Τι διάβαζαν οι νεαροί Βρετανοί για την Ελληνική Επανάσταση τον 19ο αιώνα – δείτε online

Τι διάβαζαν οι νεαροί Βρετανοί για την Ελληνική Επανάσταση τον 19ο αιώνα – δείτε online

Διαβάστε online από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ το βιβλίο του Τζ. Α. Χέντι «In Greek waters; a story of the Grecian war of independence (1821-1827)».

«Κατά κανόνα στις πολεμικές ιστορίες, ιδιαίτερα των πολέμων που διεξάγονται με στόχο την εθνική ανεξαρτησία, η σκοτεινή πλευρά του αγώνα φωτίζεται από παραδείγματα πατριωτισμού και αφοσίωσης, ηρωικής γενναιότητας, ανθρωπιάς απέναντι στους τραυματίες, αφιλοκέρδειας και αυτοθυσίας. Ο πόλεμος που έγινε για την ελληνική ανεξαρτησία αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία με ελάχιστη λάμψη. Ποτέ κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εποχής ένας αγώνας δεν αμαυρώθηκε από τέτοιες πράξεις σκληρότητας και αιματοκυλίσματος όπως αυτές που έγιναν και από τις δύο πλευρές». Αυτά έγραφε μεταξύ άλλων ο Άγγλος συγγραφέας και πολεμικός ανταποκριτής Τζορτζ Άλφρεντ Χέντι (1832-1902) στην εισαγωγή του μυθιστορήματός του «In Greek waters; a story of the Grecian war of independence (1821-1827)», το οποίο ήταν γραμμένο για να διαβαστεί από τους νέους της βικτωριανής εποχής.

Η υπόθεση του βιβλίου που εκδόθηκε το 1892 από τον νεοϋορκέζικο οίκο Charles Scribner’s Sons αφορά ένα νεαρό Άγγλο τζέντλεμαν, ο οποίος μαζί με τον φιλέλληνα πατέρα του ταξιδεύουν στον ελλαδικό χώρο για να προσφέρουν οικονομική και ηθική βοήθεια στους Έλληνες αγωνιστές. Φυσικά τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως ελπίζουν οι ήρωες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως παραμένουν ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες πολιτισμένοι (όπως όλοι οι ευγενείς μιας αυτοκρατορίας όπου ποτέ δεν δύει ο ήλιος).

Ο Χέντι ο οποίος υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στον Κριμαϊκό και τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο έγινε γνωστός στην εποχή του ως συγγραφέας ιστορικών περιπετειών. Τα 144 μυθιστορήματα και οι ιστορίες που έγραψε σε περιοδικά γνώρισαν μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (με αυτές μεγάλωσε ακόμη και ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ). Υποστηρικτής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, συχνά δέχτηκε σχόλια από κριτικούς της βικτωριανής περιόδου σχετικά με την ξενοφοβία και την άρνησή του να κατανοήσει ότι ο κόσμος υπήρχε πολύ προτού οι Βρετανοί τον καταλάβουν και ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ περισσότερα από μηχανές παραγωγής σε αποικίες και προτεκτοράτα.

Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Τζ. Α. Χέντι «In Greek waters; a story of the Grecian war of independence (1821-1827)» από την πρώτη έκδοσή του στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πατώντας εδώ

Documento Newsletter