Θύματα κυβερνητικών παλινωδιών οι ασθενείς με Covid-19

Θύματα κυβερνητικών παλινωδιών οι ασθενείς με Covid-19

Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι νέοι και ανεμβολίαστοι, κυρίως όχι από επιλογή αλλά από ελλιπή ενημέρωση

Μπορεί μέχρι στιγμής ο υψηλός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να μην έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες για νοσηλεία νέων ασθενών οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ηδη οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται δραματικά, όπως και των διασωληνωμένων, προκαλώντας ερωτήματα για τις επόμενες μέρες. Αν και οι εμβολιασμοί προχωρούν, δεν είναι λίγοι όσοι θα τους προτιμήσουν μετά τις διακοπές. Στον ιατρικό κόσμο πάντως έχει προκαλέσει εντύπωση γιατί δεν επιλέγονται οι γιατροί οι οποίοι μπορούν να μιλήσουν πειστικά στους ασθενείς τους, αλλά προτιμήθηκαν τηλεοπτικά μηνύματα με διακύβευμα όχι την απώλεια ζωής αλλά την ακύρωση των διακοπών!

«Υπάρχουν οι ακραίες περιπτώσεις ασθενών που δεν συνεργάζονται επειδή δεν πιστεύουν στον ιό, κυρίως όμως είναι εκείνοι που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, που είναι φοβισμένοι, που βρίσκονται σε σύγχυση ή που έχουν μετανιώσει που δεν εμβολιάστηκαν». Ετσι περιγράφουν το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 γιατροί από νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Documento.

Οι γιατροί είναι ξεκάθαροι: στα νοσοκομεία δεν νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με ακραίες απόψεις σχετικά με το εμβόλιο και συνολικά για τον ιό. «Οι ασθενείς βρίσκονται κυρίως σε σύγχυση σχετικά με την επιλογή τους να μην εμβολιαστούν. Κάποιοι φοβούνταν, κάποιοι το έχουν μετανιώσει. Προφανώς μπορεί ανάμεσά τους να υπάρχουν και μερικοί ακραίοι, αλλά δεν είναι οι περισσότεροι. Η πλειονότητα δεν έχει εμβολιαστεί είτε από φόβο και από έλλειψη ενημέρωσης είτε από υποτίμηση» σημειώνει η παθολόγος στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Νίκαιας Μαρία Αγρογιάννη.

«Το εμβόλιο είναι ιατρική πράξη» εξηγεί ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος και εξηγεί: «Είναι πράξη πρόληψης και πρέπει να πειστεί ο άλλος ότι με αυτό που κάνει πρώτα από όλα σώζει τον εαυτό του∙ δεν το κάνει γιατί θα πάει στο καλύτερο εστιατόριο, δεν είναι αυτή η λογική».

«Εξυπνακίστικα σποτάκια»

«Το μήνυμα δεν μπορείς να το περάσεις από τηλεοράσεως με τα σποτάκια με τους εξυπνακισμούς. Εγώ ζητάω να εμβολιαστεί ο άνθρωπος για να προστατευτεί η υγεία του, επειδή τον θέλω ζωντανό για να ευχαριστηθεί τη ζωή του και γιατί με τον εμβολιασμό προφυλάσσει και τον διπλανό του. Είναι δηλαδή ζήτημα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» λέει ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας: «Τέτοια είναι τα ζητήματα που βάζουν οι γιατροί. Δεν βάζουμε ζητήματα “εμβολιάσου με σκοπό να πας στο καλύτερο εστιατόριο”».

Μετανιωμένοι αλλά και αμετανόητοι

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που βλέπουν την κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται και μετανιώνουν που δεν εμβολιάστηκαν ώστε να απέφευγαν αυτή την περιπέτεια. «Είχαμε μια ασθενή που τελικά διασωληνώθηκε. Οταν έφτασε στο σημείο που κατάλαβε ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα είπε στους γιατρούς: “Μετανιώνω που άκουσα τον γιο μου και δεν πήγα να εμβολιαστώ”» υπογραμμίζει ο πνευμονολόγος του Ευαγγελισμού Σταμάτης Τσιπιλής, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολίου και τα χαμηλά ποσοστά παρενεργειών».

Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους βέβαια υπάρχουν και οι ακραίοι που ακόμη και στο κρεβάτι του νοσοκομείου αρνούνται να συνεργαστούν με τους γιατρούς και δεν πείθονται ούτε να φορέσουν τις μάσκες τους.

Το ηλικιακό προφίλ των ασθενών

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους γιατρούς το γεγονός ότι ενώ έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν ακόμη ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Είχαμε τέσσερα περιστατικά νέων ασθενών, ανεμβολίαστων χωρίς νοσηρότητες από 45 έως 50, οι οποίοι όλοι έφτασαν στο όριο της διασωλήνωσης» λέει στο Documento ο Σταμ. Τσιπιλής για τον Ευαγγελισμό, διευκρινίζοντας ότι «από τους δέκα ασθενείς στην κλινική μας, οι επτά με οκτώ είναι από 50 ετών και κάτω και είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

Ανεμβολίαστη και η πλειονότητα των ασθενών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Νοσηλεύουμε ασθενείς με Covid-19 ηλικίας από 24 μέχρι και 90 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα είναι ανεμβολίαστη. Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύουμε είναι ανοσοκατασταλμένοι ή πολύ ηλικιωμένοι, οι οποίοι όμως κι αυτοί το περνάνε αρκετά καλά» μεταφέρει η παθολόγος Μ. Αγρογιάννη την εμπειρία από το νοσοκομείο της.

Παρόμοια η εικόνα και στο Σωτηρία. «Το κύριο χαρακτηριστικό των νοσηλευόμενων είναι ότι πρόκειται για νεότερους ασθενείς, ανεμβολίαστους, αν και υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό με εμβολιασμένους, οι οποίοι πάνε καλύτερα» αναφέρει η πνευμονολόγος Μερόπη Μανταίου, εξηγώντας ότι «το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσηση, αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Οι ασθενείς που είναι εμβολιασμένοι γίνονται γρηγορότερα καλά και έχουν καλύτερη πορεία».

«Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι, οι εμβολιασμένοι που έρχονται είναι με ήπια συμπτώματα και τελικά δεν τους κρατάμε» σημειώνει ο Ν. Καπραβέλος για το νοσοκομείο Παπανικολάου. «Δεν έχουν την ιογενή πνευμονία ή υποξυγοναιμίες ώστε να χρειαστούν οξυγόνο. Επειδή είναι μικρές οι ηλικίες τους κρατάμε τους ανεμβολίαστους για λίγο οξυγόνο. Δυστυχώς όσοι ήρθαν στις εντατικές ήρθαν ανεμβολίαστοι και είναι ηλικίας από 50 χρόνων και πάνω» καταλήγει.

Documento Newsletter