Τι δουλειά κάνει ο Σκέρτσος;

Τι δουλειά κάνει ο Σκέρτσος;
Ποιος να το περίμενε; Την προτελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, αντί να μονοπωλεί τη δημόσια σφαίρα η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, περιπτώσεις υποψηφίων ή πολιτικές ειδήσεις που βγήκαν από το debate, το αποτύπωμά του έβαλε ένα πρόσωπο που δεν διεκδικεί καν σταυρό στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Εβδομάδα Άκη Σκέρτσου. Έχοντας ήδη από την περασμένη εβδομάδα κεντρίσει το ενδιαφέρον με την επίθεση σε Pega και τις… «διορθώσεις» στον ΟΟΣΑ, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, διαδίκτυο και τηλεοπτικά κανάλια πλημμύρισαν με την «κοστολόγηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αποτιμάται σε 83 δισ. ευρώ» διά χειρός Σκέρτσου. Ήδη από τη Δευτέρα, το documentonews.gr διέψευσε με αποκλειστικό του ρεπορτάζ την επιχείρηση ψευδολογίας, ή καλύτερα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ψέματα όταν κράδαινε ένα τέτοιο έγγραφο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, είτε το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε την εξουσία του για να εντάξει παράτυπα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η πολυήμερη εκστρατεία του Α. Σκέρτσου διαψεύστηκε όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαφάνισε από τον λόγο του την «κοστολόγηση του ΓΛΚ».

Πριν κοπάσει η αντιπαράθεση για την πρωτοφανή αυτή λαθροχειρία, ήρθαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που επιχειρούσαν να διαστρέψουν τις δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού στο debate. Εάν κάτι προέκυψε από την εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στην τηλεμαχία, ήταν αναμφίβολα η αναγνώριση σκανδάλου υποκλοπών για πρώτη φορά, η ομολογία πως γνωρίζει λεπτομέρειες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε το αντίθετο, και η παραδοχή των παρακολουθήσεων Φλώρου-Χατζηδάκη για τις οποίες οι εξηγήσεις που δόθηκαν «δεν ήταν επαρκείς».

Από το επόμενο πρωί γίναμε μάρτυρες της πιο εξόφθαλμος επιχείρησης παραχάραξης της πραγματικότητας. Κατά τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είπε «σκάνδαλο υποκλοπών» απλά και μόνο επειδή το έγραφε ένα δημοσίευμα στον τίτλο του. Επίσης, κατά το αφήγημα Σκέρτσου, η «αποκάλυψη» πως ο Ν. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο δεν προέλθε εκ πληροφόρησης αλλά… διά της ατόπου, αφού όπως περιέγραψε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο αργότερα, «εξ αντικειμένου και εκ του αποτελέσματος» δεν προέκυψε τίποτα από την παρακολούθησή του.

Όσο δε για την απάντησή του στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα για την παρακολούθηση του στρατηγού Φλώρου και του υπουργού Χατζηδάκη, ο εκπρόσωπος υποστήριξε πως το «οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς» αναφερόταν στον Ν. Ανδρουλάκη!

Έτσι φτάσαμε στην Παρασκευή, που αποκαλύφθηκε η πιο εξωφρενική δήλωση-ανοιχτή πρόκληση για όλο τον ελληνικό πληθυσμό. «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε μία χαλαρή συνέντευξη, χωρίς να βρεθεί υπό πίεση και στα «καλά καθούμενα». Δήλωση που δεν αφορά απλώς μία γκάφα, αλλά όπως γράφηκε και στο Κουτί της Πανδώρας «η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να στείλει λουλούδια στον Άκη Σκέρτσο».

Don’t look up to Mitsotakis. Αισίως, φτάσαμε στο Σάββατο. Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει καταφέρει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και των πολιτών, για όλους τους λάθος λόγους. Να τραβάει όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του, πασχίζοντας να αφαιρέσει επικοινωνιακό βάρος από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Και μάλιστα, όντας ένα στέλεχος της κυβέρνησης που δεν έχει λάβει την ψήφο των πολιτών, που αποφεύγει και σε αυτές τις εκλογές να εκτεθεί στη βάσανο της εκλογικής διαδικασίας και που αγνοεί τι σημαίνει πολιτικό κόστος.

Τελικά, είναι να απορεί κανείς, τι δουλειά κάνει ο Άκης Σκέρτσος;

Documento Newsletter