Θύελλα στο Πολεμικό Ναυτικό από τις δηλώσεις Δένδια στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Θύελλα στο Πολεμικό Ναυτικό από τις δηλώσεις Δένδια στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Σκληρή κριτική για όσα υποστήριξε στο Φόρουμ των Δελφών περί αλλαγής ρόλου στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να λειτουργεί «απελευθερωμένα από τη χωρική άμυνα της πατρίδας», δέχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία «Ασπίδα του Αχιλλέα» δήλωσε σε συνέντευξή του πως «Παλαιότερα κατά την κοινή αντίληψη τη θάλασσα την προστάτευε ο Στόλος, τον αέρα η αεροπορία, τη στεριά ο στρατός. Αυτό που φαινόταν απολύτως λογικό, πια δεν είναι έτσι». Η διατύπωση Δένδια πως το Πολεμικό Ναυτικό πρεπει να  μπορεί να λειτουργεί «απελευθερωμένα από τη χωρική άμυνα της Πατρίδας», δείχνει πως επιχειρείται η εγκατάλειψη της θεμελιώδους αρχής της «χωρικής κατανομής αρμοδιοτήτων» και της επιχειρησιακής συνοχής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε πρώτος ο ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς. Ο απόστρατος ναύαρχος, εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του και θεωρεί ότι η τοποθέτηση του υπουργού απηχεί μια επικίνδυνη στρατηγική στροφή, την οποία δεν συμμερίζονται πολλά στελέχη του Π.Ν.

Η προσέγγιση Δένδια, σύμφωνα με ανώτατους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, κινείται εκτός στρατηγικής λογικής. Η μετατροπή οπλικών συστημάτων –όπως τα Rafale, οι φρεγάτες και τα F-35– σε «ανεξάρτητους φορείς αποτροπής» χωρίς σαφή διοικητική και γεωγραφική ένταξη, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς θεωρείται ότι αποδυναμώνει την ενιαία ναυτική στρατηγική και θολώνει τις γραμμές ευθύνης σε περίπτωση κρίσης.

Σχολιάζοντας στο Facebook με σαρκαστικό ύφος ο ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Τσαϊλάς, απάντησε στον υπουργό: «Επείγον μήνυμα προς τους επιβαίνοντες στα γαλάζια συννεφάκια: Καλή η Ασπίδα του Αχιλλέα, η περικεφαλαία του Μιλτιάδου, το Μακρύ Δόρυ, η Μακεδονική Σάριζα, το Υγρό Πυρ, και όποιον νεολογισμό κατεβάσει η κούτρα σας. Ωστόσο η διατήρηση του ελέγχου και της διοίκησης της θάλασσας παραμένει ζωτική προϋπόθεση για την εθνική ασφάλεια και τη στρατηγική ευελιξία. Για να αποτρέψουμε αποτελεσματικά τους αντιπάλους και να διαχειριστούμε περιορισμένες συγκρούσεις, πρέπει να είναι διαθέσιμο ένα πλήρες φάσμα επιλογών – από τη διπλωματία έως τη βαθμονομημένη στρατιωτική ισχύ. Αυτή η ευελιξία είναι εφικτή μόνο μέσω εξασφαλισμένης θαλάσσιας κυριαρχίας».

Επιπλέον σε αναλυτικό του άρθρο με τίτλο «Η Ασπίδα του Αχιλλέα: Καινοτομία χωρίς στρατηγική ανάλυσης», επισημαίνει ότι «η αποσύνδεση των οπλικών συστημάτων από τη χωρική ευθύνη και η μετατροπή τους σε “ανεξάρτητους φορείς αποτροπής” χωρίς σαφή διοικητική και γεωγραφική ένταξη, αποδυναμώνει την ενιαία ναυτική στρατηγική και θολώνει τις γραμμές ευθύνης σε περίπτωση κρίσης».

Υπογραμμίζει την ανάγκη για «ολοκληρωμένη ναυτική στρατηγική με σαφείς αποστολές, διοικητικό έλεγχο και ιεραρχία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική άμυνα της χώρας».

Η τοποθέτηση του κ. Τσαϊλά, θεωρείται ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί σε μεγάλο μέρος των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανησυχία για την αποδυνάμωση της ναυτικής στρατηγικής δεν περιορίζεται σε μεμονωμένες φωνές, αλλά αντανακλά μια ευρύτερη αντίληψη εντός του Ναυτικού για την ανάγκη διατήρησης σαφούς επιχειρησιακής κατανομής και διοικητικής ευθύνης.

Η επιχειρησιακή συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την ανάλυση Τσαϊλά, δεν μπορεί να διασφαλιστεί με γενικές αναφορές στην τεχνολογική υπεροχή ή με την αποσύνδεση των μέσων από τη γεωγραφική ευθύνη. Η ενίσχυση της αποτροπής απαιτεί σαφή στρατηγική σχεδίαση, ξεκάθαρες διοικητικές δομές και κατανομή αρμοδιοτήτων.

Η θάλασσα, λένε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να παραμείνει «κενή» από στρατηγική ευθύνη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα αναγκαστεί να ακούσει, καθώς οι αντιδράσεις εντείνονται.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη δήλωση Μαρινάκη: «Η χώρα μας χρειάζεται πολλές ομάδες αλήθειας»

Πυρόσφαιρα προπαγάνδας – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Hellenic Train: Σε κάμερες και εκρηκτική ύλη ψάχνει απαντήσεις για το χτύπημα η ΕΛΑΣ – Οι πρώτες εκτιμήσεις (Video)

Στραγγαλίζουν τους μικρούς με μηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ – Νέος βρόχος για τη μικρή επιχειρηματικότητα μέσω της ΑΑΔΕ του Πιτσιλή

 

Documento Newsletter