Τι είναι το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που έπνιξε με πλημμύρες την Ισπανία

Τι είναι το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» που έπνιξε με πλημμύρες την Ισπανία
AP Photo/Alberto Saiz

Το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας» (από το ισπανικό gota fría ή το γαλλικό goutte froide) που έπληξε την Ισπανία προκαλώντας φονικές πλημμύρες, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην Ισπανία και τη Γαλλία και αναφέρεται συνήθως σε γεγονότα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις που συμβαίνουν το φθινόπωρο κατά μήκος των γαλλικών και ισπανικών ακτών στη Μεσόγειο.

Αυτό συμβαίνει όταν κρύος αέρας κινείται πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου. Δημιουργείται ατμοσφαιρική αστάθεια, προκαλώντας ταχεία άνοδο του θερμού, κορεσμένου αέρα, οδηγώντας στο σχηματισμό πανύψηλων σύννεφων, γνωστά και ως «σύννεφα καταιγίδων» μέσα σε λίγες ώρες και στη συνέχεια σημειώνονται ισχυρές βροχές.

Διαβάστε σχετικά: Πλημμύρες Ισπανία: Τουλάχιστον 70 οι νεκροί – Χάος, θρήνος και δραματικές εκκλήσεις για αγνοούμενους στη Βαλένθια (Photos-Videos)

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός ο τύπος καταιγίδας είναι επίσης γνωστός ως αντικυκλώνας χαμηλής πίεσης που εμφανίζεται σε μεγάλο υψόμετρο όπως την τροπόσφαιρα. Εάν συμβεί μια ξαφνική διαταραχή στα ωκεάνια ρεύματα (ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό), ένας θύλακας κρύου αέρα αποκολλάται από το κύριο ρεύμα ενός αεροχειμάρρου διεισδύοντας προς τα νότια πάνω από τα Πυρηναία σε θερμότερα ρεύματα αέρα προκαλώντας έντονα καιρικά φαινόμενα κατά μήκος της ισπανικής ακτής της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαλένθια.

Η καταρρακτώδης βροχή που προκαλείται από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές που προκαλούνται από χείμαρρους και ξαφνικές πλημμύρες. Για παράδειγμα, η μεγάλη πλημμύρα της Βαλένθια του 1957 ήταν το αποτέλεσμα μιας πτώσης ψύχους τριών ημερών.

Το φαινόμενο μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Τα οριακά χαμηλά, όπως ονομάζουν οι μετεωρολόγοι τα συστήματα αυτά, εμφανίζονται και κοντά στη Σιέρα Νεβάδα ντε Σάντα Μάρτα στην Κολομβιανή Καραϊβική, με κορυφές που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα σε υψόμετρο σε κοντινή απόσταση από μια ζεστή θάλασσα.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν και αλλού στο νότιο ημισφαίριο, όπως στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αμερική και τη νότια Αυστραλία.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, δηλώνει ότι ο πόλεμος κατά του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Αστρονομικό πρόστιμο από τη Ρωσία στη Google – Το ποσό έχει πάνω από 30 μηδενικά

Ζελένσκι: Η Ρωσία «κέρδισε» στη Γεωργία και το ίδιο μπορεί να γίνει και στη Μολδαβία

Documento Newsletter