Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό – Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Βουλή κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις να αναμένονται έως το τέλος Ιουνίου με στόχο μέσα στο επόμενο εξάμηνο να επιλέξουν οι πολίτες τον προσωπικό τους γιατρό.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η επιλογή του γιατρού θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πολυϊατρεία κλπ, είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς κάτι που φαίνεται πως θα αποτελέσει μονόδρομο καθώς οι γιατροί των δομών της ΠΦΥ είναι ήδη λιγοστοί και επιβαρυμένοι για να αναλάβουν και τους φακέλους και την παρακολούθηση των ασθενών.

«Αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, το Υπουργείο Υγείας δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Που θα δημιουργήσει εμπόδια πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες στην υγεία και θα ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο «συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, βλάπτει σοβαρά την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία.

Και δεν διασφαλίζει ούτε τη συναίνεση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση ούτε το πολιτικό «κεφάλαιο» για να κάνει οτιδήποτε θετικό για το σύστημα υγείας και την κοινωνία. Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία που θα υλοποιήσει το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, δηλαδή την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ».

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν λυνει προβλήματα» λέει στο Documentonews o Λεωνίδας Βιτωράτος πρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «θα προκαλέσει μπλέξιμο και πιθανόν να περιορίσει παροχές υφιστάμενες από τα κέντρα υγείας» καταλήγει ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η αμοιβή των γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ωστόσο όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας θα είναι ελκυστική.

Nα σημειωθεί ότι στο σύστημα θα μπορεί να συμμετέχουν και ιδιώτες γιατροί που δεν θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα πρέπει να εγγράφουν στην πλατφόρμα πολίτες που τους έχουν επιλέξει ως προσωπικούς ιατρούς και θα αμείβονται από τους ασθενείς τους. Όσον αφορά στις απομακρυσμένες περιοχές οι πολίτες δεν θα εγγράφονται σε αγροτικούς γιατρούς που μπορεί να αλλάζουν αλλά θα εγγράφονται απευθείας στη δομή υγείας.

Τα αντικίνητρα

Με στόχο μέχρι αρχές του έτους ο θεσμός του προσωπικού γιατρούς να είναι σε πλήρη λειτουργία το υπουργείο υγείας θα βάλει κάποια «αντικίνητρα» στους πολίτες που καθυστερούν να επιλέξουν ένα γιατρό είτε αυτό αφορά στην συμμετοχή τους για ιατρικές πράξεις είτε στην προτεραιοποίηση που θα έχουν αυτοί που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.

Τι φέρνει ο «προσωπικός γιατρός»;

Μεταξύ άλλων ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» προβλέπει:

Ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι γιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή .

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει επίσης την δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού. Όσοι ιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ παρέχουν και υπηρεσίες στο ΕΣΥ, όταν απαιτείται.

Ετικέτες