Ο κεντροαριστερός συνασπισμός στη Σουηδία έχει μικρό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, έδειξε δημοσκόπηση, όμως και οι δύο δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών εξακολουθεί να μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα.
Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι και ο κοινοβουλευτικός σύμμαχός τους, το Αριστερό Κόμμα, υποστηρίζονται από το 39,5%, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του οργανισμού Novus για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης SVT.
Ο έτερος εκ των δύο συνασπισμών που έχουν σφραγίσει εδώ και μια δεκαετία τη σουηδική πολιτική, η τετρακομματική κεντροδεξιά Συμμαχία, ακολουθεί με μικρή διαφορά στο 38,5%.
Οι εθνικιστές Σουηδοί Δημοκράτες έλαβαν 19,1% στη δημοσκόπηση, πολύ πάνω από το 12,9% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2014.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί ένα πολιτικό αδιέξοδο μετά την ψηφοφορία της Κυριακής.
«Πιστεύω πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία για να σχηματισθεί κυβέρνηση, ίσως την πιο περίπλοκη στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Νίκλας Μπόλιν του πανεπιστημίου Mid Sweden.
Είναι πιθανό να χρειαστεί είτε κάποιας μορφής συνεργασία ανάμεσα στην κεντροαριστερά και τη Συμμαχία είτε κάποια διευθέτηση με τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Όμως οι δύο συνασπισμοί ουδέποτε κυβέρνησαν μαζί και μέχρι στιγμής όλα τα άλλα κόμματα έχουν βάλει στην άκρη τους Σουηδούς Δημοκράτες.
Ενώ σύμφωνα με τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων οι δύο συνασπισμοί αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν ίσα ποσοστά, οι αριθμοί για τους Σουηδούς Δημοκράτες διαφέρουν πολύ ανάλογα με τη δημοσκόπηση.
Ενώ κυμαίνονται ανάμεσα στο 16% και το 19% στις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις που γίνονται από τηλεφώνου, οι εθνικιστές συγκεντρώνουν μέχρι και 25% σε μερικές δημοσκοπήσεις στο Ίντερνετ.
Όμως οι παραδοσιακές δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει πολύ την υποστήριξη προς τους Σουηδούς Δημοκράτες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ οι ονλάιν έρευνες ήταν πολύ πιο κοντά στο αποτέλεσμα.
«Δεν είναι ότι οι ψηφοφόροι ντρέπονται, αλλά είναι δύσπιστοι με τις υπηρεσίες δημοσκοπήσεων», εξηγεί ο Χένρικ Έκενγκρεν Όσκαρσον, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
«Έτσι αυτοί που υποστηρίζουν τους Σουηδούς Δημοκράτες δεν συμμετέχουν σ’ αυτού του είδους τις δημοσκοπήσεις», προσθέτει.