Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν με το τάνκερ ελληνικών συμφερόντων: Ελπίδες για λήξη της ομηρίας μόλις ξεφορτώσει

Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic.com

Συνεχίζεται το θρίλερ με την πειρατεία στο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων St. Nikolas, στον Κόλπο του Ομάν.  Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr το πλοίο κατευθύνεται προς το Ιράν σε μία προσπάθεια να δέσει, ενώ εκφράζονται ελπίδες ότι μόλις ξεφορτώσει τα 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου τα οποία μετέφερε στην Τουρκία, θα λήξει η ομηρία των 19 μελών του πληρώματος μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, Βελεσιώτης Μάριος, καθώς φαίνεται πως οι ένοπλοι είχαν στόχο το φορτίο.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση» για το ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι στο τάνκερ. Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει δεχθεί η εταιρεία κάποιο αίτημα από τους επιτιθέμενους για λύτρα, απάντησε ότι «Μέχρι στιγμής όχι». Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο το πλοίο «στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είχε φύλαξη». 

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

Την ίδια ώρα, ανάστατη είναι η οικογένεια του έλληνα ναυτικού, ωστόσο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ένοπλοι με στρατιωτικές στολές, επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία με το πλοίο.

Εκπρόσωπος της Empire Navigation, διαχειριστής του M/T St. Nikolas, επιβεβαίωσε στο Arab News ότι έχασαν την επαφή με το πλοίο τους περίπου στις 04:30 (ώρα Ελλάδας) «καθώς έπλεε στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, Το πλοίο είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πληρώματος: 18 Φιλιππινέζους και έναν ελληνικής υπηκοότητας».

«Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγκα (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras».

Όπως αναφέρει το Skynews, η κατάσταση παραμένει ασαφής, αλλά οι υποψίες έχουν πέσει στο Ιράν, καθώς το πλοίο είχε εμπλακεί σε νομική διαμάχη στις ΗΠΑ για κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου.

Η ιστορία του St. Nikolas

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Το πλοίο είχε συλληφθεί το 2023 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan. Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Δήλωσε ένοχη η Empire Navigation

Τον Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων.

Ο 5ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του περιστατικού, αναφέρει το Associated Press και σημειώνει ότι το Ιράν και το Ομάν δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επιβίβαση.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό έχουν σημειωθεί μια σειρά από κατασχέσεις πλοίων από το Ιράν, καθώς και επιθέσεις με στόχο τη ναυσιπλοΐα, για τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιρρίψει την ευθύνη στην Τεχεράνη. Το Ιράν και το Πολεμικό Ναυτικό είχαν επίσης μια σειρά από τεταμένες συναντήσεις στον πλωτό δρόμο, αν και πρόσφατα η προσοχή επικεντρώθηκε στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επίσης κατασχέσει ιρανικά φορτία πετρελαίου από το 2019. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που αποδίδονται στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς και σε κατασχέσεις πλοίων από ιρανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Διαβάστε επίσης:

Διάσπαση με χορηγό

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» – Ηχηρό μήνυμα των φοιτητών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (Photos)

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αγνοεί το «πόρισμα Γεραπετρίτη» ο Χατζηδάκης

Θεσσαλονίκη: Το προφίλ του 39χρονου γυναικοκτόνου – Το βίαιο παρελθόν και το μυστήριο με βρέφος το 2009

Ετικέτες