Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

Σοκαριστικές οι εικόνες από τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο που έσπειραν τον θάνατο και προκάλεσαν χιλιάδες τραυματισμούς.

Διαβάστε σχετικά: NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Βομβητές (ή τηλε-ειδοποιητές) είναι οι ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές που λαμβάνουν και εμφανίζουν γραπτά ή φωνητικά μηνύματα. Μπορούν να λάβουν, να αναγνωρίζουν, να απαντούν και να δημιουργούν μηνύματα μέσω εσωτερικού πομπού.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή συσκευή, η οποία δονείται για να ειδοποιήσει τον κάτοχό της για εισερχόμενη κλήση. Ορισμένες συσκευές παρήγαγαν τον χαρακτηριστικό ήχο (μπιπ) γι’ αυτό ονομάστηκαν και μπίπερ.

Δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’50, αλλά η διάδοσή τους έγινε τη δεκαετία του ’80. Τα τελευταία χρόνια με την ευρεία χρήση των smartphones, η χρήση τους έχει μειωθεί σημαντικά. Πλέον, η χρήση τους έχει περιοριστεί, κυρίως σε ορισμένες εταιρείες και νοσοκομειακά ιδρύματα για την άμεση ειδοποίηση του προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από τη λειτουργία του wi-fi, ή παρατηρείται έλλειψη τηλεφωνικού σήματος.

How do pagers (beepers) work?

Τα τρία σενάρια για τις εκρήξεις

Διεθνή ΜΜΕ αλλά και πρακτορεία ειδήσεων έχουν ζητήσει την συμβολή ειδικών σε θέματα τεχνολογίας για να εξηγήσουν τι συνέβη στον Λίβανο.

Όλοι συμφωνούν ότι η επιχείρηση αυτή, ήταν καλά σχεδιασμένη πιθανότατα από τις ισραηλινές υπηρεσίες και μάλιστα ο σχεδιασμός της κράτησε καιρό. Παρά ταύτα οι απόψεις τους διαφέρουν σχετικά με το πώς το Ισραήλ κατάφερε αυτό το «απλό» αλλά κατά τα φαινόμενα εξαιρετικά αποτελεσματικό πλήγμα εναντίον της οργάνωσης. Τα βασικά σενάρια για το πώς «έσκασαν» οι βομβητές που προκύπτουν είναι τρία:

1) Οι ισραηλινές υπηρεσίες ήξεραν ότι η Χεζμπολάχ είχε παραγγείλει βομβητές για να αντικαταστήσει τις επικοινωνίες μέσω κινητών (για μεγαλύτερη ασφάλεια) και παρενέβησαν πριν η μαζική παραγγελία φτάσει στην λιβανέζικη οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο παγίδευσαν με μικρές ποσότητες εκρηκτικών κάθε συσκευή από όσες παραδόθηκαν και μετά με κάποιον τρόπο τα πυροδότησαν.

2) Οι υπηρεσίες που ευθύνονται για την επίθεση, χάκαραν με κάποιο τρόπο το δίκτυο των επικοινωνίας και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του. Στην συνέχεια με κάποιο τρόπο ανάγκασαν τις μπαταρίες λιθίου τις οποίες είχαν οι βομβητές να εκραγούν, ανεβάζοντας την θερμοκρασία τους.

3) Οι συσκευές στοχοποιήθηκαν από κάποιον ηλεκτρικό παλμό που εστάλη σε κάθε μια από αυτές από μακριά με αποτέλεσμα να ανέβει η θερμοκρασία των μπαταριών λιθίου και να εκραγούν.

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος των εκρήξεων, αλλά και ο τρόπος δράσης των επιτιθέμενων, οι οποίοι έκαναν τους βομβητές να χτυπάνε για αρκετά δευτερόλεπτα πριν σκάσουν, καταδεικνύουν ότι στόχος ήταν να τραυματιστούν σοβαρά οι κάτοχοι των συσκευών. Βέβαια εκ του αποτελέσματος υπήρξαν και θάνατοι, ακόμα και παιδιών.

Διαβάστε επίσης

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Ετικέτες