Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο την Παρασκευή 27/9. Οι ελπίδες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός μοιάζουν να σβήνουν και η περιοχή οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά, υπό τον φόβο μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης. Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα αν και πώς θα απαντήσει η καλά οπλισμένη οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η δολοφονία Νασράλα σίγουρα έχει προκαλέσει μία ευρεία δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της οργάνωσης και στις τάξεις των υποστηρικτών της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η οργάνωση έχει παραλύσει. Το περιστατικό προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση των συμμάχων της, με κυριότερη την ανακοίνωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διαμήνυσε ότι «το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει ανεκδίκητο».

Η ανοικοδόμηση της Χεζμπολάχ, η ανάδειξη του διαδόχου του Νασράλα, η δημιουργία μιας δομής διοίκησης καθώς και η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών είναι σε προτεραιότητα, δήλωσαν στους New York Times δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Παρά τις απώλειές της, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να διατηρεί ικανούς διοικητές και ορισμένα από τα πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές στις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ.

Ωστόσο, εάν η Χεζμπολάχ φτάσει πολύ κοντά στη διάλυση, είναι πιο πιθανό να επέμβει το Ιράν, ενδεχομένως με τη μορφή επιθέσεων προς το Ισραήλ με πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι ξεκινά μια «νέα εποχή» πολέμου με το «κέντρο βάρους» του να κινείται βόρεια, σε μια αναφορά στα σύνορα με τον Λίβανο. Ένας από τους δεδηλωμένους πολεμικούς στόχους της είναι να επιστρέψει δεκάδες χιλιάδες δικούς της αμάχους που εκτοπίστηκαν λόγω διασυνοριακών μαχών.

Αντίστροφη μέτρηση για χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζεται για την πιθανότητα χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, η οποία, εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η τέταρτη ισραηλινή εισβολή στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι κάτοικοι από τα νότια προάστια της Βηρυτού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με πολλούς να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει χώρος σε αυτοσχέδια καταφύγια.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φάνηκε τη Δευτέρα 30/9 να αναφέρεται στην πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Γκάλαντ φέρεται να είπε σε σώματα τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο: «Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος, η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων και εσάς».

«Αυτό θα κάνουμε, και θα αναπτύξουμε ό,τι χρειαστεί – εσάς, άλλες δυνάμεις, από τον αέρα, από τη θάλασσα και από τη στεριά.» τόνισε ο Γκάλαντ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας που ζητούσε παύση 21 ημερών στις μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Η κυβέρνηση Μπάιντεν συντονίζεται με το Ισραήλ για το ενδεχόμενο επίθεσης από το Ιράν

Μπόρις Τζόνσον: Επιστρέφει στο προσκήνιο με τα… απομνημονεύματά του και προκαλεί

Λίβανος: Κύμα προσφύγων μετά την ισραηλινή επίθεση – Πάνω από 100.000 διέφυγαν στη Συρία

Αυστρία: Οι ακροδεξιοί του FPÖ με ρίζες στα SS πρώτοι στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία

Γαλλία: Σε δίκη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Βρετανία κλείνει και τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει μισό δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν προκαλώντας την Κίνα

Documento Newsletter