Τι είναι μπάτσος…

Τι είναι μπάτσος…

Ο όρος μπάτσος – ή χαϊδευτικά μπατσάκος όπως ακούστηκε στο ηχητικό που φέρεται να ακούγεται ο ευρωβουλευτής, Νίκος Παππάς – επανήλθε ξανά στο προσκήνιο. Και δώσ’ του ανακοινώσεις από τη ΝΔ και δώσ’ του ξανά ανακοινώσεις από συνδικαλιστές αστυνομικούς και δώσ’ του τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος (μέχρι και τα «παρατράγουδα» πήραν θέση). Εντάξει. Για έναν μπάτσο μίλησε, όχι για όλους. Κι αν πρόκειται, δε, γι’ αυτόν που νομίζουμε; Ο όρος μπάτσος νομίζω είναι το λιγότερο από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να τον χαρακτηρίσουμε.
Σεξιστής, χυδαίος, ρατσιστής, ομοφοβικός ταιριάζουν καλύτερα.

*** Το μπάτσος στην πραγματικότητα σημαίνει χαστούκι, ράπισμα. Είναι ηχομιμητική λέξη. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Γιώργος Μπαμπινιώτης (ο οποίος δύσκολα κάνει λάθη), υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη baç (φόρος, διόδια που εισέπρατταν πιεστικά οι χωροφύλακες). «Η λέξη μπάτσος (από το τουρκικό baç) στη γλώσσα των προσεκτικών ομιλητών δηλώνει συνήθως τον αστυφύλακα, το όργανο της τάξεως, αλλά με μια αρνητική χροιά που παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες κ.λπ», αναφέρει ο γλωσσολόγος και λεξικογράφος.

*** Όπως και να έχει, όλοι ξέρουμε ότι η λέξη μπάτσος έχει υποτιμητική έννοια για τους αστυνομικούς. Υπάρχουν μπάτσοι, όμως, στην αστυνομία; Υπάρχουν πολλοί. Είναι όλοι οι αστυνομικοί μπάτσοι; Όχι δεν είναι.

*** Τι είναι, όμως, μπάτσος; Αυτό έχει σημασία.
Τι είναι ο μπάτσος; Τι είναι οι μπάτσοι;
Είναι ο αστυνομικός που κρατούσε αιχμάλωτη και εξέδιδε 19χρονη στην Ηλιούπολη.

Είναι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ που ως χούλιγκαν έσπαγαν αυτοκίνητα στο λιμάνι Μεστών της Χίου.

Είναι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που είπε μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη από κανένα 15χρονο».

Είναι όσοι χτύπησαν βάναυσα τον Βασίλη Μάγγο και έναν μήνα μετά πέθανε.

Είναι οι αστυνομικοί που χτυπούν αναίτια συμπολίτες που δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Είναι οι αστυνομικοί που χτυπούν σε πορείες και συγκεντρώσεις εκπροσώπους του Τύπου και φωτορεπόρτερ.

Είναι οι αστυνομικοί που βάζουν ναζιστικά εμβλήματα στα κράνη και στις στολές τους.

Είναι οι αστυνομικοί που χτυπούν αδέσποτα σκυλιά.

Είναι οι αστυνομικοί που πουλάνε ναρκωτικά και προστασία, είναι οι αστυνομικοί που κλέβουν και ληστεύουν, που κάνουν ό,τι και όπως μπορούν, καταχραζόμενοι την εξουσία που τους δίνει το κράτος.
Είναι οι αστυνομικοί που δολοφονούν, συμμετέχουν σε κυκλώματα μαφίας και μαστροπείας.
Τα περιστατικά εκατοντάδες. Γι’ αυτό και υπάρχει το πολυπληθές τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Σε ποια άλλη δουλειά, λειτούργημα, θεσμό υπάρχει κάτι τέτοιο.
Όλοι οι παραπάνω είναι μπάτσοι και όλοι ευχόμαστε να τεθούν εκτός αστυνομίας, έτσι ώστε οι πραγματικοί ιδεαλιστές αστυνομικοί να είναι τόσοι πολλοί πλέον που η λέξη μπάτσος θα εκλείψει.

Μέχρι τότε όλοι αυτοί θα ονομάζονται μπάτσοι…

H NTAMA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter