«Εμείς οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν», σημείωσε εμφατικά ο Πρ. Παυλόπουλος για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Αλλά με δύο προϋποθέσεις, έσπευσε να συμπληρώσει: το σεβασμό του διεθνούς δικαίου αφενός, το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου αφετέρου. Προϋποθέσεις που ισχύουν τόσο για εκείνους που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο και αυτούς που επιθυμούν να γίνουν.
Με «πυξίδα» τη φράση αυτή, ό,τι χωρίζει τις δύο χώρες, μπορεί να αντιμετωπισθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόταση του Μπ. Γιλντιρίμ για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.
Υπό τον όρο, διευκρίνισε ο Πρ. Παυλόπουλος, ότι θα προετοιμασθεί καλά για να έχει αποτελέσματα, ούτως ώστε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. «Οι λαοί θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» έκλεισε ο Πρόεδρος, με την πρόσθετη επισήμανση ότι για τα λάθη ευθύνονται οι ηγεσίες τους.
Γιλντιρίμ: Έχουμε κοινή μοίρα και μέλλον να μοιραστούμε
Από την επισήμανση ότι ο Πρ. Παυλόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Άγκυρα, ξεκίνησε την αναφορά του ο Τούρκος πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια αναγνώρισε μεν ότι υπάρχουν θέματα τα οποία προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο οι δύο πλευρές, έχουν ωστόσο κοινή μοίρα και μέλλον να μοιραστούν.
Ταυτοχρόνως, ο Μπ. Γιλντιρίμ υπογράμμισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως η Ε.Ε. δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της στο θέμα, πρόσθεσε. Γι’ αυτό και η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας, κατέληξε. Ζήτησε, τέλος, να αναγνωρισθούν οι τουρκικές προσπάθειες στο προσφυγικό αλλά και για έναν κόσμο περισσότερο ασφαλή.