ΣΥΡΙΖΑ: Τι ακολουθεί μετά τη μομφή κατά Κασσελάκη – Το Συνέδριο και οι υποψήφιοι

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ακολουθεί μετά τη μομφή κατά Κασσελάκη – Το Συνέδριο και οι υποψήφιοι

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου κατατέθηκε και πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 148 που χρειαζόταν. Επίσης, 120 μέλη στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και 1 άκυρο. 210 μέλη ψήφισαν με φυσική παρουσία με κάλπη, ενώ 84 θα ψήφιζαν τηλεφωνικά. Από αυτούς ψήφισαν οι 76. 8 μέλη δεν σήκωσαν το τηλέφωνο. Από τα 294 μέλη δηλαδή, ψήφισαν 286.

Διαβάστε επίσης: Πέρασε η πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη με 163 ψήφους – Τα επόμενα βήματα

«Τώρα τα ξέρετε όλα. Η γραφειοκρατία και οι διάφορες φράξιες επιστράτευσαν πρακτικές που δεν ανήκουν στην Αριστερά, φτάνοντας στο σημείο να φορέσουν κουκούλα στα αξιότιμα μέλη της ΚΕ», σημείωσε στην πρώτη του δήλωση μετά τη μομφή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαβάστε σχετικά: Κασσελάκης μετά την ήττα: «Εσωκομματικές φράξιες έβαλαν κουκούλα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» (Video)

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Αυτό προβλέπει το άρθρο 20 (παρ. 4&5) του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ εάν περάσει πρόταση μομφής κατά του προέδρειου.

Στο έκτακτο συνέδριο θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες αλλά θα πραγματοποιηθεί και πολιτική συζήτηση.

Μένει να φανεί αν εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ή αν θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, το Συνέδριο δεν θα έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τη μομφή.

Οι υποψηφιότητες

Εκτός του Στέφανου Κασσελάκη υποψήφιοι αναμένεται να είναι οι Παύλος Πολάκης, Νικόλας Φαραντούρης και πιθανόν ο Σωκράτης Φάμελλος.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε και εκείνος από την πλευρά του πως προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Διαβάστε σχετικά: Πολάκης: Να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις» – «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα»

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μομφή – Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία – Στη ΔΕΘ ο Παππάς

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται άμεσα, πιθανότατα θα ορίσει μεταβατικό πρόεδρο, ενώ θα συγκληθεί ξανά και η Κεντρική Επιτροπή σε δυο εβδομάδες, η οποία θα ορίσει τις λεπτομέρειες του Συνεδρίου.

Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς. «Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας», σημείωσε ο Νίκος Παππάς στέλνοντας «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις.

Διαβάστε σχετικά: Νίκος Παππάς: Οι διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter