Τι δείχνουν τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία και τον covid-19

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία και τον covid-19

Σχετικά με τα συμπτώματα των παιδιών που θα νοσήσουν από Covid-19 αλλά και τους κινδύνους μίλησαν στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής για την πανδημία οι καθηγήτριες Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και η Μαρία Τσολιά.

Η παιδολοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα από 10 Ευρωπαϊκές Χώρες. «Έχουμε πρόσφατα δεδομένα – από την προηγούμενη εβδομάδα – από το ECDC που μάζεψε τα δεδομένα από 10 ευρωπαϊκές χώρες για την περίοδο Αυγούστου με Οκτώβριο του 2021 και σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία μόνο το 1,2% αυτών των παιδιών χρειάστηκε να νοσηλευτούν και μόλις 6% από αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή στη ΜΕΘ. Να τονιστεί ότι αν και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, το 85% των παιδιών που χρειάζεται να νοσηλευτούν είναι υγιή παιδιά».

Η ίδια εξήγησε ότι «Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 10 ετών, νοσούν ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα. Ο κορεσμός του οξυγόνου συνήθως είναι φυσιολογικός για τα παιδιά. Λιγότερα συχνά μπορεί η οξεία φάση να παρουσιάσει πυρετό με βρογχοσπασμό με δύσπνοια και να χρειαστεί εισαγωγή».

Για την νοσηρότητα των παιδιών απάντησε και η παιδολοιμωξιολόγος Μαρία Τσολιά «το 1% του συνόλου των κρουσμάτων χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη χώρα μας».
«Στην πανευρωπαϊκή μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 25% των εισαγωγών στις ΜΕΘ και το 40% των θανάτων ήταν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα» είπε και εξήγησε ότι τα υποκείμενα νοσήματα είναι παρόμοια με αυτά που συναντάμε στους ενήλικες. «Θα ήθελα να επισημάνω την παχυσαρκία τουλάχιστον στο δικό μας νοσοκομείο το 70-80% εφήβων που παρουσίασαν σοβαρή πνευμονία με απεικονιστικά ευρήματα και ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου ήταν παχύσαρκοι έφηβοι, άρα αυτό αποδεικνύεται ο μείζον παράγων κινδύνου και στα δικά μας δεδομένα».

Τέλος η κ Τσολιά αναφέρθηκε και στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμωνώδες σύνδρομο ξεκαθαρίζοντας ότι παρουσιάζεται σε υγιή παιδιά «εκδηλώνεται από 2 έως 8 εβδομάδες μετά την λοίμωξη που μπορεί να είναι και εντελώς ασυμπτωματική. Συνήθως εμφανίζεται πυρετός και συμπτώματα σαν την νόσο kawasaki, δηλαδή εξάνθημα στο σώμα, κόκκινα χείλη, κόκκινα μάτια, διόγκωση των λεμφαδένων. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο είναι η προσβολή του μυοκαρδίου και η μυοκαρδίτιδα, ανευρύσματα των στεφανιαίων αγγείων, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ».

Διαβάστε επίσης: 

Moderna: Η 3η δόση του εμβολίου αυξάνει κατά 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον

Ετικέτες

Documento Newsletter