφουν ένα κείµενο µε το οποίο ζητούν την τιµωρία των πολιτικών προσώπων που καλύπτονται πίσω από την ασυλία. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται µια σειρά από µεθοδεύσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί και να παρεµποδιστεί η έρευνα. Φαίνεται ότι την ώρα που η κοινωνία αποσβολωµένη και συγκλονισµένη παρακολουθούσε την ανάσυρση των διαµελισµένων παιδιών, των παιδιών µας, από τις λιωµένες µάζες των µετάλλων εξελισσόταν και µια αδιανόητη επιχείρηση συγκάλυψης όσων έχουν συµβεί. Η επιχείρηση αυτή δεν αφορά τις ευθύνες για τη µη λειτουργία σταθµού τηλεδιοίκησης των τρένων, αλλά το ίδιο το συµβάν.

Οι κάµερες κατέγραψαν τη σύγκρουση και το οπτικό υλικό αναλύθηκε. Κατά τη σύγκρουση φαίνεται ότι δηµιουργείται µια πρώτη έκρηξη εξαιτίας της καταστροφής των ηλεκτρικών αγωγών. Η συγκεκριµένη ηλεκτρική έκρηξη είναι ένας πολύ µεγάλος σπινθήρας ή ένα σύνολο σπινθήρων, που έχει την εµφάνιση κεραυνού, όπως ακριβώς εκδηλώθηκε κατά τη σύγκρουση των τρένων. Υστερα από έξι δευτερόλεπτα εκδηλώνεται δεύτερη έκρηξη, µηχανική έκρηξη, που προέρχεται, όπως εκτιµάται, από ανάφλεξη εύφλεκτων υλικών και εκτόνωση των αερίων.

Μετέφερε το εµπορικό τρένο εκρηκτικές ύλες ή εύφλεκτα υλικά; Αν ναι, γιατί δεν φαίνεται στα δελτία φόρτωσης; Στην περιοχή γύρω από το σηµείο του δυστυχήµατος ανιχνεύθηκαν πραγµατικά βενζόλιο, τολουόλιο και άλλες χηµικές ουσίες που µπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη. Η επίσηµη όµως έρευνα δεν έδωσε καµία βάση σε αυτά τα ευρήµατα.

Διαβάστε περισσότερα – Μητσοτάκης για Τέμπη: Αόριστες υποσχέσεις για «τιμωρία ενόχων» αλλά «ακραίες» οι καταγγελίες για μπάζωμα

Διαβάστε περισσότερα – Αγώνας για τα Τέμπη: Tρέχουν με φωτογραφίες των θυμάτων και ζητούν δικαιοσύνη

Γερανοί και οδοστρωτήρες

Υπήρξε όµως πραγµατικά έρευνα; Την πρώτη κιόλας µέρα µετά το δυστύχηµα, ενώ η Ελλάδα ολόκληρη παρακολουθεί µε κοµµένη ανάσα και υγρά µάτια όσα έχουν συµβεί, δίπλα στους γερανούς που επιχειρούν να απεγκλωβίσουν σορούς ή ίσως και επιζώντες εκσκαφείς και οδοστρωτήρες καταστρέφουν αποδεικτικά στοιχεία. ∆εν µπαζώνουν όπως αρχικά εκτιµήθηκε την περιοχή, αλλά συστηµατικά αφαιρούν χώµα, συντρίµµια, ακόµη και ανθρώπινα µέλη, για να ρίξουν στη συνέχεια µπάζα και τσιµέντο.

Μόλις µία βδοµάδα µετά, ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιµακίου, ανακοινώνει στα κανάλια ότι η κυβέρνηση έχει µια σηµαντική επιτυχία: έχει αποκαταστήσει γρήγορα την περιοχή µε εκσκαφές και µπαζώµατα. Οµολογεί δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο ότι γνωρίζει και επαίρεται µάλιστα για την καταστροφή στοιχείων ενώ η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Ποιος έδωσε αυτή την εντολή; Παρότι ο Τριαντόπουλος αρνείται ότι είναι ο εντολέας της καταστροφής στοιχείων, όλοι δείχνουν αυτόν. Οι ίδιοι οι συνάδελφοί του υπουργοί οµολογούν στο Documento ότι σ’ αυτόν δίνονταν αναφορές για κάθε εξέλιξη. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει γενικές αναφορές στη ∆ικαιοσύνη που θα βρει τι έχει συµβεί και να εξαπολύει κοινοτοπίες περί διάθεσής της να βρεθεί η αλήθεια. Η αλήθεια όµως µοιάζει να ταυτίζεται µε το συµπέρασµα ότι η εµπορική αµαξοστοιχία κουβαλούσε υλικά για τα οποία δεν έγινε έρευνα, αντιθέτως αποκρύφτηκαν µε επιµελές θάψιµο.

Η αποκάλυψη που κάνει το Documento είναι ακόµη πιο ενισχυτική του συµπεράσµατος. Στο σηµείο της σύγκρουσης βρέθηκαν δέκα ιατροδικαστές. Σύµφωνα µε τα διεθνή πρωτόκολλα αντιµετώπισης µαζικών καταστροφών, κατά την ιατροδικαστική έρευνα έπρεπε να διενεργηθούν τοξικολογικές, ιστολογικές και άλλες εξειδικευµένες εξετάσεις. Κι αυτό γιατί η νεκροτοµή σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει ζητούµενο την αιτία θανάτου και την ταυτοποίηση των σορών, αλλά τη συλλογή από τα σώµατα στοιχείων που θα καθοδηγήσουν την έρευνα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, για παράδειγµα, αν υπήρχαν ίχνη εκρηκτικών ή χηµικών ουσιών. Σε µια τέτοια ανίχνευση βγαίνει το συµπέρασµα ότι στο τρένο υπήρχαν παράνοµες και επικίνδυνες ουσίες και φυσικά ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από όσοι θα ήταν σε µια άλλη σύγκρουση.

Εκθέσεις – καρµπόν

Στις νεκροτοµές δεν έγιναν οι απαιτούµενες εξετάσεις, µε εξαίρεση τον µηχανοδηγό. Οι εκθέσεις µοιάζουν να είναι καρµπόν η µία της άλλης αφού αναφέρονται µόνο στην αιτία θανάτου, ενώ οι περισσότερες υπογράφονται από δόκιµους ιατροδικαστές. Μάλιστα, οι τουλάχιστον 30 από τις 56 νεκροτοµές έχουν γίνει από µία µόνο δοκιµή.

Οταν οι συµπτώσεις είναι πολλές, παύουν να είναι συµπτώσεις και αποτελούν µοτίβο και κανόνα λειτουργίας. Το µοτίβο αυτό µοιάζει µε µοτίβο συστηµατικής και ηθεληµένης συγκάλυψης που σχετίζεται µε την αιτία που προκάλεσε τη δεύτερη µεγάλη έκρηξη στο τρένο.
Μπάζωναν κάποιοι από άγνοια την ώρα που οι συνάδελφοί τους έψαχναν στοιχεία στα συντρίµµια; Αγνοούσαν οι ιατροδικαστές ότι εκτός από αιτία θανάτου οφείλουν να αναζητήσουν στοιχεία για όσα συνέβησαν στο τρένο εξετάζοντας τις σορούς των θυµάτων; Πρέπει να απαντήσει η ανάκριση. Και φυσικά η κυβέρνηση. Ποιος έδωσε εντολές; Τι µετέφερε το τρένο;

Ετικέτες

Documento Newsletter