To Documento απευθύνθηκε σε όλους τους δημοσιογράφους και τους επιστήμονες τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν οι Anonymous, με το Integrity Initiative, το οποίο χρηματοδοτείται από το Foreign Office για την ανάπτυξη αντιρωσικών θέσεων. Ακολουθούν οι απαντήσεις που μας έδωσαν με εξαίρεση την Ινώ Αφεντούλη, δημοσιογράφο, στέλεχος του ΝΑΤΟ, από την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν είχαμε απάντηση.
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
«Ο,τι έχω κάνει το έχω γράψει δημόσια»
Το Documento επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, ο οποίος διέψευσε ότι είναι μέλος του ελληνικού «cluster» του Integrity Initiative. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει «τι λίστες μπορεί να κρατάει ο καθένας», επισημαίνοντας όμως ότι έχει συναντηθεί με άτομα από το Integrity Initiative στο παρελθόν, στο πλαίσιο «του αγώνα που κάνουμε για τα fake news». «Χρησιμοποίησα το e–mail αυτό για να πάω σε κάποιες εκδηλώσεις. Ηταν μια κοινή εκδήλωση από το Integrity Initiative. Αυτοί φαίνεται πως χρησιμοποίησαν το e–mail αυτό».
Πρόσθεσε επίσης: «Δεν υφίσταται αυτό το cluster που γράφεται. Εχω συναντηθεί και με αυτούς και με άλλους που ασχολούνται με τα fake news. Στις συναντήσεις – διασκέψεις που έγιναν ήταν και άλλοι μαζί μου. Δεν συναντήθηκαν κατά μόνας. Ηταν δημόσια, δεν ήταν κρυφά».
«Δεν έχω στείλει κανένα report. Ο,τι έχω κάνει το έχω γράψει δημόσια. Γράφω από το 2014. Εχω κάνει και εκπομπή στην τηλεόραση. Εχω μια εμμονή με τα θέματα της χρήσης του διαδικτύου στις διεθνείς σχέσεις (hybrid warfare). Την εμμονή αυτή την έχω πολύ πριν από την ίδρυση αυτής της οργάνωσης. Αυτοί προφανώς είδαν τι έκανα και είπαν πως με προσέγγισαν» συνέχισε.
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του Integrity Initiative από τη βρετανική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν ξέρω από ποιους χρηματοδοτούνται. Υπάρχουν εκεί και διπλωμάτες που υποθέτω ότι έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση. Δεν με πειράζει εμένα αυτό. Εγώ βλέπω πολλές τέτοιες οργανώσεις κάθε χρόνο στο πλαίσιο του αγώνα κατά των fake news και όχι μόνο από την Αγγλία – και από άλλες χώρες».
Ερωτηθείς για τα έγγραφα της Integrity Initiative που δημοσιεύτηκαν στις 29 Νοεμβρίου από τους Anonymous και αφορούν μεταξύ άλλων και Ελληνες, ανέφερε: «Το τι έγραφε αυτός που συνέταξε τα έγγραφα για να το παίζει σπουδαίους στους πάνω του και να παίρνει τα funding τα έχουμε ξαναδεί. Ξαφνικά είδα ότι έχω γίνει μέρος ενός cluster. Αυτό είναι ένα networking. Υπήρξαν κάποιες επαφές, ανταλλάξαμε e–mails, είχαν τις απόψεις τους, είχα τις δικές μου. Κάθε φορά έβλεπα και άλλον άνθρωπο. Δεν έβλεπα σταθερά τους ίδιους ανθρώπους. Οι Ρώσοι μάς έστειλαν το ερωτηματολόγιο δύο εικοσιτετράωρα μετά το χάκινγκ. Το θεωρείτε τυχαίο;».
Τέλος, τόνισε: «Δεν γνωρίζω αν αυτό το έγγραφο είναι γνήσιο. Ας υποθέσουμε ότι είναι γνήσιο, δεν θα έπρεπε εγώ ο ίδιος να γνωρίζω ότι είμαι σε ένα τέτοιο cluster;».
Θάνος Ντόκος, Γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ
«Ηταν μια συνάντηση γνωριμίας»
«Η μόνη επαφή του ΕΛΙΑΜΕΠ με το project ήταν μια συνάντηση γνωριμίας στην οποία προσκληθήκαμε πριν από δύο χρόνια. Εκτοτε δεν είχαμε κάποια επαφή. Μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τις τελευταίες μέρες μάς εστάλη e-mail από τo Integrity Initiative το οποίο ανέφερε ότι εκ παραδρομής μας έβαλαν στο αρχείο για πιθανή μορφή συνεργασίας»
Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ
«Ο,τι έχει πει ο διευθυντής μου»
«Δεν το γνωρίζω. Ο,τι έχει πει ο διευθυντής μου ο κ. Ντόκος»
Δημήτρης Ξενάκης, Ιδιοκτήτης Inside Story
«Τους είχαμε δει πριν από δύο χρόνια»
Σε επικοινωνία που είχε το Documento με τον ιδιοκτήτη του Inside Story μάς είπε: «Καταρχήν δεν ξέρω καν αν είναι Anonymous, γιατί το ίδιο το RT στο άρθρο του γράφει μια διόρθωση πως οι ίδιοι οι Anonymoys λένε ότι δεν είναι. Αυτοί που έβγαλαν την είδηση έβγαλαν και τη διάψευση της. Ουσιαστικά εγώ δεν τα ξέρω αυτά τα documents που έχουν βγάλει και δεν έχω καμία ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς. Αλλά όχι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς. Εχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν και τους είχαμε δει πριν από δυο χρόνια που είχαν έρθει στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν. Αυτή η όλη ιστορία να βγαίνει από τους Anonymous θεωρητικά, δυο μέρες μετά να μας κάνει επαφή δημοσιογράφος του RT και του Sputnik, εντάξει, δεν είναι και πάρα πολύ ευχάριστο. Εμείς κατά καιρούς έχουμε κάνει επαφές με πάρα πολλούς οργανισμούς. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με οτιδήποτε με αυτά που λέγονται περί cluster και οργανισμούς που δεν έχω καταλάβει με τι έχουν να κάνουν. Είναι σαφές ότι προσπαθεί να εμπλέξει την Integrity Initiative σε κάτι που έχει να κάνει με έναν πανευρωπαϊκό οργανισμό εναντίον της Ρωσίας. Εγώ, το Inside Story και όλοι οι συνεργάτες πρώτη φορά το ακούμε αυτό. Δεν έχουμε καμία σχέση και δεν έχουμε ποτέ συνεργαστεί με κανένα cluster. Δεν έχουμε ιδέα από όλα αυτά».
Σίσσυ Αλωνιστιώτου, Δημοσιογράφος
«Συνάντηση ποτέ για επαγγελματικούς λόγους»
«Μιλάω με πάρα πολλούς οργανισμούς διεθνώς. Συνάντηση στο σπίτι μου δεν υπήρξε ποτέ για επαγγελματικούς λόγους. Δεν μπορώ να σχολιάσω πράγματα που ανέβασαν κάποιοι στο διαδίκτυο. Δεν μπορώ να κάνω ερμηνεία στην ερμηνεία. Ο,τι κάνω το κάνω φανερά, είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία».
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, Δημοσιογράφος
Καμία ανάμειξη πέρα από ένα πάνελ
Αγνοια για τη διαρροή των εγγράφων δήλωσε και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, το όνομα της οποίας εμφανίζεται στη λίστα με το δίκτυο των συνεργατών του Integrity Initiative. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο Documento, πέραν της συμμετοχής της σε πάνελ ενός συνεδρίου που είχε οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη στο οποίο υπήρχαν και εκπρόσωποι του Integrity Initiative δεν έχει καμία άλλη ανάμειξη.
Ηλίας Μαγκλίνης, Δημοσιογράφος
«Ανταλλαγή ακαδημαϊκών και θεωρητικών απόψεων»
Σχετικά με την αναφορά του ονόματός του στην επίμαχη λίστα, ο συγγραφέας και αρχισυντάκτης στο κυριακάτικο πολιτιστικό ένθετο «Τέχνες και Γράμματα» στην «Καθημερινή» Ηλίας Μαγκλίνης ανέφερε: «Είχαμε κάποια επαφή μαζί τους (σ.σ.: τους ανθρώπους της Integrity Initiative) αλλά δεν είναι συνεργασία. Ηταν επαφή με κάποιες συζητήσεις. Δεν υπάρχουν πληρωμές. Είναι τελείως θεωρητικές ακαδημαϊκές συζητήσεις που γίνονται γενικότερα στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μια ανταλλαγή ακαδημαϊκών και θεωρητικών απόψεων πολιτικής φύσης. Ούτε συνεργασία ούτε αμοιβές υπάρχουν. Συλλέγουν απόψεις από κάποιους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο των μίντια».