Τι αποκαλύπτεται στη δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου

Τι αποκαλύπτεται στη δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τη Δευτέρα (27/03) στη δίκη με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη έπειτα από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που ουσιαστικά απέδειξαν περίτρανα πως όχι μόνο όσα είχε γράψει ο Κ. Βαξεβάνης ήταν αληθή, αλλά και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η δίκη συνεχιζόταν έπειτα από διακοπή προηγούμενης συνεδρίασης. Ένας εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιάννης Απάτσιδης συνέχισε να εξετάζει ως μάρτυρα τον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στις περισσότερες εκ των ερωτήσεων, λέγοντας ότι έχει απαντήσει προηγουμένως ενώ η συμπεριφορά του δεν ήταν αυτή που άρμοζε σε ανώτατο δικαστή μέσα σε δικαστική αίθουσα. Ο Απατσίδης ρώτησε επανειλημμένα τον κ. Αθανασίου για όσα είχε καταθέσει ο Αβατάγγελος σχετικά με τον δικηγόρο Ασημακόπουλο. Ωστόσο δεν απάντησε επί της ουσίας και όταν ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μην υπέβαλε έγκληση σε βάρος ενός εκ των δύο, απέφυγε να απαντήσει πειστικά.

Κάποια στιγμή ο Χαρ. Αθανασίου στράφηκε με προσωπική μομφή σε βάρος του δικηγόρου, Γιάννη Απατσίδη, λέγοντας προς την έδρα ότι είναι γνωστά όσα λέει σε άλλα δικαστήρια για δικαστές, και ότι αυτό είναι τιμή για τους δικαστές.

Εντύπωση προκάλεσε η άρνησή του να απαντήσει στις ερωτήσεις, και οι προσωπικές επιθέσεις προς τον συνήγορο υπεράσπισης, φθάνοντας μέχρι το σημείο να τον απειλήσει με τον υποβολή προσωπικής αγωγής εναντίον του.

Η κατάθεση Ασημακοπούλου και οι παραδοχές

Στη δίκη κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας ο δικηγόρος, Ασημάκης Ασημακόπουλος, αφού πρώτα το δικαστήριο αναγκάστηκε να τον τιμωρήσει με ποινή απείθειας, την οποία εν τέλει ανακάλεσε μετά την εξέτασή του. Πρόκειται για το πρόσωπο που το 2016 είχε καταγγείλει ενόρκως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο εμπλεκόμενος σε υπόθεση εξοπλιστικών Αλέξανδρος Αβατάγγελος ότι του είχε ζητήσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό (όντας δικηγόρος του), και συγκεκριμένα 800.000 ευρώ, ώστε να χρηματίσει συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποφυλάκισή του, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του.

Στοιχεία της κατάθεσης αυτής είχε δημοσιοποιήσει εύλογα έχοντας δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ο Κώστας Βαξεβάνης θέτοντας μία σειρά από ερωτήματα, με αποτέλεσμα να μηνυθεί από τον Χαράλαμπο Αθανασίου και να κατατεθούν αγωγές εναντίον του, τόσο από τον Χαρ. Αθανασίου, όσο και από τον πρώην σύμβουλό του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Τάκη Λυμπερόπουλο. Είναι εντυπωσιακό πως τόσο ο κ. Αθανασίου όσο και οι συνεργάτες του, δεν κατέθεσαν ποτέ ούτε μήνυση ούτε αγωγή σε βάρος είτε του Ασημακόπουλου είτε του Αβατάγγελου, παρά μόνο στον εκδότη του Documento.

Κατά την κατάθεσή του ο Ασημάκης Ασημακόπουλος παραδέχτηκε ότι ο γιος του πρώην Αρεοπαγίτη, Θεοχάρη Μπίρμπου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν διευθυντής του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, εργαζόταν στο γραφείο του επί πολλά χρόνια, ακόμη και όταν ήταν φοιτητής. Το όνομα του κ. Μπίρμπου, όπως και του πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, είχε επικαλεστεί ο Ασημακόπουλος, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Αβατάγγελου, στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

«Είχα τυπικές σχέσεις με Μπίρμπο και Λυμπερόπουλο»

Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε πως γνωρίζει τόσο τον κ. Λυμπερόπουλο, πράγμα που αποκαλύφθηκε στη δίκη για πρώτη φορά, όσο και τον κ. Μπίρμπο, καθώς τα παιδιά τους ήταν συμμαθητές επί πολλά χρόνια.

«Είχαμε τυπικές σχέσεις», κατέθεσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, εξεταζόμενος ο Αβατάγγελος, είχε καταθέσει ότι σε επίσκεψη στο γραφείο του Ασημακόπουλου, ο τελευταίος συνομιλούσε με τον Λυμπερόπουλο στο τηλέφωνο, χωρίς να γνωρίζει τι έλεγαν.

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τους κυρίους Μπίρμπο και Λυμπερόπουλο;

Ασημακόπουλος: Με τον κ. Λυμπερόπουλο τα παιδιά μας ήταν συμμαθητές, όπως και με του κ. Μπίρμπου, και είχα και το γιο του στο γραφείο.

Πρόεδρος: Μιλούσατε στο τηλέφωνο με τον κ. Λυμπερόπουλο;

Ασημακόπουλος: Όχι δεν έχω μιλήσει ποτέ.

Πρόεδρος: Ζητήσατε ποτέ συμβουλές από τον κ. Λυμπερόπουλο;

Ασημακόπουλος: Ποτέ.

Ο κ. Ασημακόπουλος ρωτήθηκε επίσης από τον δικηγόρο, Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, εάν ο κ. Μπίρμπος είχε πάει ποτέ στο γραφείο του μια και εκεί απασχολούνταν ο γιος του.

«Μπορεί να πέρασε μια φορά δεν το θυμάμαι», απάντησε ο κ. Ασημακόπουλος, ενώ όπως ανέφερε μετά το δημοσίευμα του Dοcumento το 2017, του τηλεφώνησε ο Λυμπερόπουλος διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του, που δεν κατονόμασε, προκειμένου να τον ρωτήσει εάν αλήθευε η συνάντηση και το περιεχόμενο της συνομιλίας στις φυλακές με τον Αβατάγγελο.

Τα δημοσιεύματα που δεν είδαν οι Αθανασίου και Ασημακόπουλος

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν όσα κατέθεσε ο κ. Ασημακόπουλος έπειτα από ερωτήσεις του δικηγόρου, Γιάννη Απατσίδη.

Ο δικηγόρος κατέθεσε μία σειρά από δημοσιεύματα, τα οποία συνέδεαν τον κ. Ασημακόπουλο με τους Αθανασίου και Μπίρμπο. Σε κάποιο από αυτά αναφερόταν μάλιστα ότι είχαν γευματίσει όλοι μαζί σε ταβέρνα της Κηφισιάς.

Ο δικηγόρος έθεσε υπ’ όψιν τα δημοσιεύματα αυτά στον μάρτυρα, για να αποδείξει το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου για την δημοσίευση της αποκαλυπτικής κατάθεσης του Αβατάγγελου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, και συγκεκριμένα στους Εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Καλούδη.

Ο κ. Ασημακόπουλος διέψευσε τα δημοσιεύματα και όπως ανέφερε, δεν γνώριζε καν πριν τη δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου, προσωπικά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι του μίλησε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο.

«Ουδέποτε βρεθήκαμε και οι τρεις μαζί», ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

Ερωτηθείς ωστόσο από τον δικηγόρο, Γιάννη Απατσίδη, γιατί δεν προσέφυγε νομικά σε βάρος των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, μια και όπως ισχυρίστηκε ήταν ψευδή, ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε ότι δεν τα είχε δει.

Ο κ. Ασημακόπουλος ρωτήθηκε επίσης από τον δικηγόρο, Γιάννη Απατσίδη, και για το περιεχόμενο των όσων κατήγγειλε ο κ. Αβατάγγελος, μέρος των οποίων δημοσίευσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Ο κ. Ασημακόπουλος τα διέψευσε, ενώ αντίθετα ένα μήνα πριν στο ίδιο δικαστήριο κατά την κατάθεση του κ. Αβατάγγελου ο τελευταίος υποστήριξε πως όσα είχε καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ισχύουν κανονικά.

Τα βρήκαν μετά την πρωτόδικη καταδίκη

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αβατάγγελος είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του Ασημάκη Ασημακόπουλου. Στη συνέχεια του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, χωρίς να γίνει άρση του απορρήτου του επίμαχου τραπεζικού λογαριασμού του στην UBS, από την αρμόδια Ανακρίτρια.

Το 2018 ο κ. Ασημακόπουλος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση 500.000 ευρώ από τον κ. Αβατάγγελο, τα οποία προορίζονταν για εγγύηση. Στη συνέχεια ωστόσο οι δύο πλευρές τα βρήκαν και ο κ. Αβατάγγελος ανακάλεσε την σε βάρος του μήνυση.

Μετά απ’ όλα αυτά, γεννάται το ερώτημα πως οι Αρχές και ιδίως η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος δεν έχουν ασκήσει ακόμη ποινική δίωξη εναντίον του για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και γιατί δεν έχουν προκύπτει οι απαντήσεις από το άνοιγμα του αμαρτωλού λογαριασμού στην UBS.

Ο δικηγόρος Απατσίδης, επεσήμανε στο Δικαστήριο ότι οφείλει να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατ’ άρθρο 39 ΚΠΔ, και δήλωσε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος κύριος Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Σε ό, τι αφορά στην μη καταβολή της εγγύησης για λογαριασμό του Αβατάγγελου ο κ. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι επρόκειτο «για λάθος χειρισμό από την πλευρά του» και ότι έπρεπε να είχε καταβάλει αίτημα για παράταση καταβολής εγγυοδοσίας, και ανέλαβε το δικό του μερίδιο της ευθύνης.

Σχετικά με όσα κατέθεσε ο Αβατάγγελος είπε ότι δεν ισχύουν, αλλά εάν ίσχυαν θα ήταν ανήθικα και ποινικά αδικήματα εκ μέρους του.

Ψευδορκία ενώπιον του Δικαστηρίου;

Από τα εντυπωσιακά της δίκης είναι και όσα κατέθεσε ο κ. Ασημακόπουλος σχετικά με την επίσκεψή του ως δικηγόρος στη φυλακή Κορυδαλλού όπου βρισκόταν ο Αβατάγγελος, όπου φέρεται να του ζήτησε ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, ώστε να χρηματίσει συνεργάτες του Χαράλαμπου Αθανασίου προκειμένου να βοηθήσουν στην αποφυλάκισή του. Στο περιστατικό αυτό φέρεται κατά τον Αβατάγγελο να ήταν παρών και ο δικηγόρος και Καθηγητής, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης.

Ο κ. Ασημακόπουλος ωστόσο το διέψευσε στην κατάθεσή του.

«Στη συνάντηση αυτή δεν υπήρξε κανένας διάλογος μεταξύ Αβατάγγελου, Χαραλαμπάκη και εμού, που να συνδέεται με χρήματα ή με πρόσωπο που να συνδέεται με αποφυλάκιση του κ. Αβατάγγελου. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος για ποσά. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια αλλά διάλογος για χρήματα και συνεργάτες δεν υπήρξε».

Δηλαδή για το ίδιο περιστατικό κατέθεσαν ενόρκως στο δικαστήριο τρεις διαφορετικές εκδοχές οι κύριοι Αβατάγγελος, Ασημακόπουλος και Χαραλαμπάκης, κάτι που όπως επεσήμανε ο δικηγόρος, Γιάννης Απατσίδης, «σημαίνει ότι κάποιος από τους Αβατάγγελο και Ασημακόπουλο έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας ενώπιον δικαστηρίου», ζητώντας έτσι την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, την οποία έκρινε μάλλον απαραίτητη και το Δικαστήριο, επιφυλασσόμενο.

«Έχουμε τρεις διαφορετικές εκδοχές του ίδιου γεγονότος για μια επίσκεψη σε έναν κρατούμενο», τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης.

Σε επανειλημμένες πιεστικές ερωτήσεις του Γιάννη Μαντζουράνη, πως δικαιολογούνται τα τεράστια χρηματικά ποσά που του έδωσε ο Αβατάγγελος, και φθάνουν περί τις 900.000 ευρώ περίπου, δεν έδωσε καμία απολύτως πειστική εξήγηση, όπως και που πήγαν εν τέλει τα χρήματα αυτά, και πως επιστράφηκε μέρος αυτών μετά από χρόνια.

«Να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Εισαγγελία»

Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι του Κώστα Βαξεβάνη επεσήμαναν ότι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση μετά από όσα κατέθεσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Επίσης όπως υπογράμμισαν θα καταθέσουν αίτημα να προσκομιστεί αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού του κυρίου Ασημακόπουλου στη UBS το καλοκαίρι του 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που έδωσε ο κ. Αβατάγγελος στον Ασημακόπουλο για την καταβολή της εγγύησης και τα υπεξαίρεσε τα κατέθεσε σε τραπεζικό του λογαριασμό στην Ελβετία.

Το Δικαστήριο διέκοψε για την δικάσιμο της 4 Μαΐου, προκειμένου να συνεχιστεί η εξέταση της μάρτυρος Διευθύντριας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αποχωρώντας με τον μηνυτή και τον δικηγόρο του φάνηκε να είναι απολογητική για όσα κατέθεσε στις ερωτήσεις της κυρίας Εισαγγελέως.

Εντύπωση προκαλεί που ο κ. Αθανασίου βρέθηκε να έχει εις χείρας του πληθώρα εγγράφων από τον υπηρεσιακό φάκελο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ισχυριζόμενος ενόρκως ότι τα έλαβε μετά από αιτήσεις του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να προσκομίσει τις αιτήσεις του αυτές. Ο Δικηγόρος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Απατσίδης, ζήτησε από το Δικαστήριο την διαβίβαση των Πρακτικών της δίκης κατ’ άρθρο 39 Κ.Π.Δ. στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αιτούμενος παράλληλα να διατάξει το Δικαστήριο να εγχειριστούν στη δικογραφία πλήρη αντίγραφα των φακέλων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Documento Newsletter